belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

„Erre a hajóra kell felszállni!”

A címben szereplő mottóval hívott meg közel 100 szakembert a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete (MGVE) és a Gáziparosok Országos Egyesülete (GOE) a Margitszigeten állomásozó Gróf Széchenyi Konferencia és Rendezvényhajóra azért, hogy közösen készüljenek fel a hamarosan kötelezővé váló energetikai változásokra.

 

A megjelenteket Varró Zsuzsanna, GOE főtitkár üdvözölte, és az összejövetel céljáról, a szakmai Egyesület feladatairól és a Fórum helyszínéül szolgáló hajó névadójának a gázszakmában betöltött szerepéről beszélt, az első gázlámpát ugyanis annak idején a nagycenki kastélyban szerelték fel.

Ezt követően Versits Tamás MGVE elnök a hazánk számára is kötelező 813/2013/EU és a 814/2003/EU Európa Uniós rendelkezések bevezetésének kérdéseiről, piaci hatásairól beszélt és részletesen kifejtette, hogy a rendeletek bevezetése a piaci szektor különböző képviselői számára mit is jelent. Az EU elkötelezte magát az energiahatékonyság, a környezetvédelem és az erőforrások tudatos felhasználása és ennek mielőbbi gyakorlati megvalósítása mellett. Ezért azoknak a készülékeknek, amelyek energiát használnak fel, jelen esetben a gázkészülékeknek, megfelelő hatékonysággal kell rendelkezniük az EU mind a 22 tagországában.

Versits Tamás előadásában emlékeztetett a hazai gázkészülékek „lesújtó” állapotára és azok cseréjének tükrében ismertette az EU-s rendeletek értelmezését, kihangsúlyozva ennek a fórumnak a fontosságát, a vélemények ütköztetésének lehetőségét. Tájékoztatott a rendeletek szerinti minimális szezonális hatásfokértékek számításáról, a gázkészülékek forgalomba hozatalának, illetve üzembe helyezésnek feltételeiről, a bevezetésre kerülő energiacímkéről és annak dokumentálási követelményrendszeréről. A vitaindító előadást követően a különböző területekről felkért szakemberek kerekasztal fórumot alakítottak és lehetőség nyílt a jelenlévőket foglalkoztató kérdések feltételére, azok megválaszolására. Jöttek is a kérdések bőven: pl. a szezonális hatásfok minimális követelményszintjével, a hagyományos készülékek további használhatóságával, a rendelet hatályba lépésével, az energiacímke érvényességével, a készülék által keltett zajhatással kapcsolatosan. A megannyi feltett kérdés megválaszolása és az ezekkel kapcsolatos állásfoglalás kialakítása szerepelt a Nemzeti Fórum fő célkitűzésében. A MGVE a megvitatott javaslatok alapján elkészítette a Fórum (egyben az MGVE) állásfoglalását, négy pontban fogalmazta meg annak ajánlását. Ezek ismertetésére – terveink szerint – következő szaklapunkban kerül sor!

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam