belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Épületgépészeti Múzeum 2013-ban

Valóban szerencsésnek tartom magunkat, mivel osztatlan a támogatottságunk. Valahol mindenki azt érzi, segítenie kell a munkánkat, hiszen így egyénileg járulhat hozzá szakterületünk múltjának feltárásához. Ráadásul saját nevét is megőrzi az utókornak, hiszen a kiállításokon minden tárgy ajándékozóját is megnevezzük.

 

Immár hagyománynak számít, hogy 2011 óta minden évben megjelenünk az Épületgépészeti Múzeum naptárával, amelyben szakmánk nagyjain kívül az igazán érdekes tárgyainkról, illetve kiállításainkról készült fényképek mutatják gyűjteményünk sokrétűségét, gazdagságát.

A mai napig több mint 2900 tárgyat, 7900 darabot meghaladó könyvet, katalógust, tervezési segédletet vettünk fel leltárunkba.

Eddig 31 kiállításon jelentünk meg nagy sikerrel, ennek eredményeként újabb és újabb meghívásoknak kell eleget tennünk.

Több Magyarországon lévő, sőt már külföldi múzeummal is együttműködünk. Ilyenek a Magyar Műszaki- és Közlekedési Múzeum (MMKM), az Öntödei Múzeum, az Építészeti Múzeum, a Plan Múzeuma, a HILTI Múzeum, illetve a Bécsben található Fűtéstechnikai Múzeum. Legutóbb a KÖVIZIG Tájvíz Házával vettük fel a kapcsolatot, aminek eredménye a 2014. május-június hónapokra kapott bemutatkozási lehetőségünk.

2013. augusztus 6-án nyílt meg eddigi legnagyobb szabású kiállításunk az MMKM városligeti épületében. Az eredetileg 3 hónapra tervezett kiállításunk kétszeri hosszabbítás után 2014. január 5-én zárta kapuit. Több konferencia, szakmai rendezvény és egyesületi összejövetel színesítette kiállításunkat, ami fordítva is igaz. Az emlékkönyvünk bejegyzései szerint nagy élményt jelentett kiállításunk nem csak a szakmai látogatóknak, szakiskolai tanulóknak és tanáraiknak, hanem a társadalom valamennyi rétegéből érkezett látogatónak is. Jó volt látni a rácsodálkozást bizonyos tárgyaknál, miszerint: „Ez már valóban muzeális? Pedig gyermekkorunkban még használtam ezeket”.

A siker azzal is bizonyítható, hogy ezalatt az 5 hónap alatt több mint 90 cikk, riport, bemutató foglalkozott a bemutatott tárgyakkal, múzeumunkkal a televíziókban, rádiókban, szaklapokban, napilapokban és az interneten.

Tovább folytatódott az ún. „plakettezés”, amelynek keretében egyrészt olyan tárgyakat, berendezéseket jelölünk meg, amelyek már muzeális korúak, de a maguk helyén kiválóan dolgoznak. Természetesen minden ilyen alkalommal a tulajdonossal, üzemeltetővel egyetértésben helyezzük el bronz plakettünket, amelyen az „Az Épületgépészeti Múzeum által Védetté Nyilvánítva” felirat, telefon, fax és e-mail elérhetőségünk olvasható. Reményeink szerint az a felújító, bontó-újjáépítő szakember, aki ezt látja, értesít bennünket az elszállíthatóságról.

Másrészt az adott tárgy, berendezés szépségét, értékét kiemelendő helyezzük el plakettjeinket. Tapasztalataink szerint az ilyen berendezések tulajdonosai is büszkék arra, hogy jó állapotban tudták megtartani az adott tárgyat, gépet.

110 évvel ezelőtt született Dr. Dr. h. c. Macskásy Árpád professzor, aki tudományos szintre emelte szakterületünket, így ebben az évben az ő munkássága előtt tisztelgünk koszorúzásokkal, előadásokkal és kiállításokkal is.

Ebből a rövid beszámolóból is látható, milyen tartalmas évet tudhatunk magunk mögött.

Végezetül ezúton is kérek mindenkit, segítse törekvésünket adományaival, ötleteivel, munkájával, illetve kövesse tevékenységünket a www.epuletgepeszetimuzeum.hu honlapon!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Az Épületgépészeti Múzeum eddigi legsikeresebb éve volt 2014
  Épületgépészeti Múzeum

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam