belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Felületfűtések rézcsővel

A felületfűtések története egészen az ókori Római Birodalom idejére vezethető vissza, az emberek már akkor is nagyra értékelték a hősugárzás biztosította kellemes klímát. A légfűtés (hipokausztum), amit padló-, esetleg falfűtésként alakítottak ki, általában minden lakó- és középületben megtalálható volt. Padlófűtés esetén a járófelületet sűrűn elhelyezett, körülbelül 60 centiméter magas kőoszlopok tartották, melyek között a felmelegített levegő keringett. A falfűtésnél a meleg levegő vezetését a faltestben elhelyezett, majd kívülről elburkolt négyszögletes égetett agyagcsövekben oldották meg.

 

A felületfűtések elve azóta sem változott, csak ma már víz kering a csövekben, azonban az a tény, hogy az ember számára a legjobb hőérzetet a felületfűtések sugárzó hője biztosítja, máig helytálló. Közérzetünk egy adott helyiségben attól függ, milyen a környezetünkből felvett és az oda leadott hőmennyiség egyensúlya. Ha túl sok hőt sugárzunk környezetünk felé, akkor fázunk. Ha a kilégzéssel, párologtatással és sugárzással leadott hőmennyiségünk egyensúlyban van a környezetünkből felvett hőmennyiséggel, akkor jó a közérzetünk.

Közismert tény, hogy a padlófűtési rendszereket alacsonyabb vízhőmérséklet mellett üzemeltetjük. Még a leghidegebb külső hőmérséklet esetén sem szükséges, hogy a fűtővíz hőmérséklete elérje az 50 °C-ot. Ennek feltétele azonban természetesen az épület megfelelő hőszigetelése, valamint a szakszerűen megtervezett felületfűtési rendszer. A hagyományos (földgáz) mellett kiválóan alkalmazhatók a megújuló, környezetbarát energiaforrások, pl. a hőszivattyú és a napkollektorok. Az egyenletes hőmérsékletnek és a hősugárzó felületnek köszönhetően a szobahőmérséklet akár 2 °C-kal is csökkenthető, összevetve a hagyományos, radiátoros fűtéssel. Ennek következtében kisebb a hőveszteség a határoló felületeken, így kb. 10-12 százalékos energiamegtakarítás érhető el. A fűtővíz alacsonyabb hőmérsékletének köszönhetően csökken a kazán és a vezetékek hővesztesége is. Amennyiben a felületfűtés a helyiség teljes hőszükségletét fedezi, nincs szükség radiátorokra, így azok nem zavarják a belsőépítészeti képet, és több helyünk marad a bútorok elhelyezésére.

Miért szereljünk rézcsővel?

  • Évtizedek óta bizonyít

A rézcsövek hosszú élettartama, évtizedeken át tartó problémamentes működése az épületgépészet terén már számtalanszor bizonyítást nyert. Padlófűtésre történő alkalmazásának is patinás történelme van már, hiszen az egyik legidősebb modern rézcsöves padlófűtés Olaszországban Lodi város (50 km-re Milánótól) katedrálisában található. A katedrális felújítása során, az 1960-as évek elején több mint 5800 m rézcsővel szerelték a padlófűtést, ami több mint fél évszázada probléma nélkül, mindenki megelégedésére működik.

  • Kiváló hővezető képesség

A réz hővezető képessége 20 °C-on 293-364 W/m×K, ami nagyságrendekkel jobb érték, mint a műanyagok esetében. Ez két előnyt is biztosít a rézcsövek számára: a legfontosabb az energiahatékonyság – a rézcsövekbe a belépő víz hőmérséklete 2-3 °C-kal is alacsonyabb lehet, mint a műanyagcsövek esetén, azonos hőleadást, fűtési teljesítményt feltételezve. Ez jó pár százalékos energiamegtakarítást jelenthet korszerű kondenzációs technika, esetleg szolár rásegítés esetén. A kimagasló hővezető képesség másik előnye az egyenletesebb hőeloszlás a felületek mentén, hideg zónák kialakulásának elkerülése még a pár fokkal alacsonyabb előremenő hőmérséklet esetén is.

  • További műszaki előnyök

A csövek nem öregszenek, tulajdonságuk idővel nem változik. A réz hőtágulása alacsonyabb, mint a műanyag csöveké, padlófűtés esetén a rézcső hőtágulása közelíti meg legjobban az esztrich hőtágulását. A csövek jól viselik a magas hőmérsékletet, ellenállnak a szabályzás esetleges hibájából adódó hirtelen hőmérséklet emelkedésnek is. A rézcsövek ellenállnak a fűtővízhez adagolt kémiai anyagoknak (vízlágyítók, oxigén lekötésére szolgáló adalékok). A rézcső garantáltan oxigéndiffúzió-mentes, és az is marad örökre! A csövek falán az oxigén nem tud a rendszerbe diffundálni, így a kazán acélköpenye, vagy az osztó-gyűjtő védve van a korróziótól. A rézcsövek szerelése gyors és költséghatékony. A kötések (padlófűtés esetén keményforrasztás és présidomos kötés) biztonságosak és egyszerűek. A kötéstechnikát minden képzett szerelő ismeri.

Hogyan szereljük?

A hagyományos rézcsöves padlófűtési rendszer lágy (R220), MSZ EN 1057 szabvány szerint gyártott, RAL minőségjellel ellátott rézcsőből, 10×0,6, 12×0,7 és 14×0,8 méretben, 50 m-es tekercsben, műanyagbevonattal, vagy anélkül készül. A műanyagbevonatos cső az esztrichbe, a bevonat nélküli aszfaltba fektethető. A műanyag bevonatnak több funkciója van. Védi a rézcsövet a szállítás, szerelés és az üzem közbeni mechanikus sérülésektől, a külső kémiai hatásoktól (pl. az esztrichben lévő agresszív adalékoktól). Lehetővé teszi a rézcső akadálytalan hőtágulását, és felveszi a hőtágulás egy részét az ívekben. Falfűtésre a 10×0,6 mm méretű, bevonat nélküli rézcső használható.

A megengedett csőkötési módok a keményforrasztás és a présidomos kötés. Maximálisan megengedett osztatlan fűtőfelület 40 m2-ig (optimális 25 m2-ig), 8 m oldalhosszig, 1:2 oldalarányig. Ha túl nagy a felület, fel kell azt osztani, az egyes mezőket rugalmas tágulási hézaggal elválasztva, amely kiegyenlíti a hőtágulást 5 mm-ig. A tágulási hézag szélessége 8-10 mm, rugalmas anyaggal töltjük azt ki. Egy fűtőkör maximális hossza 14 x 0,8 mm cső esetén 120 m, 12 x 0,7 mm csőnél ez 90 m. Az egyes körök megközelítőleg azonos hosszúságúak legyenek – a szabályzás miatt! A cső átvezetésére a mezők közötti tágulási hézagon védőcsövet használunk.

Élvonalbeli európai csőgyártók kínálatában megjelent a vékonyfalú (0,3-0,5 mm réz), lágy (R220), külső felületén műanyagbevonattal ellátott, tekercsben (akár 100 m) kapható legújabb típusú cső 14×2-mm-től 26×3 mm-ig terjedő mérettartományban, amely kiválóan hajlítható, gyorsan, présidomokkal szerelhető. Fűtési területen alkalmazható radiátorbekötésre és felületfűtésekre egyaránt.

Falfűtés – változatos rendszerek minden igényre és építésre

A falfűtés rejtetten futó és rugalmas kialakítást lehetővé tevő fűtési megoldás, amely jól alkalmazható felújításkor és új építéskor is. Esetenként a padlófűtés kiváltására is szolgál, például kis padlóvastagságú terekben, vagy ha a teherhordó szerkezet gyenge. Az újfajta fűtési megoldás kétféle rendszerben érhető el.

Az első típus különböző méretű, előre megformált csövekből áll, amelyek igazodnak bármilyen szobaformához és fűtési igényhez. A rögzítőelemeket előre a rézcsövekhez forrasztják, így azok azonnal rendelkezésre állnak a csővezeték falhoz rögzítésékor. A szárazépítési technológia esetén a csőhálózat gipszkartonra rögzíthető.

A másik eljárás során az előzetes fűtési terv alapján a szakember csigamintában a falhoz rögzíti a rézcsöveket. A felhelyezett vékonyfalú bevonatos rézcsöveket elsőként hő- és hangszigetelő anyaggal borítja be, majd végezetül vakolják, vagy ami még jobb, szórt, légzáró vakolattal vonják be.

A padlófűtés előnyeihez hasonlóan a réz falfűtés lágy és állandó, egyenletes hőmérsékletet biztosít, ami helyiségenként rugalmasan szabályozható. A csövekben keringő meleg víz felmelegíti a falat és sugárzó hő formájában jelenik meg a térben. Így nem szembesülünk a hagyományos fűtési rendszerek kellemetlenségeivel, mint a hideg foltok, az alacsony padlószinti hőmérséklet és a nagyobb hőmérsékletváltozások. Nyáron a rendszer megfordítható és hűtésre használható, melynek során a belső hőmérséklet 2-3 °C-os csökkenése érhető el.

A kényelmi szempontokon túl a falfűtésnek köszönhetően javul a helyiség levegőminősége és páratartalma. A nagy mennyiségű sugárzó hő kioltja a légáramlást és ezzel csökkenti a szálló por és egyéb részecskék mennyiségét a szoba légterében. Télen a keringő meleg víz a fal kiszárításával gátolja a penészképződést, nyáron a keringő hidegvíz páralecsapódás nélkül csökkenti a belső tér hőmérsékletét.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A réztermék gyártók hazai szervezete Európai Réz Intézet néven folytatja tevékenységét
  Garantált minőségűek a rézcsöves rendszerek
  Napkollektoros rendszerek csővezetékei
  Felületfűtési rendszerek rézcsővel
  Rézcsövek az új GMBSZ-ben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam