belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

Felületfűtési rendszerek rézcsővel

A padlófűtés története egészen az ókori Római Birodalom idejére vezethető vissza, az emberek már akkor is nagyra értékelték a hősugárzás biztosította kellemes klímát. A légfűtés (hipokausztum), amit padló-, esetleg falfűtésként alakítottak ki, általában minden lakó- és középületben megtalálható volt.

 

A felületfűtések általános előnyei

A felületfűtések elve az ókori Római Birodalom óta nem változott, csak ma már víz kering a csövekben, azonban az a tény, hogy az ember számára a legjobb hőérzetet a felületfűtések sugárzó hője biztosítja, máig helytálló. Közérzetünk egy adott helyiségben attól függ, milyen a környezetünkből felvett és az oda leadott hőmennyiség egyensúlya. Ha túl sok hőt sugárzunk környezetünk felé, akkor fázunk. Ha a kilégzéssel, párologtatással és sugárzással leadott hőmennyiségünk egyensúlyban van a környezetünkből felvett hőmennyiséggel, akkor jó a közérzetünk.

Közismert tény, hogy a padlófűtéses rendszereket alacsonyabb vízhőmérséklet mellett üzemeltetjük. Még a leghidegebb külső hőmérséklet esetén sem szükséges, hogy a fűtővíz hőmérséklete elérje az 50 °C-t. Ennek feltétele azonban természetesen az épület megfelelő hőszigetelése, valamint a szakszerűen megtervezett padlófűtési rendszer. A beruházó az alábbi előnyöket élvezi:

  • Az összes energiatípus felhasználható fűtésre padlófűtés esetén. A hagyományos (földgáz) mellett kiválóan alkalmazhatók a megújuló, környezetbarát energiaforrások, pl. a hőszivattyú és a napkollektorok.
  • Az egyenletes hőmérsékletnek és a hősugárzó felületnek köszönhetően a szobahőmérséklet akár 2 °C-kal is csökkenthető, így kb. 10-12 százalékos energiamegtakarítás érhető el.
  • Amennyiben a padlófűtés a helyiség teljes hőszükségletét fedezi, nincs szükség radiátorokra, így azok nem zavarják a belsőépítészeti képet (1. ábra).

A rézcsöves rendszerek előnyei

1. Kiváló hővezető képesség

A réz hővezető képessége 20 °C-on 293-364 W/m×K, ami nagyságrendekkel jobb érték, mint a műanyagok esetében. Ez két előnyt is biztosít a rézcsövek számára: a legfontosabb az energiahatékonyság – a rézcsövekbe a belépő víz hőmérséklete 2-3 °C-kal is alacsonyabb lehet, mint a műanyag csövek esetén, azonos hőleadást, fűtési teljesítményt feltételezve. Ez jó pár százalékos energia megtakarítást jelenthet korszerű kondenzációs technika, esetleg szolár rásegítés esetén. A másik előny az egyenletesebb hőeloszlás a felületek mentén.

2. Bizonyítottan hosszú élettartam

A rézcsövek hosszú élettartama, évtizedeken át tartó problémamentes működése az épületgépészet terén már számtalanszor bizonyítást nyert. Padlófűtésre történő alkalmazásának is patinás történelme van már, hiszen az egyik legidősebb modern rézcsöves padlófűtés Olaszországban, Lodi városának (50 km-re Milánótól) katedrálisában található. A katedrális felújítása során, a 60-as évek elején több mint 5 800 méter rézcsővel szerelték a padlófűtést, ami lassan fél évszázada probléma nélkül működik.

3. További műszaki előnyök:

  • A csövek nem öregszenek, tulajdonságaik idővel nem változnak.
  • A réz hőtágulása alacsonyabb, mint a műanyag csöveké. Padlófűtés esetén a rézcső hőtágulása közelíti meg legjobban az esztrich hőtágulását
  • A csövek jól viselik a magas hőmérsékletet, ellenállnak a szabályzás esetleges hibájából adódó hirtelen hőmérsékletemelkedésnek is.
  • A rézcsövek ellenállnak a fűtővízhez adagolt kémiai anyagoknak (vízlágyítók, oxigén lekötésére szolgáló adalékok).
  • A rézcső garantáltan oxigéndiffúzió- mentes, és az is marad örökre! A csövek falán az oxigén nem tud a rendszerbe diffundálni, így a kazán acélköpenye, vagy az osztógyűjtő védve van a korróziótól.
  • A rézcsövek szerelése gyors és költséghatékony. A kötések (padlófűtés esetén keményforrasztás és présidomos kötés) biztonságosak és egyszerűek. A kötéstechnikát minden képzett szerelő ismeri.

Milyen rézcsövet használjunk felületfűtésekre?

Padlófűtésre az MSZ EN 1057 szabvány szerint gyártott, Cu-DHP anyagminőségű rézből készült csövet használjuk, amelynek főbb tulajdonságait az 1. táblázat tartalmazza.

A hagyományos rézcsöves padlófűtési rendszer az 1. táblázat szerint gyártott, RAL minőségjellel ellátott rézcsőből készül, műanyag bevonattal, vagy anélkül. A műanyag bevonatos cső az esztrichbe, a bevonat nélküli aszfaltba fektethető. A műanyag bevonatnak több funkciója van. Védi a rézcsövet a szállítás, szerelés és az üzem közbeni mechanikus sérülésektől, a külső kémiai hatásoktól (pl. az esztrichben lévő agresszív adalékoktól). Lehetővé teszi a rézcső akadálytalan hőtágulását, és felveszi a hőtágulás egy részét az ívekben (2. ábra).

Élvonalbeli európai csőgyártók kínálatában megjelent a vékonyfalú (0,3-0,5 mm), lágy (szilárdsági állapot R220), külső felületén műanyag bevonattal ellátott, tekercsben (100 m) kapható legújabb típusú rézcső, amely kiválóan hajlítható, gyorsan, a gyártók által ajánlott és szállított présidomokkal (EDPM O-gyűrűvel) szerelhető. A belső vékony falú rézcső kémiai összetétele és belső felületének tisztasága megfelel az MSZ EN 1057 szabvány előírásainak, a külső PE-RT műanyag bevonattal készül. A 2. táblázat részletezi a vékonyfalú rézcsövek tulajdonságait: Fűtési területen alkalmazható radiátorbekötésre és felületfűtésekre egyaránt.

Falfűtések

A rézcsövekkel kivitelezett falfűtés működési elve és hatékonysága a már bevált megoldáson alapszik: az alacsony hőmérsékletű felületfűtésen, mint amilyen a padlófűtés is. A változatos fűtésmegoldások hozzájárulnak az otthon energiahatékonyságához és értékes többletet adnak az alacsony energiafelhasználású épületek működtetéséhez. A legtöbb tervhez jól alkalmazkodnak, gazdaságosságukat pedig az alacsony működési hőmérsékletnek és a réz kiváló hővezető képességének köszönhetik. A rézcsöves falfűtési rendszerek továbbá nagyban hozzájárulnak a belső tér komfortjához és levegőminőségéhez amellett, hogy a réz tartósságának és tömörségének köszönhetően hosszú évekig, a karbantartás igénye nélkül üzemelnek.

A falfűtés rejtetten futó és rugalmas kialakítást lehetővé tevő fűtési megoldás, mely jól alkalmazható felújításkor és új építéskor is. Esetenként a padlófűtés kiváltására is szolgál, például kis padlóvastagságú terekben, vagy ha a teherhordó szerkezet gyenge. Egyik előnye a falfűtésnek, hogy nincsenek a felület hőmérsékletének olyan szigorú határértékei, mint padlófűtés esetén (29 °C a lakóhelyiségekben, 33 °C a fürdőszobában stb.), tehát magasabb hőmérsékletű közeg is alkalmazható. Az emberi test a vele „párhuzamos” falfelületekről kedvezőbben veszi fel a hőt, mint a padlóról.

A rézcsövek előnye itt mindenekelőtt a kiváló előregyárthatóság, mechanikai állékonyság. Az újfajta fűtési megoldás kétféle rendszerben érhető el.

Az első típus különböző méretű, előre megformált csövekből áll, amelyek igazodnak bármilyen szobaformához és fűtési igényhez. A rögzítő elemeket előre a rézcsövekhez forrasztják, így azok azonnal rendelkezésre állnak a csővezeték falhoz rögzítésékor. A szárazépítési technológia esetén a csőhálózat gipszkartonra rögzíthető (3. ábra).

A másik eljárás során az előzetes fűtési terv alapján a szakember csigamintában a falhoz rögzíti a rézcsöveket. A felhelyezett vékonyfalú bevonatos rézcsöveket elsőként hő- és hangszigetelő anyaggal borítja be, majd végezetül vakolják, vagy ami még jobb, szórt, légzáró vakolattal vonják be (4. ábra).


1. ábra. Műanyag bevonatos rézcső padlófűtéshez

2. ábra. Bevonatos rézcső falfűtéshez

3. ábra. Előformázott csőrendszer falhoz, vagy közvetlenül gipszkarton táblákhoz rögzítve

4. ábra. Nedves rendszer, vakolva

1. táblázat. MSZ EN 1057 szerinti rézcsövek padlófűtéshez

2. táblázat. Vékonyfalú rézcsövek padlófűtéshez


A szerzõ egyéb cikkei:

  Felületfűtések rézcsővel
  A réztermék gyártók hazai szervezete Európai Réz Intézet néven folytatja tevékenységét
  Garantált minőségűek a rézcsöves rendszerek
  Napkollektoros rendszerek csővezetékei
  Rézcsövek az új GMBSZ-ben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam