belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Fejlesztés az infravörös fűtéstechnológia területén

Az infravörös sugárzó fűtés a legkellemesebb csarnokfűtési megoldás. Hasonlóan a napsütéshez a sugárzás nem a levegőt melegíti fel, hanem a helyiségben lévő embereket és tárgyakat.

 

Ez a fűtés kellemes hőérzetet biztosít, magas a bent tartózkodók komfortérzete. Nem alakul ki kellemetlen légáramlás, nincs porfelverődés. Az égéstermék a szabadba távozik, nem terheli a belső teret. Csak azt a teret fűti, ahol arra igény van, bekapcsolás után azonnal érezhető a meleg, gazdaságosan vezérelhető. A Kübler kínálatából a magas minőségű, megszokott kivitelű standard készülékek mellett választható a folyamatos innováció terméke, egy egyedülállóan kiemelkedő hatékonyságú készülékcsalád. Az OPTIMA Plus infravörös fűtőkészülékek fejlesztése mértékadó az energiahatékony csarnokfűtések területén. Máig nincs olyan rendszer, amely meghaladná az OPTIMA termékcsalád teljesítményét és hatékonyságát. Az OPTIMA Plus-t napjainkban a leghatékonyabb csarnokfűtő készülékek között tartják számon. Mit jelent ez az üzemeltető számára? Hogyan számoljunk az erőforrásainkkal, milyen követelményeket támasszunk? A válasz: még több energiamegtakarítás, még hatékonyabb válaszok a környezetvédelmi kihívásokra, még pozitívabb jövőkép. Ez az OPTIMA Plus (1. ábra).

Az innováció:

  • új, magas hatásfokú égő, teljesen homogén gáz-levegő keverék,
  • szigetelt, megnövelt geometriájú reflektorlemezek és burkolat,
  • végburkolatok a konvekciós hőveszteség elkerülése céljából,
  • a láng és a sugárzó cső optimális energiaátadása perdítő elemmel (2. ábra).

Az eredmény:

  • nagyobb hatékonyság és teljesítmény,
  • még egyenletesebb infravörös sugárzás a helyiségben,
  • akár 30 m magasból is hatékony csarnokfűtés,
  • széles teljesítmény-kínálat.

„Plus” a hatékonyságban

A megnövekedett hatékonyság mérőszáma a sugárzó hőleadás arányának növekedése. Az Optima 38%-kal hatékonyabb, mint a Kübler Standard készülékcsaládja és kétszer hatékonyabb, mint a hagyományos készülékek, ami határozott előrelépés, hiszen minden megtakarítás számít a környezetvédelem és a költségcsökkentés szempontjából. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egységnyi teljesítményhez elégetett gázból kétszer nagyobb a tartózkodási területen kapott hő. Kevesebb készülék, rövidebb üzemidő, azaz alacsonyabb, akár felére csökkentett fűtési költség.

„Plus” a gazdaságosságban

Az Optima Plus rendkívül gyorsan, 2-3 éven belül megtérülő beruházás. A jelentős energiamegtakarítás azonnal érezhető a számlán. Már az első idényben csökken az energiafelhasználás és a fűtésköltség. A későbbiekben a készülék hosszú élettartama, megbízhatósága, garantált minősége a hosszú távú megtakarítást szolgálja. Jól átgondolt alkalmazása a Kübler R.O.S.S.Y. vezérléssel további lehetőséget biztosít a költségek csökkentésére. Akkor, ott és annyit fűtünk hatékonyan, amennyire igény van, bármilyen felhasználású is a csarnok.

„Plus” a környezetvédelemben

A hagyományos rendszerű fűtésekhez képest akár 70% energia takarítható meg. Ez azt jelenti, hogy 70%-kal kisebb az energiaköltség és 70%-kal kevesebb a CO2 kibocsátás. Valamint az új lángkép eredményeként csökkent az NOX képződés és kibocsátás.

Az átgondolt tervezés

Az OPTIMA újdonsága a megjelenésében is megmutatkozik. A külső forma nem öncélú, hanem az OPTIMA koncepció szerves része. A burkolat teljesen zárt és szigetelt, az égőt és a sugárzó csöveket is teljesen körbeveszi a szigetelés. A hőtükör és a szabadalmaztatott reflektorlemez biztosítja, hogy a lehető legkisebb legyen a veszteség, a meleg ne tudjon elszökni, ne alakuljon ki veszteséget termelő konvekciós hőáramlás.

Újdonság az égő is az OPTIMA Plus készülékben. A legújabb fejlesztésű, magas hatásfokú technológia gondoskodik a hosszú, homogén lángvezetésről a nagy teljesítményű Kübler készülékben (3. ábra). A jobb hőleadás a készülék teljes hosszában magasabb infravörös hányadot eredményez. További előny a rendkívül csendes üzemmód. A készülék üzem közben alig hallható.

Az OPTIMA Plus sokoldalú és modern, alapszíne RAL 5015. A további színválaszték a vevők minden igényét kielégíti (4. ábra).

A választás lehetősége

A Kübler infravörös technológia fejlesztése megfelel a gazdaságosság alapelvének. Az OPTIMA Plus nem egy készülék, hanem egy készülékcsalád, amelynek hat különböző teljesítményű tagja van, a felhasználók igényeinek megfelelően.

Csúcs hatékonyság: H.Y.B.R.I.D.

Az OPTIMA Plus a Kübler új rendszerében még hatékonyabb. Ha összeépítjük az új fejlesztésű infravörös fűtést a füstgáz energiáját hasznosító kondenzációs hőcserélővel és egy intelligens vezérléssel, akkor kapjuk a H.Y.B.R.I.D. rendszert (5. ábra). Ezzel további 15% energiát takaríthatunk meg fűtés, vagy használati meleg víz céljára. A rendszer eléri a 108%-os tüzeléstechnikai hatásfokot. A H.Y.B.R.I.D. rendszer az Optima Plusszal a Kübler eddigi leghatékonyabb energiakoncepciója.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.
4. ábra.
5. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Megvalósult az első hazai hővisszanyerõvel ellátott sötétsugárzós csarnokfűtés
  Hatékonyság és kényelem
  Aquatherm Bécs
  Gazdaságos üzemeltetés és környezetvédelem

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam