belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Fagyasztókamrák jegesedési/párásodási problémák nélkül?

Hűtőkamrákban gyakran okoz problémát a kondenzáció és az ebből származó nem kívánt jegesedés. Nemcsak az elpárologtatók jegesednek le (leolvasztásuk jelentős üzemeltetési többletköltséget jelent), de sérülhet a tárolt termékek csomagolása, emellett a jeges felületek balesetveszélyt okozhatnak, az áruk kezelése nehezebbé válik, a jég eltávolítása többletmunkaidőt és költséget jelent, miközben a dolgozók a rossz munkakörülmények miatt alacsonyabb morállal végzik teendőiket. A sérült csomagolás minimum csökkenő vásárlói elégedettséggel, rosszabb esetben selejtes áruval jár.

 

A nedvesség bejutása történhet emberi nedvességleadással, a termékekből történő kipárolgással, de legjellemzőbb a bejáraton keresztüli nedvességbejutás. Bár ez utóbbi csökkenthető azzal, ha az ajtókat ritkábban nyitogatják, rövid ideig tartják nyitva és gyorsan bezárják, de a problémát teljesen csak megfelelő párátlanító alkalmazásával lehet megoldani (1. ábra).

A bejutó páratartalom és az így képződő jég mennyisége nagymértékben függ az előtérben, vagy a külső térben lévő páratartalomtól. Az alábbi diagramból leolvasható egy 6 m2-es ajtó óránként tízszeri, 10 másodperces nyitásával a különféle külső légállapotok esetén bejutó átlagos nedvesség (2. ábra).

Mi történik a bejutott nedvességgel?

Az ajtó nyitásakor a bejutó meleg levegő felfelé áramlásával a bejutott pára lecsapódik és lefagy az első olyan ponton, ahol a hőmérséklet alacsonyabb a páraponti hőmérsékletnél. A lefagyott részek szublimálnak a levegőbe, ha a relatív páratartalom alacsonyabb, mint 100%. Ilyenkor a légáramlás megindul az alacsonyabb parciális nyomású tér felé (elpárologtató). Az elpárologtatón átáramló párás levegő a hideg lamella felületén kicsapódik és lefagy, csökkentve az elpárologtató hatásfokát (3. ábra).

Két megoldás a jegesedés megszüntetésére

Az első megoldás az általánosságban elterjedt leolvasztás, amely nem akadályozza meg a pára bejutását, csak az elpárologtató felületének gyakori jégmentesítését végzi el. Ezt általában időprogram szerint hajtják végre. Az eljárás hatásfoka csak 20-40%-os, ugyanis a leolvasztás során a bejutott nedvesség jelentős része a helyiségben marad, majd idővel újra lefagy. A leolvasztás történhet külső hőforrással (amely általában elektromos), vagy a hűtőkör forró gázait felhasználva. A gyakorlatban a forró gázas leolvasztás az elterjedt, mivel a külső hőforrással való leolvasztás többlet beruházási és magasabb üzemeltetési költséget jelent.

A másik lehetséges megoldás egy adszorpciós párátlanító berendezés alkalmazása, amivel elkerülhető a nedvesség bejutása, így a kondenzáció és a jegesedés kialakulása is.

A párátlanító berendezés két légárammal működik. A szárítandó fő légáramot szűrőn keresztül szívja be a készülék ventilátora, majd áthalad a szilikagéllel töltött forgódobon, ami felveszi a levegő nedvességtartalmát. A levegő hőmérséklete a dobon áthaladva felmelegszik, majd ez a szárított levegő kerül befúvásra. A másik légáram a regeneráló légáram, amely ugyancsak szűrőn keresztül jut a készülékbe, ahol felmelegítik ∼120 °C-ra. A regeneráló levegő felmelegítése történhet elektromos árammal, gázzal, gőzzel, vagy egyéb hulladékhővel. Ez a felmelegített levegő a forgódobon áthaladva felveszi annak a nedvességét (4. ábra).

Energetikailag úgy éri meg a rendszert kialakítani, hogy a hűtőberendezés kondenzátorán rendelkezésre álló hulladékhőt felhasználjuk a regeneráló levegő előmelegítésére. A szárító berendezést célszerű a mélyhűtő kamra előterében elhelyezni, és a szárított levegőt a kamra bejárati ajtaja felett légfüggönyszerűen befújni. Természetesen elengedhetetlen a megfelelő ajtóhasználat, vagyis a nem túl gyakori, rövid időtartamú ajtónyitás, valamint gyors zárás (5. ábra).

Az eltérő felhasználási körülmények és külső légállapotok miatt minden esetet külön kell vizsgálni, minden egyes felhasználáshoz egyedi ajánlatot kell kidolgozni.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.
4. ábra.
5. ábra.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam