belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Felújítás energiatakarékosan, komfortosan, csakis átgondoltan

Életünk korszerű létesítményeinél alapvető feltétel az energiatudatosság, amely a fenntartható fejlődés egyik alappillére nemcsak az új épületeknél, hanem a meglévők felújításánál is. A mai kornak megfelelően, amikor építünk, felújítunk, szem előtt kell tartanunk az alacsony energiafelhasználásra való törekvést, melyet magas minőségű építési anyagok beépítésével tudunk realizálni. Mindezek meghatározzák az egyes épületek esetén betartandó épületfizikai jellemzőket.

 

Egy épületgépész szakembernek nemcsak az épület által felhasználni kívánt energiát kell minimalizálnia, hanem továbbra is biztosítani kell a lakótér belső komfortját. Egyensúlyt kell találni a belső komfort, a levegőminőség és az energiatakarékosság között, amelyhez szabályozottan működő gépészeti rendszerek is szükségesek.

Felújítások – de csakis átgondoltan

Legyen szó új építésről, vagy felújításról, célszerű az épületet komplex kérdésként kezelni. A felhasználni kívánt hőenergia minimalizálását a külső nyílászárók fokozott légzárásúra történő cseréjével, külső homlokzati hőszigeteléssel lehet elsősorban elérni.

Azáltal, hogy az épületeket különböző szigetelési rendszerekkel, fokozott légtömörségű nyílászárókkal „becsomagoljuk”, a helyiségek belső levegőjének minősége is törvényszerűen meg fog változni. Míg a korábban szigeteletlen épülethatároló elemeken keresztül a levegő szinte akadálytalanul áramolhatott át az épületen és a szellőzőrendszer nem kapott kiemelt szerepet, addig a jelenlegi állapotban a belső térben lévők – levegő hiányában – gondokkal küzdenek.

Az energiahatékonyságot támogató rendeletek eddig csakis arra irányultak, hogy minimalizálják az energiát, nem igazán foglalkoztak a belső komforttal. Nem szabadna engedni az ellenőrizetlen ablakcseréket, mivel a lakások a beépítések következtében szellőzetlenek lesznek, pára-, és penész problémákat idézhetnek elő, legrosszabb esetben a nyílt égésterű gázkészülékek biztonságos üzemét veszélyeztetve, CO mérgezéses balesethez is vezethetnek. A levegőhiány következtében megnőhet a páratartalom, az esetleges szén-dioxid feldúsulás következtében fejfájás jelentkezhet. A téli hideg időben a magas páratartalom okozza a kondenzációt a hidegebb felületeken, melynek velejárója a penészesedés, ez pedig sok esetben egészségügyi problémákat, asztmát, allergiát is okoz

Az ablakcserékkel párhuzamosan meg kell teremteni a belső tér, a lakók igénye szerinti friss levegő pótlását, valamint a szennyezett levegő eltávolítását. Ezt a legegyszerűbben páraérzékelőkkel ellátott, automatikus működésű, önszabályozó, légbevezetőkkel és -elvezetőkkel lehet megoldani. A légbevezetőket a nyílászárókba vagy falátvezetéses úton kell beépíteni, ezek ténylegesen csak a belső tér páraterhelésének megfelelően engedik be a szellőző levegőt. Az imént említett nyílt égésterű, hagyományos tüzelésű, illetve gázkészülékek biztonságos működéséhez szintén levegőre van szükség, ez a speciális, növelt hozamú légbevezetők beépítésével oldható meg. A nyílt égésterű kéményes készülékek működése esetén elvezetés nem létesíthető balesetveszély miatt, mert ebben az esetben az égéstermék áramlási iránya megfordulhat.

Míg egy középület, irodaház, vagy ipari létesítmény esetén a szellőzési rendszert kötelezően meg kell tervezni, sajnos ez a gyakorlat egy családi ház vagy lakás szellőzési rendszerénél nem jellemző. Amíg egy passzívházban kötelező a hővisszanyerős szellőzési rendszer alkalmazása, addig az alacsony energiaszintű családi háznál, vagy a társasházi lakásoknál nincs előírás a lakótér kötelező szabályozott szellőztetésére. Pedig az egészséges lakókörnyezet és a megfelelő komfortérzet fenntartásához mindenképpen indokolt lenne.

Magasabb műszaki tartalom esetén, amennyiben a kialakításnak nincsenek fizikai korlátai, beszélnünk kell a hővisszanyerős rendszerekről. Ez esetben friss, szűrt levegőt juttatunk a lakóterekbe, ezzel párhuzamosan a vizes helyiségekből szívjuk el a szennyezett levegőt, amihez a szükséges teljesítményt egy hőcserélős berendezés szolgáltatja. Az így elszívott levegő hőjével télen előmelegítjük a hidegebb levegőt, hasznosítjuk a kidobni szándékozott levegő hőmennyiségének akár 85-90%-át is. A szellőzés ebben az esetben is akkor optimális, ha a befújt és elszívott levegőmennyiségek folyamatosan, kontrolláltan áramolnak a szennyezettségi szintnek megfelelőn, és az előbb felvázolt két megoldás kombinációját képezik. Ennek értelmében érzékeljük mind a szívott tér, mind a tartózkodási tér szennyezettségi szintjét, és csakis annyi levegőt engedünk be- és kiáramolni, amennyi ténylegesen szükséges. Így szobáról szobára, helyiségről helyiségre kontrolláljuk a levegő minőségét, amellyel a legtakarékosabb szellőzési megoldás érhető el. A rendszer folyamatosan gondoskodik a helyiségekben tartózkodók komfortérzetéről, ugyanakkor a használaton kívüli helyiségekben a maximális fűtési energiamegtakarítás érdekében minimalizálja a légcserét. A rendszerben lévő ventilátormotorok az igényeket érzékelve szabályozzák saját fordulatszámukat, így az elektromos fogyasztás és zaj is alacsony szinten marad.

A hatékony érzékelők által vezérelt szellőzési rendszer kialakításával és üzemeltetésével a szennyezőanyagokat kiszoríthatjuk a lakóterekből és megfelelő életteret biztosíthatunk.

Tudatos felújítás, komplex látásmód

A fenntartható fejlődés és környezettudatosság jegyében tehát mindenképpen a felhasznált energia minimalizálására kell törekedni, de figyelembe kell venni az épület adottságait és az alkalmazni kívánt legkorszerűbb technológiák korlátait is.

Törekedni kell az energiafelhasználás csökkentésére, de csakis átgondoltan úgy, hogy a beavatkozás ne idézze elő a belső tér komfortromlását, és továbbra is élhető legyen a környezet.

***

1. ábra. A korszerű szigetelés és nyílászárók mellett kiemelten fontos a szellőzési rendszer kialakítása
2. ábra. A páraszabályozott szellőzés a helyiségek levegőminőségét érzékelve folyamatosan optimalizálja a légcserét
3. ábra. Intelligens hővisszanyerős szellőztető rendszer, amely működését CO2 érzékelők, valamint pára és mozgás szenzorok vezérlik


A szerzõ egyéb cikkei:

  Családi házak, lakások energiatakarékos szellőzése
  Új generációs DXR és DXA hővisszanyerős rendszerek
  Helyiségenkénti légmennyiségek szabályozása lakóterekben az optimális komfortért
  Az energiatakarékosság esetleges nem várt veszélyei
  A szemléletváltás szükségessége a lakóépületek szellőztetésénél
  Speciális érzékelők a szellőzőrendszerek szabályozásához

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam