belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Épületgépészek, akikre büszkék lehetünk

A Magyar Mérnöki Kamara 2015. május 16-án tartotta éves küldöttgyűlését a Budapesti Műszaki Egyetem Dísztermében, ahol kedves ünnepség keretében adták át a kamarai elismeréseket többek között azoknak a kollégáknak, akik már sokszor és sokat tettek a mérnöki szakma érdekében. A szaklapunk talán érthető módon a díjazottak közül elsősorban az épületgépészeket követte figyelemmel.

 

Az Év mérnöke aranygyűrűs kitüntetést kapott Dr. Bánhidi László okleveles gépészmérnök, az MTA doktora, Széchenyi díjas, professzor emeritus. Mi különösen örültünk ennek a megtisztelő díjnak, hiszen Bánhidi tanár úr most ünnepelte 84. születésnapját, és ha valaki, akkor ő rengeteget tett szeretett szakmánk fejlődéséért, a tudományos eredmények bevezetése érdekében, napi gyakorlattá tételében. Szolnokon született 1931. május 9-én, és a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, az Épületgépészeti szakon 1956-ban szerzett gépészmérnöki oklevelet. Néhány jellemző adat tudományos életútjáról:

  • A műszaki tudomány kandidátusa lett 1970-ben.
  • A műszaki tudomány doktora lett 1983-ban.
  • 1956-59 között az ERŐTERV tervező mérnöke.
  • 1959-89 között az Építéstudományi Intézetben tudományos munkatárs, főmunkatárs, tanácsadó, tagozatvezető.
  • 1989-től a BME egyetemi tanára, az Épületgépészeti Tanszék vezetője nyugdíjazásáig.
  • Közel 500 publikációja jelent meg, ezek nagy része idegen nyelven.
  • Tudományos munkáiból kiemelhető a komfortelmélettel kapcsolatos iskolateremtő tevékenysége. Az épületgépészet, az épületenergetika egyik legnagyobb magyarországi képviselőjeként tartja számon a szakmai közélet.
  • A mérnöki kamara alapító tagja, ahol több vezető tisztséget töltött be.
  • Számos kitüntetése közül a Széchenyi díjat és a Zielinski díjat emeljük ki.

Zielinski Szilárd díjat vehetett át Dr. Chappon Miklós okleveles gépészmérnök, aki 1974-ben szerzett diplomát a BME Gépészmérnöki Karán, és 1987-ig tanársegédként dolgozott az Épületgépészeti Tanszéken, majd 1989-ig a TETA Kisszövetkezetben tevékenykedett. Jelenlegi munkahelye a Kamleithner-Budapest Kft., ahol tulajdonos ügyvezető igazgató. Főbb szakterületei: oktatóként valamennyi szaktárgy, tervezőként a fűtés és légtechnika, szakértőként az égéstermék elvezetés, megújuló energia hasznosítása, passzív házak szellőztetése. Alapító tagja a Mérnök Egyletnek, az Épületgépészeti Tagozatnak, ez utóbbinak elnökségi tagja is volt, de dolgozott az Etikai Bizottságban is. Talán, amire a legbüszkébb lehet, hogy az MMK Épületgépészeti Tagozatának volt elnöke a 2011-2015 közötti időszakban. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az oktatás, a mérnöki továbbképzés, az új technológiák megismertetése, a szakmai értékek megőrzése területén. Kiemelkedő tevékenysége meghatározó volt a Mérnök Kamara munkájában. Ilyen például az Épületenergetikai Szakosztály (2013) és az Ifjúsági Szakosztály (2014) elindítása. Nevéhez fűződik az Épületgépészeti Múzeum létrehozása (2002) és működtetése, az Épületgépészeti Mesteriskola elindítása (2000). Tevékenysége széleskörű szakmai elismerést váltott ki, munkája maradandó érték az MMK életében.

Örömmel konstatáltuk, hogy közismert kollégánk Gyurkovics Zoltán is Zielinski Szilárd díjat vehetett át a küldöttgyűlésen, aki 1973-ban végzett a BME Gépészmérnöki Karán épületgépészként, majd ugyanitt az okl. mérnöktanár diplomát is megszerezte.

A MMK megalakulása óta folyamatosan dolgozik a GYSM megyei kamaránál elnökségi tagként, elnökként, a Minősítő Bizottság tagjaként. Kiemelkedő szerepe van a mérnöki továbbképzés rendszerének kidolgozásában, működtetésében.

Jelenleg „aktív nyugdíjas tervező” kiemelkedő tevékenységet nyújtva a klímatechnikai, légtechnikai, üzemeltetés és karbantartás szakterületén.

Szerkesztőségünk nevében gratulálunk a csodálatos díjakhoz és további szakmai sikereket kívánunk az épületgépész kollégáinknak!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam