belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Év Medencéje Díj 2014

Hagyományainak megfelelően 2014-ben is meghirdette a Magyar Uszodatechnikai Egyesület az Év Medencéje Díjat, melyet idén először közösen a Magyar Fürdőszövetséggel írtak ki. A meghirdetett kategóriák: 1) magánmedencék 2) wellness létesítmények (szaunák, gőzkabinok, sószobák, stb.) 3) hotel, klub, fittness létesítmények 4) nyilvános létesítmények (közfürdők, aquaparkok stb.)

 

A jelenlegi, sorrendben hetedik pályázat díjai átadására a 2015. évi Construma-Hungarotherm kiállítás ünnepélyes keretei között, 2015. április 16-án került sor. A rendezvény moderátora a hazai televíziós életből jól ismert Klausmann Viktor a következő gondolatokkal vezette be az eseményt:

„Az uszoda – wellness építés, amint a díjazott remekműveken érzékelni lehet, igen komplex tevékenység. Építőművészetről beszélhetünk, melynek megvalósulása során igen sok szakma adja hozzá a tudását, gyakorlatát: a statikustól a mély- és magasépítés, a szigetelés és burkolástechnikán keresztül a vízgépészet, a vegyszeres vízkezelés, a világítástechnika, de még a kerttervezés is fontos szerepet játszanak.”

Ezt követően Takács Gábor, a MUE elnöke ismertette a bírálók személyét és a bírálat menetét.

A beérkezett jeligés pályaműveket a bíráló bizottság tagjai egymástól függetlenül első-második-harmadik helyre rangsorolták. A díjakat pedig Ganczer Gábor a Hungexpo vezérigazgatója, Szalay Levente a Hungexpo vásárigazgatója, Staniszewski Witold és Takács Gábor adták át.

A magánmedencék kategóriájában az arany fokozatú díjat a Hydropolis Kft. (ügyvezető: Kalota Géza) kapta. A szolár fűtésű medence különlegessége a szokásos elemek vegyes használata: az egyik fal egy része például ferde üveg, ezen folyik le a víz a kaviccsal töltött vályúba. A medencetest különleges, erős grafitos styropor elemek kibetonozásával, a fenéklemez monolit vízzáró betonnal készült, aminek egy része üvegmozaikkal burkolt. Másik különlegesség a medence körüli csúszásgátlós üvegperem (1. ábra).

Ezüst fokozatú díjat kapott a Compass Carbon Pools Kft. (ügyvezető: Dékány Zoltán).

A modern környezetben mintaszerű a letisztult forma és színvilág. A Compass Pools karbon-kerámia medence egyedi forma kialakítása és használhatósága miatt ideális megoldás kis helyekre. Csúszásmentes lépcsője és kiülő padja nyugodt pihenést biztosít (2. ábra).

Bronz fokozatú díjjal jutalmazták a bírálók a Szavini Kft.-t (ügyvezető: Szamos József). A budai hegyekben épült medence gyönyörűen, nem hivalkodóan simul környezetébe, vonalaiban visszatükröződik az épület egyszerű, letisztult formavilága. A medence redőnylamellás szolár rendszerű takarója oldja meg napsütéses időben a medence fűtését (3. ábra).

A wellness létesítmények kategóriájában az arany fokozatú díjat az Albatros Kft. kapta (ügyvezető: Kovács László). A magyar uszoda és wellness építés nemzetközileg is különlegesen kimagasló minőségű munkáját láthatjuk az Erdélyben, Nagyszeben melletti hegyi településen, a hajdani szocreál turista szállóból átépítéssel kialakított 4-csillagos szállodában. Az adottságokhoz igazítva a következőek a wellness elemek: feszített víztükrű úszómedence ellenáramoltatóval, élmény elemekkel, motoros redőnnyel; feszített víztükrű pezsgőfürdő; finn szauna; bio szauna; gőzkabin; élményzuhany és zuhany csoportok; tepidarium fűtött ágyakkal; sóbarlang; masszázs helyiség és fittness szoba. A mozaik kiválasztása és szállítása a Duoflex Pool Kft., a rozsdamentes szerkezetek az Otto Schmidt Kft., a motorikus redőny pedig a Lendvai és Tsa Kft. munkáját dicséri (4. ábra).

Ebben a kategóriában a bíráló bizottság két ezüst fokozatú díjat ítélt oda. Mindkét oklevelet Kovács László, az Albatros Kft. ügyvezetője, a szakma nagy öregje kapta.

Az egyik ezüst fokozatot kiérdemelt pályázat a siófoki, Balaton parti Hotel Azur bővítését mutatja be, ahol egybefüggő, egy térben álló wellness egységet kellett kialakítani, jellemzően nagy üveg felületekkel, ahol igen fontos volt a kertkapcsolat és a rálátás a tóra.

A mintaszerűen átgondolt létesítménybe négy szauna került. Mindezeket egy három zuhanyállásból és egy trópusi vihar zuhanyból álló élményzuhany együttes szolgálja ki. A teljes wellness élményt biztosítja még a sóporlasztásos sókabin, a nyolcszögletű gőzkabin, a gőz és illat befúvásos pihenő aroma kabin, valamint a jégkása készítés (5. ábra).

A másik ezüst fokozatú pályázat sókabinja egy erdélyi 4 csillagos hotel wellness részlegéhez épült. Koncepciója: sóbánya tárnáját imitáló helyiség, melybe himalája sótéglákat építettek be, kellemes színükkel meghatározva az alaphangulatot (6. ábra).

A hotel, klub, fitness létesítmények medencéi kategóriában az arany fokozatú díjat az ArchiRo Kft. (ügyvezető: Fekete Roland) kapta. Az Egerhez közeli Demjénfürdő, Észak-Magyarország talán legjelentősebb ilyen létesítménye. A pályázott medence jól kigondolt funkciótársítás gondolatával épült: legyen egymás közelében a pihenni vágyó szülő és a pancsoló kisgyermek. A felhasznált burkolólap és kerámia mozaik egyszerre szolgálja a látványos megoldási célt és az elvárható funkcionalitást – a csúszásmentességet (7. ábra).

Ebben a kategóriában a bíráló bizottság szintén két ezüst oklevél kiadása mellett döntött.

Az egyik ezüst fokozatú díjat a Compass Carbon Pools Kft. (ügyvezető: Dékány Zoltán) kapta a Medina községben található műemlék Apponyi kastélyhoz épült létesítményért. Ez a pályázat római lépcsős medencéjével azzal tűnik ki a beérkezett művek közül, hogy a korszerű technológiákat ötvözve szervesen illeszkedik az eredeti állapotában visszaállított kastélyhoz és parkjához (8. ábra).

A másik ezüst fokozatú díjat a Duoflex Pool Kft. ügyvezetője, Hajduk Attiláné vehette át. A Telkiben épült magánóvoda gyerekparadicsomába épült medence igazi víz alatti világot idéz, kedvet ébresztve a gyermekekben együtt hancúrozni a vízi csikókkal, teknőcökkel és a mesebeli tengeralattjáróval (9. ábra).

A közfürdők, aquaparkok, versenyuszodák kategóriában a nagy számban beérkezett pályázatok között több is azonos pontszámot ért el. A bizottság úgy döntött, hogy egy arany, két ezüst, két bronz és egy különdíjat ad ki.

Arany fokozatú elismerést kapott a Gyulai Várfürdő Kft., képviselője Boros László.

A lassan méltán világhírűvé váló fürdő élménymedencéi igazán különleges építészeti és technikai megoldásokkal büszkélkednek. A kitűnően kiválasztott és jól megépített élményelemek sokasága lenyűgözőek. Külön ki kell emelni a sziklabarlang belsejében található sodrófolyosót, melynek közepén egy körvízesés zúdul alá, valamint a sziklafalról 7 méter magasból lezúduló „Niagara” vízesést (10. ábra).

Ezüst fokozatú díjat kapott a Makói Hagymatikum Gyógyfürdő Kft., képviselője Kardos Tamás és az ArchiRo Kft., ügyvezetője: Fekete Roland, akik egymástól függetlenül adták be pályázatukat. A „Fürdők templomának” emlegetett Hagymatikum Gyógyfürdő több mint 26 ezer négyzetméter összterületű komplexumában összesen tizennyolc medence és kilenc különböző szauna létesült. A Magyarországon egyedülálló organikus épületegyüttes Makovecz lmre, Kossuth-díjas építész utolsó, kiemelkedő munkája volt. A barlang medence különleges élményt nyújt az alkalmazott fénytechnikának és a zárt tér akusztikájának köszönhetően, a kaland medencéből felnézve pedig a Hagymatikum Fürdő legnagyobb, organikus elemekkel díszített oszlopa látható, amely szépsége mellett modern légtechnikai eszközöket is rejt (11. ábra).

Bronz fokozatú elismerést kapott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Rudas fürdő, képviselője Kovács László. Buda legrégebben működő fürdője e pályázat tárgya: a budai török pasa, Szokoli Musztafa 1541-ben, feltehetően egy római kori fürdő maradványaira építette fel a világon ma is egyedülálló módon üzemelő, csodálatos szépségű gőzfürdőt, közismertebb nevén a Rudas Fürdőt. A fürdő 2014. évi fejlesztése során a földszinti medenceterében három gyógy- és egy merülőmedence került kialakításra. A tetőteraszon üzemelő panorámamedence egyedülálló élményt nyújt a vendégeknek: benne ülve elénk tárul a gyönyörű dunai panoráma (12. ábra).

Szintén bronz fokozatú elismerést vehetett át a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. Parkfürdő képviselője: Pék János vezérigazgató helyettes. A Nyíregyháza Sóstó Parkfürdőben különleges fantáziával kialakított, ténylegesen építőművészeti alkotásoknak tekinthető termál medencéket láthatunk csodálatos környezetben.

A Bíráló Bizottság különdíját érdemelte ki a Szavini Kft. (ügyvezető: Szamos József) a Budapesti BVSC versenyuszoda felújítása során a különleges technikai feladatok példaszerű megoldásával.

A díjazott létesítmények képei megtekinthetők a Magyar Uszodatechnikai Egyesület honlapján: www.mue.hu.

***

1. ábra
2. ábra
3. ábra
4. ábra
5. ábra
6. ábra
7. ábra
8. ábra
9. ábra
10. ábra
11. ábra
12. ábra

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam