belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Épületgépészeti Múzeum a jazz fővárosában

2016. augusztus 4–7-ig Kecskemét volt a jazz fővárosa. A négy nap alatt 5 színpadon 14 ország 140 zenésze szórakoztatta a rendezvényre látogató jazz kedvelőket. A Gépész Holding szponzorálta a színvonalas zenei fesztivált, melynek keretében kísérő programokkal is színesítette azt. Ezt a rendezvényt is felhasználta az Épületgépészeti Múzeum és a Gépész Holding kecskeméti Épületgépészeti Gyűjteménye, hogy bemutassa régi, épületgépészeti vonatkozású, kitartó munkával gyűjtött tárgyainak egy részét. A korszak zenei világához jól passzoltak az akkori épületgépészeti tárgyak, berendezések.

 

A rendezvény során egy 50 négyzetméteres sátorban állítottunk ki régi kályhákat, tűzhelyeket, fürdőkádakat, falikutat, vízmelegítőket, jégszekrényt és szerelőipari szerszámokat.

Kiállításunk sztárja ezúttal egy „pingáló asszonyok” kézi festésű „jégszekrény” (Épületgépészeti Múzeum tulajdona) és a mellé helyezett „jégfűrész” (Gépész Holding tulajdona) volt, mellyel a mesterséges jéggyártás korszaka előtt télen a tavak, folyók jegét termelték ki. Ezt a jeget szalma hőszigetelésű jégvermekben tárolták, innen látták el a háztartásokat és az ipari üzemeket jéggel a „fridzsider” korszak előtt.

Természetesen most is nagy sikere volt a kisipari gyártású horganylemez kádaknak, a közvetlen alsó fűtésű (az Épületgépészeti Múzeumban az „ördög fürdőkádjának” becézett), a körülmelegítős és a fürdőhengeres kádaknak, valamint a régi gázkészülékeknek.

Az érdeklődés a sok látogató részéről bizonyítja, hogy a nagyobb kiállításaink mellett érdemes ilyen kisebb, rövid ideig látogatható, népszerű kiállításokat is rendeznünk. Az Épületgépészeti Múzeum és a Gépész Holding Épületgépészeti Gyűjtemény sikeres közös rendezvényeinek sorát bővítette ez a bemutató is.

A kiállítás sikeréhez nagyban hozzájárultak mindkét szervezet szakemberei, akik lelkesen, rövid idő alatt berendezték a kiállítást, és biztosították a szakszerű tárlatvezetést. Köszönet érte!

Az Épületgépészeti Múzeum munkatársai jelenleg raktáruk átrendezésével foglalkoznak. A cél annak biztosítása, hogy a gyűjtemény jelentős része különösebb anyagmozgatás nélkül áttekinthető, illetve látogatóink részére megtekinthető legyen. Egyúttal kialakítunk egy kis házi műhelyt, ahol tárgyaink legszükségesebb rekonstrukciós munkáit helyben elvégezhetjük.

A közeljövőben szeretnénk berendezni egy kisebb állandó kiállítást is, ehhez a személyi és tárgyi feltételek nagy része biztosított.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Néhány villanás az Épületgépészeti Múzeum 2015. szeptember 29-i igazgatósgi üléséről

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam