belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Fent maradt a Titanic

Mielőtt azokat a hamarosan életbe lépő EU rendeleteket elemeznénk, amelyek az épületgépészetben a legnagyobb változásokat fogják előidézni, szögezzünk le egy nagyon fontos TÉNYT (így, nagybetűvel)! 2015. szeptember 26. után is lehet hagyományos gázkészülékeket értékesíteni a készlet erejéig, ugyanis a gázkészülék forgalmazók elméletileg 2015. szeptember 25-ig hozhatnak be hagyományos gázkészülékeket a magyar piacra. A gyakorlatban ez július utolsó napját jelenti, mivel a kazánokat már augusztus 1-jétől teljes modulációs keringtető szivattyúval kell ellátni.

 

Az év elején olyan hamis információk kaptak szárnyra „köszönhetően” az MGVE-GOE első Szakmai Nemzeti Fórumának, amiben egy jól leírt és megfogalmazott, nem utolsó sorban jól lefordított uniós rendeleten (813/2013) próbált még a szakma egyet (vagy többet) csavarni: 2015. szeptember 26-tól mégse lehessen hagyományos kazánt értékesíteni (sic!). Vitatkozott ezen az az épületgépészeti szakma, amely közel 20 év alatt nem tudta elérni, hogy hazánkban csak zárt égésterű gázkészülékeket áruljanak. Az a szakma, amely elfogadhatónak tartja a szén-monoxid-érzékelők forgalmazását (ez olyan, mintha egy végstádiumú, súlyos betegnek a kórházban „C” vitamint dobálnánk), az a szakma, amelynek a torkán sikerült lenyomni az égéstermék elvezetésekhez kapcsolódó tisztító nyílásokat és az utóbbi év legnagyobb „slágerét” a C63-as, közröhej tárgyát képező rendeletet.

Na, ezután került sor a II. Szakmai Nemzeti Fórumra, ahol sikerült gazdasági és észérvek alapján döntésre jutni abban, hogy miért fontos, hogy a hagyományos készülékek raktáron lévő készleteinek kifuttatása megfelelő intervallumban történjen meg. A gázszolgáltatók javaslata szerint 2017. szeptember 25-ig lehet hagyományos gázkészülékeket beüzemelni. A Nemzetgazdasági Minisztériumot képviselő főosztályvezető hölgy ugyanis világosan elmondta, hogy csak az első forgalomba hozást tiltja a rendelet. Az első forgalomba hozásnak az minősül a gyakorlatban, amikor a gyár a külföldi leányvállalatnak már eladta a terméket. A tervező is tervezhet szeptember 26. után hagyományos kazánt, csak nyilatkoznia kell arról, hogy a 813/2013-as rendelet alapján készült a terv.

A fennmaradó kérdés pedig az, hogy mi lesz a gyűjtőkéményekkel? Ebben az esetben elkerülhetetlen lesz a kéményseprő szakipari vállalatok által engedélyezett elvezetési rendszerek rugalmasabbá tétele. További kérdés lesz még, hogy mi lesz ezután a Thermofor, a szívott rendszerű és az LAS-gyűjtőkéményekkel és ezekből a rendszerekből hogyan lehet a gyűjtőből egyedi kéményt kialakítani? Amúgy a kazángyártók rendelkeznek olyan kondenzációs kazánnal, amelynek az égéstermék kitorkolló része zárófedéllel van ellátva, vagy olyan indító idommal, amiben visszacsapó szelep található, ezzel megelőzhető a gyűjtőkéményben lévő turbós kazánok által létrehozott égéstermék beáramlása a kondenzációs tér részbe. A rendszer neve 3CEP égéstermék elvezetés.

Magáról a rendeletről

Ennek a 811/812/813/2013-as rendeletnek az igazi előnye az, hogy végre valahára a végfelhasználó, vagy a kivitelező nem kerül döntéshelyzetbe, hogy hagyományos, vagy kondenzációs kazán kerüljön be a fűtési rendszerbe. Ugyanis a szakma évtizedeken keresztül rájuk bízta, hogy alacsony, vagy magas műszaki színvonalú készüléket alkalmazzanak. Pedig nem szabadott volna engedni, hogy lakóparkok százezreibe olyan hagyományos kazánokat építsenek be, amelyek soha nem voltak odavalók.

A rendelet nem mondja ki pontosan, hogy a forgalmazható készülék hagyományos, vagy kondenzációs, csak az éves átlagos hatásfokot határozza meg, ami 86%-nál nagyobb kell, hogy legyen. Ezzel éppen, hogy csak „A” kategóriás energetikai címkét fog kapni egy kondenzációs kazán, amelynek az új hatásfok számítása alapján már nem olvashatunk 100% fölötti hatásfokot csak 93%-ot. „A+”-os lehet egy kondenzációs kazán akkor, ha a gyártó a készüléket egy modulációs szobatermosztáttal együtt értékesíti. 100% fölötti hatásfok hybrid kazánoknál fog szerepelni, ami azt jelenti, hogy a gáz hatásfok mellett „besegít” a hőszivattyú COP értéke is, így akár a 129% is feltüntethető lesz „A++”-os energetikai címkével (1. ábra). Keveset foglalkozik a szakma a rendeletnek azzal a részével, hogy melegvíz-készítés során pl. a villanybojlerek terén hogyan módosulnak a termékek műszaki kialakításai. 10-30 literes űrtartalomban 2017. szeptember 26-tól kizárólag „A” vagy „B” kategóriás készülékek forgalmazhatók. „A” kategória csak úgy érhető el, ha a termék minimum öntanuló funkcióval (SMART), és (vagy) legalább 25%-kal nagyobb szigeteléssel rendelkezik, mint a jelenlegi. 50 literes kategória felett pedig legjobb esetben is egy villanybojler legfeljebb „C” kategóriás lehet maximum 39%-os hatásfokkal. HMV-készítésnél „A+”-os kategóriát kizárólag HMV hőszivattyúval érhetünk el. Tárolós gázüzemű vízmelegítőknél viszont a „B” kategóriás osztály valamennyi szabványos űrtartalomnál szavatolható. Napkollektor rendszereknél kizárólag a modulációs keringető-szivattyúk használhatók, az indirekt tárolók pedig egy adott űrtartalomhoz adott felületű hőcserélővel és meghatározott szigeteléssel rendelkezhetnek. Valamennyi kazángyártó köteles információt adni arról, hogy hogyan változik a termék skálája az ErP rendeletnek köszönhetően, és ezt a weboldalán köteles feltüntetni, továbbá a termékeit 2015. szeptember 26-tól csak energetikai címkével ellátva forgalmazhatja.

Tehát úgy néz ki, hogy nem süllyed el a magyar Titanic, sőt, lehetőség nyílik arra, hogy épületgépészetünk egy szintről feljebb lépjen, köszönhetően a szakma képviselőinek, akik 2015. május 6-án hozzáértésről tettek tanúbizonyságot az MGVE-GOE által, egy hajón, színvonalasan megrendezett Szakmai Nemzeti Fórumon.

***

1. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A kazánfejlesztés trendjei manapság
  Ariston Kapcsoltam
  1 Megawatt fölötti fűtési teljesítmények az Aristontól

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam