belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Felületfűtési javaslatok fürdőszobákban, zuhanyzókban

Manapság, ha kinyitunk egy építészettel foglalkozó szaklapot, rengeteg nagyon kellemesen berendezett lakással lehet találkozni. A fényképek magukért beszélnek, csodálatosan kialakított nappali tereket, konyhákat, ötletes gyerekszobákat mutatnak be, de ami az igazi Kánaánt jelenti, az a rengeteg gyönyörűen kialakított fürdőszoba.

 

Nem is olyan régen még a fürdőszobák mellékesek voltak, nem kaptak nagy hangsúlyt, holott rengeteg időt töltünk el a reggeli készülődés közben, vagy akár egy fárasztó nap után a pihenéssel, relaxálással. Az évek során lassan természetessé vált, hogy a kényelmet szolgálva akár dupla mosdót építenek be, vagy a kád mellett elhelyeznek egy zuhanyt is, és ugyanilyen kényelmi funkciót szánnak az oly népszerű törölközőszárítónak is.

Amikor megkeresnek bennünket egy lakás fűtési-hűtési tervezési feladatával, a megrendelői igény rendszerint nagyon konkrét. A megrendelők igyekeznek sok információt beszerezni már ezelőtt, hogy felkeresnek bennünket, és ezen információik alapján határozottan közlik, hogy ők csupán padlófűtést és csőradiátort szeretnének a fürdőbe. Beszélgetésünk közben felmerül a kérdés, hogy mi alapján alakították ki az igényeiket, mire rendszerint a válasz az, hogy ismerősök adtak nekik tippeket, hogyan és mit csináljanak. Ilyenkor kicsit nagyobb kihívás meggyőzni őket arról, hogy esetleg ezt lehet helyettesíteni egy sokkal komfortosabb, esztétikusabb megoldással is, ami jelen esetben a falfűtést jelenti. Tervezéskor szükségünk van a fürdőszoba berendezési kiosztására, hogy a kellő komfortot tudjuk biztosítani a rendszerrel. A fürdőszobák burkolatát nagy százalékban a hideg kő, kerámia burkolatok teszik ki. Ezeknek a hideg sugárzási hatását még erősebben érezzük, amikor vizes, nedves testtel készülődünk a napunkra, vagy akár a lefekvésre. Ilyenkor jobban igényeljük a meleget magunk körül, ezért szoktuk eleve magasabb helyiséghőmérsékletre méretezni, és szintén ezért vált már megszokássá, hogy a fürdőbe padlófűtést szeretnénk.

A hideg felület sugárzási hatását tudjuk tökéletesen kompenzálni egy felületfűtéssel, amely egyenletes és számunkra kellemes, akár 36-37 °C falfelületi hőmérsékletet biztosít. Sosem fogom elfelejteni egy nagyon régi élményemet, amikor az iskolával voltunk egy ausztriai sítúrán: egy olyan panzióban voltunk elszállásolva, ahol az akkori magyar viszonylatokhoz képest a fűtési rendszer meglehetősen modern volt. Ez többek között például a fürdőszobákban nyilvánult meg. A szobákban kialakítottak egy zuhanyzót, mosdót, épített zuhanysarok volt, egy padlóösszefolyóval a sarokban, itt egyébként az üvegmozaik burkolatnak nagyobb lejtést adtak. A különlegesség abban nyilvánult meg, hogy sehol nem volt radiátor, vagy törölközőszárító elhelyezve, hanem egyszerűen meleg volt mind a padló, mind a falfelület. Néhány akasztót helyeztek fel a falra, ezen tárolhattuk a nedves törölközőnket, ami a reggeli zuhany után mindig száraz volt, mire hazaértünk a síelésből. A második nap után, amikor felmerült bennem a kérdés, hogy hol tudom majd megszárítani a kimosott aláöltözőmet, úgy döntöttem, hogy leterítem a földre, illetve beállítottam egy széket, a fűtött falnak támasztva, és arra terítettem ki a tiszta, ám nedves ruhámat. Néhány óra alatt minden megszáradt. Ez még jócskán  a 90’-es években játszódott, akkoriban kezdtük el itthon forgalmazni a MEDITHERM falfűtést. Azóta már megfordultam néhány helyen, laktam jó néhány lakásban is, ahol egyszerű csőradiátort helyeztek el a továbbra is mellékhelyiségként kezelt fürdőben. Itt mindig felmerült a probléma, hogy a kéztörlőn kívül nagyon mást nem lehet elhelyezni rajtuk, vagy ha netán egy kicsit tényleg méretesebb a csőradiátor, akkor is pusztán egy fürdőlepedőt lehet rá kiteríteni. A megrendelőknek javasolni tudjuk csak, hogy amennyiben már leteszik a voksukat egy nagyságrendekkel nagyobb komfortérzetet biztosító fűtési-hűtési rendszer mellett, akkor ezt tartsák meg a fürdőkben is. Ettől függetlenül, törölközőtartókat el lehet még helyezni a falon, így ugyanazt a szárítóhatást lehet elérni, mint egy csőradiátorral.

Egy sarokkád esetében a falfelületre tekert csőkígyó kellemesebbé teheti a relaxációt az esti kényeztető áztatás során. Kellemes úgy kilépni a kádból, zuhanyból, hogy nem kell kétségbeesetten keresni a kilépőt a lábunk alá, mert a padló kellemes meleg, és ráadásul gyorsan fel is szárad a földről a víztócsa, ennek következtében a vizes, csúszós padlófelület biztonságosabbá válik. Férfi ismerősök gyakran szeretnek esténként hosszasan olvasni a kádban, pihenni egy fárasztó nap után. Ha azonban még az ajtó is nyitva marad, akár a folyosó is úszhat a fürdővízben. Ilyenkor elő kell hozni a felmosót, hogy az áztatásnak nehogy az alsó szomszéd lássa kárát. Amennyiben egy zuhanyfalba helyezünk el fűtőregisztereket, úgy az olyanok is, akik szeretnek hosszasabban zuhanyozni, a falnak dönthetik a hátukat, anélkül hogy összerázkódnának a hideg hatására.

Tervezőknek tehát bátran ajánljuk, hogy kombinálják a falfűtést a padlófűtéssel egy körön belül is, hiszen a vizesblokkok esetében a magasabb padlófelületi hőmérséklet megengedett, amit akár a falfelületből visszatérő víz is kielégíthet. Így egy plusz kör kialakítása megspórolható, ez pedig csökkenti a kivitelezési költségeket.


A szerzõ egyéb cikkei:

  WorldSkills 2017 Abu Dhabi
  A Worldskills nemzeti válogatója egy szakmai szakértő szemével
  Passzív/alternatív gépészeti megoldások
  Felületfűtés? Jaj, ne!
  Hagyatkozzunk bátran a szakember tanácsaira!
  Komfortos lakás (fűtési rendszer tekintetében)

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam