belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Fűtési rendszerek javítása, tisztítása és karbantartása belülről

A fárasztó napi munka és a sokszor stresszes utazás után jó hazaérkezni a kellemes hőfokú lakásunkba. Az örömünket elronthatja, ha szivárgást találunk valahol a fűtésrendszerünkön. Az anyagi vonzatán kívül a fűtés – esetleg több napos – részleges kimaradására gondolva újabb kellemetlenséggel szembesülünk. A falfelületen kívüli szivárgásnál az eset jóval hamarabb észlelhető és szakszerű javítása is gyorsabb, egyszerűbb feladat, mintha a padló- vagy falfűtésünk rejtett csövein keletkezik a folyadékveszteség.

 

A nagy piszokkal járó bontási és építési munkák csak fokozzák bennünk az elégedetlenség érzését. A szivárgás helyét néha csak hosszas keresgélés, esetleg fölösleges feltárások után találjuk meg, ami tovább növeli a port, a fűtéskimaradást, és a költségeket.

A szilikát alapú javító, tisztító és karbantartó folyadékok ezekre az esetekre nyújtanak gyors, szakszerű és tökéletes megoldást.

Javítás

A javító folyadékokat különböző méretű hibák elhárítására fejlesztettük ki. A napi folyadékveszteséget alapul véve képes a hibát elhárítani, a felhasználási leírásban rögzítettek betartása mellett. Függetlenül attól, hogy a meghibásodás egy szabadon lévő rézcső pontkorróziójánál, egy felületfűtés burkolat alatti műanyag vezetékénél, egy tömítetlen forrasztásnál, vagy egy elfáradt préselt idomnál keletkezik, a tömítő folyadék a szivárgás helyén kikristályosodik, így akadályozva meg a további veszteséget. Adagolásuk a fűtési rendszerbe egy kézi pumpa segítségével gyorsan és egyszerűen elvégezhető. A kannán lévő matricák segítséget nyújtanak a pontos keverési arány és mennyiség kiszámításához, adagolásához is. A termék teljesíti a környezetvédelmi szabványokat, előírásokat, nem jelent veszélyt az élővilágra.

Ezen termékek mindegyike alkalmazható mindenféle tüzelőanyaggal táplált rendszerhez, a rendszer összetevőinek alapanyaga határozza meg alkalmasságát. A kristályosodást a folyadék levegőben lévő széndioxiddal történő reakciója okozza.

Felhasználható a következő anyagú fűtési rendszerekhez:

  • acél (horganyzott, rozsdamentes, fekete vagy szénacél),
  • öntöttvas,
  • réz,
  • alumínium,
  • műanyag,
  • többrétegű csövek.

Alkalmazásakor maximális figyelmet kell fordítani a gyártó/forgalmazó által előírt részletekre is. A rendszerben keringő víz mennyiségének ismerete rendkívül fontos a keverési arány pontos betartásához. Az arány be nem tartása esetén nem a kívánt hatást érjük el, ezzel felesleges pluszmunkát, kényelmetlenséget és plusz költséget okozva. Mivel különböző helyekre más-más tömítő folyadékot kell használni, fontos hogy tisztában legyünk a termék javasolt/előírt alkalmazási feltételeivel. A leírás pontos betartása garancia a szer elvárt hatására, ezért célszerű olyan terméket használni, amelynek gyártója ellenőrizhető, felhasználási és alkalmazási kérdések felmerülése esetén elérhető.

Tisztítás

Üzembehelyezés, szerelés közben a rendszerbe kerülhetnek különböző szennyező anyagok:

  • a fűtési rendszer kezeletlen vízzel való feltöltése során változó keménységet okozó só;
  • lemezradiátorok, vagy a felhasznált csövek esetében a gyártási folyamat során bekerülő és bennmaradó zsiradék vagy olaj;
  • rézcsöveket és/vagy elemeket tartalmazó rendszer forrasztásánál alkalmazott folyatószer;
  • fémoxid, elsősorban vasoxid szennyeződés – a rendszerbe beépített fém elemekről, (pl. radiátorok, puffer- indirekttárolók, hidrováltók, vascsövek és egyéb alkatrészek).

Az alacsony hőfokon üzemelő felületfűtő/ hűtő rendszerekben biológiai szennyeződés és lerakódás képződhet, ami a hőátadás hatékonyságát csökkenti, illetve feleslegesen terheli a keringető szivattyúkat.

A rendszerben keringő közegek tisztasága nagyon fontos, ha hosszú távon gazdaságosan akarjuk üzemeltetni a fűtő/hűtő rendszereket. A tisztító folyadék használatával kiküszöbölhetjük a fenti problémákat és csökkenthetjük fűtési költségeinket.

A több éve telepített padlófűtés-rendszerek eddig elmaradt tisztítását nem csak mechanikai átmosással, hanem biológiai tisztítással is érdemes kezelni, hiszen a vezeték belső felületére rakódott szennyeződést is el kell távolítani a hatékony hőátadás megvalósulása érdekében. Egy korszerű tisztítószerrel kezelt rendszernél ez akár 25% költségmegtakarítással is járhat. Természetesen egy teljesen elszennyezett rendszeren sokkal nagyobb javulás érhető el, mint egy rendszeresen karbantartottan. A költségmegtakarításon kívül az egyenletesebb hőleadás a komfortérzetünkre is kedvezően hat.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Acélöntvény idomok alkalmazása az épületgépészetben
  Új peremezési technológia a Gebo Varionál!
  A minőség a legfontosabb
  Mesterhármas az épületgépészetben – acélcsõ + acélfitting + korszerű menettömítés
  Innovációs megoldás: horganyzott fitting és galvanizált menetes cső újrafényezve
  Modern, anaerob tömítőanyagok menetes csőkötésekben

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam