belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Épületgépészet vagy építészet – vagy mindkettő egyszerre?

Hol van a határvonal? Mikortól beszélünk épületgépészeti megoldásokról, és meddig beszélünk építészeti megoldásokról? Mit is jelent pontosan az épületenergetika? Érdekes kérdések és lehet, hogy csak kevesen vagyunk, akik ezt pontosan meg tudják válaszolni, ha egyáltalán létezik pontos, egzakt válasz.

 

A Colt cégcsoport mindenesetre nagyon sok olyan rendszer-megoldással rendelkezik, amely a két terület közötti határon mozog, mintegy összekötve az egyébként – ideális esetben – két szervesen összetartozó részt. A mai világunkban – 2020-ra előretekintve –, ha épületenergetikáról beszélünk, akkor nem kerülhető meg a gravitáció, mint ingyen rendelkezésre álló fizikai „eszköz” tudatos alkalmazása és integrálása az épületgépészeti rendszerekbe. Gondoljunk csak bele abba, ha olyan az épület kubatúrája és szerkezete, hogy egy éjszakai gravitációs átszellőztetésnél nemcsak a levegőt tudjuk lehűteni, hanem az épület tömegét is, akkor az épületszerkezet, amelyet akár több fokkal is visszahűtöttünk a természetes hőingást kihasználva, szolgál hűtőközegként. Az 1. ábra, amely nagyon jól szemlélteti, hogy mennyivel költségtakarékosabbak lehetünk, ha az épületet nem bezárjuk – ezáltal a belső komfortot csak gépészetileg tudjuk biztosítani – hanem hagyjuk a szerkezetet a homlokzaton, tetőn keresztül tudatosan lélegezni, így teret adunk a tudatos, gravitációs szellőzés lehetőségének.

De most konkrétan egy ipari példát szeretnénk részletesen bemutatni.

Nagy teljesítményű gravitációs szellőztetőből minősített hő- és füstelvezető berendezés

Az 1950-es évek előtt a nagy hőfejlődéssel járó üzemek, gyárak és kohók tetején nagy és nehéz acélfelépítményeket alkalmaztak a bent keletkezett meleg kiengedésére (2. ábra). A Colt csoport elsőként alkalmazott alumínium szerkezetet erre a célra. Így már nem kellett drága alátámasztásról gondoskodni, az összeszerelés, szállítás is könnyebb és olcsóbb volt.

A Colt Labyrinth ezeknek a korai szerkezeteknek a továbbfejlesztése. Fő tervezési szempont a minél hatékonyabb hő-kiengedés egész évben olyan kohókban, ahol folyamatos a termelés. „Z” alakú lamellái nem engedik be a csapadékot, és alacsony profilja ellenáll a szélnek is. Korlátlan hosszban beépíthető (3. ábra).

A Colt mérnökei azonban tudták, hogy többet is ki lehet hozni az alapötletből, ezért visszamentek a tervezőasztalhoz, és a lecsupaszított alapkoncepcióra egy új terméket építettek fel.

A tervezési szempontok a következők voltak:

  • tovább fokozni a Labyrinth kiváló szellőztetési és időjárásnak ellenálló képességét, illetve az esős időben rendelkezésre álló hatásos szellőztető felületet,
  • szabályozási lehetőséget biztosítani a szellőztetés mértékére,
  • az új termék alkalmas legyen hő-, és füstelvezetésre is az EN-12101-2 harmonizált szabvány szerint.

Így született meg az Aerox koncepciója. Egy többfunkciós, időjárás-független szellőztető és füstelvezető berendezés. A fejlesztésnek köszönhetően olyan bevizsgált hő-, és füstelvezető berendezés lett az eredmény, amely egyben nagyon hatékony megoldást nyújt folyamatos, intenzív hőfejlődés kezelésére, zárható és állítható lamellái az időjáráshoz is alkalmazkodnak, illetve a termelés változását is képesek követni (4., 5. ábra).

Ez csak egy konkrét példa arra, mennyi minden rejlik még bennünk, ha tudatosan, átgondoltan, megfelelő szakmai, fejlesztői háttérrel vizsgáljuk meg a rendelkezésünkre álló lehetőségeket. Megawattokat, és komoly épületgépészeti berendezéseket hagyhatunk el. Ezáltal mind beruházás, mind üzemeltetés területén költségeket tudunk csökkenteni.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Hő- és füstelvezetés
  Esettanulmány egy költséghatékony energetikai megoldásról
  Adiabatikus hűtés, mint a hagyományos légkondicionálás alternatívája

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam