belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Esettanulmány egy költséghatékony energetikai megoldásról

Mai világunkban energetikailag, és nem feltétlenül csak „épületgépészetileg” átgondolt megoldásokról kell beszélnünk. 2010-ben kapta a Colt Hungária Kft. azt a feladatot, hogy egy már folyadékhűtővel, illetve roof-vent-ekkel megtervezett ipari csarnokra kidolgozzon egy mind bekerülési, mind üzemeltetési szempontból költséghatékonyabb alternatívát.

 

Az ipari csarnokban több, mint 2 MW hőterheléssel kellett számolni. Természetesen mindezt csak épületgépészeti elemekkel is megoldhatnánk, de tudjuk, hogy mai világunkban a hűtési rendszerek legnagyobb áramfogyasztói, főleg az egyre szélsőségesebb nyári melegek idején, a folyadékhűtők. Azt is tudomásul kell vennünk, hogy alig kerülnek képbe a gravitációs szellőzésben rejlő lehetőségek. Ez különösen annak a tükrében elgondolkodtató, hogy ilyen méretű csarnokok esetén (7.000 m2 új építés, összenyitva 10.000 m2 meglévő csarnokrésszel) elkerülhetetlen a füstelvezető berendezések alkalmazása.

Szinte automatikusan adja magát annak a lehetősége, hogy a füstelvezető rendszer részeit, magukat a füstelvezető berendezéseket, illetve a frisslevegő bepótlásra szolgáló szerkezeteket elsődleges funkciójuk mellett integráljuk a csarnok légtechnikai rendszerébe. A megfelelő szerkezetek kiválasztva ugyanis 100%-osan alkalmasak lehetnek a csarnok hőterhelésének gravitációs csökkentésére. Mindaddig, amíg a külső hőmérséklet nem lép 25 °C fölé, addig nem is kellene „gépészkednünk”, csak megnyitni a gravitáció útját. Amíg a szerkezetek nyitva vannak, addig energiafelhasználás nélkül tudunk rajtuk szellőztetni, csökkenteni a belső hőterhelést, 100%-os frisslevegő bepótlással. A rendszer csapadékos időben is el tudja látni a feladatát. Olyan eszközök kerültek a tetőre, illetve a csarnok oldalfalába, amelyek esőben is beázásbiztosan látják el a feladatukat.

A csarnokban telepített – adiabatikus elven működő – hűtőberendezés, valamint a téli fűtésre melegvizes hőcserélőkkel felszerelt kombi berendezések közös vezérlésen vannak a gravitációs rendszerrel, így mindig az energiahatékonyságot szem előtt tartva hol a gravitáció dolgozik, hol pedig magas, illetve túl alacsony külső hőmérséklet esetén a gépészeti rendszer.

Ez a projekt úgy sikerült, hogy mindenki nagyon elégedett volt az eredménnyel. Először említsük meg a hatóságot – olyan füstelvezető rendszert kapott, amelyben nincsenek aktiválódás után cserélendő alkatrészek, nem kell felmenni a tetőre bezárni a füstelvezetőket – kvázi anynyiszor csinálhatnak működési próbát, ahányszor akarnak. A hatóság ezt nagyon jó néven vette. A beruházó alacsonyabb beruházási költségekkel valósította meg a projektet. (Közel 100 millió forint megtakarításról beszélhetünk.) Ugyanakkor éves szinten 30-40 ezer EUR közötti összeget takaríthat meg az üzemeltetési költségekből, ha összehasonlítjuk a folyadékhűtős rendszer üzemeltetési költségeivel.

Összegzésül annyit, hogy minden csak szemlélet kérdése. Az épületgépész és az építésztervező nem kerülheti el, hogy közösen gondolkozzanak, hiszen csak így születhet egy energetikailag jól átgondolt épület, amely már 2020-ra, vagy akár azon túl is mutat.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Épületgépészet vagy építészet – vagy mindkettő egyszerre?
  Hő- és füstelvezetés
  Adiabatikus hűtés, mint a hagyományos légkondicionálás alternatívája

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam