belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Felületfűtés? Jaj, ne!

Az utóbbi időben meglepő tapasztalatokat szereztünk a lakásfűtésekkel kapcsolatban. Egyre gyakrabban merül fel az igény a lakóingatlanok esetében, hogy a hűtés is legyen megoldva, ne csak a fűtés. Ez első átgondolásra kedvezően hathat a felületfűtésihűtési rendszerek beépítésének számára, azonban a tapasztalat mégsem ezt mutatja.

 

Az emberek évtizedek pozitív tapasztalata után is nagyon idegenkednek a felületfűtési-hűtési rendszerektől. Hogy ennek mi az oka, azt pontosan még nem sikerült megtudnunk (ahány ház, annyi szokás, ebben az esetben indok), de az eddig elhangzott érvek alapján annyi már kiderült, hogy egyrészt rengeteg korábban létező rendszer eltűnt (bár nem is igazán a rendszerek, hanem azok gazdái), másrészt sokaknak volt rossz tapasztalata a rossz kivitelezés miatt is.

Az egyik legemlékezetesebb visszajelzést egy kismama adta. Lakásfelújításba kezdtek a férjével, hogy mire megérkezik az új családtag, addigra minden készen és szépen, frissen fogadja őt az új otthonában. Első találkozáskor elmondták a vágyaikat a gépészeti megoldással kapcsolatban. A kismama határozott elképzeléssel állt elő, úgy kommunikált, mintha mindent pontosan tudna és az elképzelései már nem módosíthatók. Szeretnének a lakásban hűteni is, mindezt a fűtésivel közös rendszerrel megoldva. A helyi adottságok miatt a kéménytelepítés nem volt lehetséges, így hőszivattyús hőellátót képzeltek el fan coil hőleadókkal. Sajnos a „szaktudásuk” csak a vágyakig terjedt, mivel az elképzelt rendszer kiépítési feltételei igencsak korlátozottan voltak adottak. (Helyszűkében voltak, sőt a kültéri egységnek sem volt igazán helye.) Úgy képzelték, hogy a komplett rendszer egy fali cirkó helyén elfér majd (melegvíztárolóval együtt). További meglepetésként érte őket, hogy ha a helyhiánnyal még meg is küzdünk, akkor a készülékek kondenzvizét el kell vezetni, és ezt a padlóburkolat bontása nélkül szintén kihívás megvalósítani. Úgy 15 perc elteltével kiderült, hogy nem igazán lehet eltántorítani az anyukát a konkrét elhatározásaitól.

Saját tapasztalatok alapján is bizton lehet állítani, hogy nagy kényelmetlenséggel jár egy fan coil fűtési és hűtési rendszer mellett élni a nap 24 órájában. Magánlakásokban ezeknek a rendszereknek zavaró az üzemeltetése. Természetesen lehet ez csak egy szerencsétlen tapasztalat is, bár a lakóközösség többi tagja sem túl elégedett a fűtési-hűtési rendszerével. A szomszédok közül már többen lecserélték a készülékeket szimpla radiátorokra, illetve akik nyáron igényelték a hűtést is, split klímákat építettek be. A korábban említett pár is maradt végül a hagyományos radiátoros rendszernél (elektromos kazánnal), mivel teljesen elzárkóztak a felületfűtéstől, a hőszivattyú kiépítése pedig az ő tervezett költségeikbe nagyon nem fért bele. Elzárkózásuk oka nem volt világos, nem is próbáltak meg szakembertől információt gyűjteni ezekről a rendszerekről.

Az elmúlt évek alatt egyértelművé vált, hogy a felületfűtési- hűtési rendszerek megosztják a közvéleményt. Vannak, akik teljes mértékben leteszik a voksukat mellette, vannak viszont sajnos olyanok, akik információhiány vagy a rossz kivitelezésből adódó negatív tapasztalatok miatt teljesen elvetik ezt a lehetőséget. Vannak olyan részei ezeknek a rendszereknek, amelyek bonyolítják kicsit a fűtési-hűtési rendszert, de ezek megfelelő szakértelemmel kiküszöbölhetők. Tény, hogy tervezést igényel, tény, hogy pontos hidraulikai méretezés szükséges ahhoz, hogy egyáltalán még a kivitelezés előtt megmondhassuk, pontosan mennyiért, milyen gépészeti elemekre lesz szükség (hány darab és milyen méretű szivattyú szükséges, amennyiben szükséges, mekkora hőcserélőt kell beépíteni stb.). Mindenképp ki kell emelni, hogy egy felületfűtési-hűtési rendszer mindig drágább lesz egy „hagyományosnak” nevezett radiátoros fűtési rendszernél. Azonban itt mindig kapunk egy plusz lehetőséget, hogy ugyanazt a csőhálózatot hűtési funkcióban is használjuk, akár később is kiegészítve. Kiemelendő az a tény is, hogy biztosan energiahatékonyabb lesz az üzemeltetése (megfelelő méretezés után), mivel több módon adja le a hőt a rendszer, így a mi érzékelésünket becsapva nem lesz kellemetlen hideg érzet az épületszerkezetek felől. Megfelelő kivitelezés után viszonylag kicsi a karbantartásigénye, nem kell folyamatosan „babrálni”, csak egy termosztáton kell beállítani a számunkra kellemes hőmérsékletet, és hagyni kell működni a rendszert.

Most, hogy a jogszabály módosítások a magánépítkezések költségeit kedvezőbb irányba befolyásolják, bízunk benne, hogy az építkezők véleményét is egyre inkább abba az irányba módosítják, hogy a pénzt, amit megspórolnak, egy igényesebb és jövőbe tekintőbb gépészeti rendszerbe fogják beruházni, és ezáltal lényegesen nyitottabbak lesznek a felületfűtési-hűtési rendszerek felé.
 


A szerzõ egyéb cikkei:

  WorldSkills 2017 Abu Dhabi
  A Worldskills nemzeti válogatója egy szakmai szakértő szemével
  Passzív/alternatív gépészeti megoldások
  Hagyatkozzunk bátran a szakember tanácsaira!
  Komfortos lakás (fűtési rendszer tekintetében)
  Szikra karácsony

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam