belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Gazdaságos üzemeltetés és környezetvédelem

Akár 15% pluszenergia a veszteség hőből, 108% tüzeléstechnikai hatásfok és 70% energiamegtakarítás a hagyományos technológiákkal szemben. Ezt jelenti a H.Y.B.R.I.D. csarnokfűtő rendszer.

 

Az infravörös sugárzás előnyei

A Kübler specializálta magát a magas hatékonyságú infravörös csarnokfűtő rendszerekre. Az alapelv, az infravörös technológia ötvözése a modern és gazdaságos technológiával annak érdekében, hogy nagy tereket tudjunk kifűteni. A hagyományos rendszerek a terem levegőjét melegítik fel, ennek eredménye, hogy a meleg levegő felemelkedik és a tető alatt meleg légpárnát képez. A következmény: folyamatos túlfűtés, ezért szükségtelen energiafelhasználás és túlságosan magas fűtési költség. Ahelyett, hogy meleg levegőt állítanánk elő, az infravörös sugárzás az ott tartózkodókat és a felületeket melegíti fel, amelyekre sugároz, ahogyan a napsugárzás. Nincs huzatjelenség, nem száll a por. Ezért nagyon kellemes a hőérzet és jelentős az energiamegtakarítás.

H.Y.B.R.I.D. = három összetevő, nagy hatékonyságú megoldás

A Kübler H.Y.B.R.I.D. kombinálja az energiatakarékos infravörös fűtést, az erőforrás optimalizálta vezérlést és az innovatív veszteséghő hasznosítást, teljes körűen integrálva a berendezéseket. A H.Y.B.R.I.D. rendszer elérhet 108%-os tüzeléstechnikai hatásfokot, ezzel elősegíti a környezetvédelmet és energiamegtakarításhoz vezet.

Energiahatékonyság az infravörös sugárzással

Az Optima plus család magas teljesítményű infravörös fűtőkészülék, amely akár 73,5%-os sugárzási hatásfokot is elér az emberek tartózkodási terében, így az egyik leghatékonyabb gázüzemű sötétsugárzó a piacon. A hosszú, egyenletes láng és az optimalizált lánggeometria különösen magas infravörös hányadot és egyenletes hőátadást eredményez.

A R.O.S.S.Y. erőforrás optimalizáló rendszer

A fűtés szabályozása és a veszteséghő felhasználása az erőforrás optimalizáló R.O.S.S.Y. szabályozó segítségével történik. Az intelligens, öntanuló rendszer akár 20% energiát is képes megtakarítani a fűtés optimális szabályozásával. Nappali és éjszakai hőmérsékletet, műszakokat és szabad napokat, valamint a felhasználó további igényeinek megfelelő szabályozást alakíthatunk ki az áttekinthető LCD-kijelző vagy PC segítségével (1. ábra). A moduláris felépítés miatt az alapváltozat tovább bővíthető.

Veszteséghő hasznosítás hőcserélővel

Az O.P.U.S.x veszteséghő hasznosító magas szintű technológiát képvisel. Az a nagy mennyiségű energia, amit a sötétsugárzók füstgáza tartalmaz, eddig a környezetbe engedve elveszett, ezzel a berendezéssel gazdaságosan hasznosítható. Akár 15% energiát nyerhetünk vissza, amit irodák, szociális helyiségek fűtésére, használati melegvíz előállításra, vagy technológiai célra használhatunk, mindezt további költségek nélkül (2. ábra).

Gyakorlati példa egy acélműben

Közel 200 000 Euro energiaköltséget takarított meg az Eiffel Deutschland Stahltechnologie a fűtéskorszerűsítés során a H.Y.B.R.I.D. rendszerrel. A hannoveri cég acél szerkezeteket gyárt hidakhoz, épületekhez és erőművi kivitelezéseket folytat (3. ábra). Korábban beépítettek összesen 17 egyedi vezérlésű hőlégbefúvót 7 csarnok fűtésére, amelyek összterülete 17 292 m2, valamint használták a 460 m2-es tanműhely karbantartó részleg fűtésére és fűtött továbbá egy 2860 m2-es irodát is. Ennek költsége közel 400 000 Euro-t tett ki évente. A fűtési költség csökkentése mellett célul tűzték ki a fűtésvezérlés hatékonyságának növelését is, mert a régi hőlégbefúvókat egyedileg lehetett vezérelni. A cég egy 53 000 m2-es csarnok bővítésbe is belevágott és az iroda fűtési rendszerének korszerűsítését is tervezték. A H.Y.B.R.D. rendszer használatával lehetőség adódott további energiamegtakarításra és a felújítást egy lépésben megvalósítva, érdekessé vált az iroda fűtésének felújítása. A tanműhely és a karbantartó részleg melegvíz-ellátása a téli hónapokban teljes mértékben a sötét sugárzók füstgázából visszanyert hőenergiával történik. A különféle hasznosítású csarnokokban 18 fűtészónát határoztak meg, amelyeket minden esetben a R.O.S.S.Y. rendszer szabályoz egyedileg és akár PC-ről is be lehet avatkozni. A felújítás eredménye: az energiaköltségek és a CO2-kibocsátás 50%-kal csökkent.

Gyakorlati példa egy teniszcsarnokban

Kisebb csarnokméretek esetén is hatékony lehet a H.Y.B.R.I.D. rendszer. Erre példa a fűtéskorszerűsítés a mannheimi Zöld-Fehér Tenisz Klub Egyesületnél. A teremben lévő infrasugárzók veszteséghőjét az előcsarnok melegvíz-rendszerű fűtésénél és a használati melegvíz ellátásnál használják. Korábban mindkét, az ötvenes években épült, rosszul szigetelt csarnokot olajtüzelésű kazán fűtötte. A 30-35000 literes éves felhasználás jelentősen terhelte az egyesület gazdálkodását, így időszerűvé vált a mielőbbi fűtéskorszerűsítés. Az 1400 m2 alapterületű, 6.8 m magas csarnok fűtésére elegendő hat darab energiatakarékos Optima 28 típusú sötétsugárzó készülék. A csarnokok színvilágába illeszkedő, zöld színű, nagy teljesítményű készülékeket magasan a tető alá szerelték és ellátták labdavédő hálóval is. További megtakarítási lehetőség adódott a sötétsugárzók egyedi szabályozásának beillesztésével. A R.O.S.S.Y. szabályzó berendezés lehetőséget biztosít a teremhőmérsékletek egyedi beállítására és minden teniszpálya kapcsolási idejének kezelésre az előcsarnokban (4. ábra). A csendes üzemű fűtőberendezés gondoskodik a kellemesen temperált, huzatmentes teremklímáról. A mannheimi Zöld-Fehér egyesület számára a legfontosabb előny a rendszer üzemeltetésének gazdaságossága. A H.Y.B.R.I.D. használatával 47% energiaköltséget takarít meg.

Az O.P.U.S.X

Az O.P.U.S.X egy innovatív maradékhő hasznosító. Átalakítja az infravörös fűtőkészülék forró füstgázában lévő energiát használható energiává, így akár további 15% energiát ment meg, további üzemeltetési költség nélkül. A maradékhőt az O.P.U.S.X kivonja az infravörös fűtőkészülék füstgázából, és átadja egy, a rendszerhez méretezett melegvíz-tárolónak. Alapesetben ezt az energiát egy szabályozó kör segítségével a fűtőkörben egy tároló eltárolja. Így lehet a visszanyert energiát irodák, szociális helyiségek fűtésére, használati melegvíz előállítására vagy technológiai célra felhasználni. Minden további lehetőség, mint például a levegő előmelegítése, a felhasználó igényétől függ (5. ábra). A különböző csarnokok üzemeltetői a legkülönfélébb használati mód mellett pontosan úgy felismerték az innovatív rendszer által nyújtott lehetőségeket, mint a Német Fenntarthatósági Termékdíj Zsűrije - ők ezt a rendszert választották 2012-ben, Németországban a fenntartható fejlődésért termékdíj nyertesévé.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.
4. ábra.
5. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Megvalósult az első hazai hővisszanyerõvel ellátott sötétsugárzós csarnokfűtés
  Hatékonyság és kényelem
  Fejlesztés az infravörös fűtéstechnológia területén
  Aquatherm Bécs

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam