belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

Épületgépészeti Múzeum

Mozgalmas volt számunkra a 2012. év, hiszen 10 évesek lettünk, és talán ezért is az összes nagy kiállításon jelen voltunk, vitrinjeinkbe zárva az épületgépészet múltját. Bemutattuk gyűjteményünk legszebb darabjait, sok-sok éves épületgépészeti tárgyainkat, nyomtatott szakkönyveinket, okleveleket, elismeréseket.

 

Jóleső érzés arra gondolni, hogy ma már bőséggel állnak rendelkezésünkre szakmai régiségek, olyanok is, melyekkel a mai fiatalok, a most végzők már nem találkozhattak. Gyakran nálunk éri a meglepetés őket, hogy egy-egy eszköz milyen szellemesen, céljának megfelelően működik. Felfogásunk szerint az nem értékelheti megfelelően a mai körülményeket, aki nem rendelkezik ismeretekkel a múltból. Azért is dolgozunk tehát, hogy minél többen megértsék: a régi „lim-lom” még sokaknak érték lehet. Gyűjteményünk jelenleg több mint 7600 nyomtatott dokumentummal és 2500-nál is több eszközzel, berendezéssel büszkélkedhet, amelyek az ajándékozók nevével kerültek leltárba.

Ismertségünk növekedését és gyűjtésünk sikerességét nagyban segítette a folyamatosan frissített, már hét éve üzemelő honlapunk (www.epuletgepeszetimuzeum.hu) és a „Védetté nyilvánító” plakett mozgalmunk elindítása. Ez utóbbival olyan tárgyakat, berendezéseket jelölünk meg, amelyek a saját feladatukat még rendben teljesítik, de már muzeális korúak. Így igyekszünk elérni, ha ezek leszerelésre, elbontásra kerülnek majd, akkor előtte kapjunk egy jelzést a plaketten található elérhetőségünk egyikére, hogy mehetünk értük, megmenthetjük őket az utókor számára.

10 éves évfordulónk egyik legsikeresebb bemutatója 2012 tavaszán, a Construma kiállításon volt látható. Legtöbben az „ördög fürdőkádját” csodálták meg, de nagy sikert aratott a réz fürdőhenger és a 2 lapos garzon gáztűzhely is.

Ebben az évben pedig egy vándorkiállítás összeállítását tervezzük az ország különböző pontjain, hogy ott időszaki tárlatokon mutassuk be és népszerűsítsük gyűjteményünk értékesebb darabjait.

Merész távlati terveinkben pedig egy önálló, állandó bemutatóterem is szerepel.

Szeretnénk elérni továbbá, hogy valamennyi épületgépészeti középiskolában legalább 1-2 vitrinben megjelenjenek azok a régi szerszámok, segédeszközök, amelyek nem csak jól használhatók, de szépek is. Folytatni fogjuk a honlapunkon már elkezdett sorozatunkat az épületgépész dinasztiák bemutatásáról. Ezúton is kérünk mindenkit, aki ismer ilyen családokat, hívja fel rájuk figyelmünket, így is gazdagítva szakmánk múltjának bemutatását. Természetesen a továbbiakban is folytatódik a gyűjtés, és most már a „pénzgyűjtés” is a tárgyak mielőbbi rendbehozatalára, illetve nagyszabású kiállítás keretében történő bemutatására. Aki adakozni szeretne, megteheti a Magyar Épületgépészeti Oktatásért Közhasznú Alapítvány számlájára „Múzeum” megjelöléssel, ahol a pénzadományokat a 11600006-00000000-16212743 számlaszámon fogadjuk.

Fontos tudni, hogy nem csak azok jelentkezését várjuk, akik tárgyi vagy pénzadományokkal segítik munkánkat, legalább ilyen hasznosak számunkra az ötletek, információk, amelyek céljaink eléréséhez közelebb visznek. 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Az Épületgépészeti Múzeum eddigi legsikeresebb éve volt 2014
  Épületgépészeti Múzeum 2013-ban

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam