belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Épületgépész Tervezői Konferencia 2017

A tavalyi siker után, szeptember végén már második alkalommal rendezte meg a Magyar Mérnöki Kamara a Lurdy Házban az Épületgépész Tervezői Konferenciát, amelynek célja, hogy a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését segítsék és lehetőséget biztosítsanak a szakma szereplőinek a találkozásra.

 

Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépész Tagozatának vezetőségi tagja a köszöntő beszédében elmondta, hogy „a konferencián tervezői előadások keretében jelentős beruházások épületgépészeti terveit, kutatásokat, előkészítő tanulmányok eredményeit mutatják be az előadók, kiemelve, alátámasztva mottónkat, hogy a gyakorlatunkban a komfortért is mi felelünk.

Majd Dr. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a rendezvény védnöke emelkedett szólásra. „Azért tartottam fontosnak, hogy személyesen is eljöjjek, mert úgy gondolom, hogy ha egy politikai erőnek, egy kormánynak nagy a társadalmi felhatalmazása, mint 2010-ben és 2014-ben ez nekünk megadatott, akkor nagy a felelőssége abban is, hogy az ország ügyeit milyen irányba viszi. Természetesen az elvi kérdések mellett szükség van a szakmai kérdések tisztázására is és bizonyos értelemben azok újra gondolására is. Én az építészet ügyére úgy tekintek, mint egy stratégiai ágazatra, és kevés olyan munkát kaptam a miniszterelnök úrtól, amiben a kreativitás, innováció ennyire döntő. 10 évnyi folyamatos polgármesterség alkalmával megtanultam azt, hogy az alkotásnak, a társadalmi érdek megvalósulásának egy közösség működésének, milyen fontos megjelenése és megnyilvánulási formája az, hogy az ember hogyan építkezik, és mit épít. Mind a kettőnek azért is van jelentősége, mert fontos, hogy a 21. században mi épül Magyarországon.

Ennek kapcsán nagyon jelentősnek tartom az építészet ügyének támogatását, felkarolását, illetve azt is, hogy ebben a munkában a kormány szövetségül és partnerként hívta a kamarákat: a Magyar Mérnöki Kamarát és az Építész Kamarát is. Úgy gondolom, hogy túlzás nélkül állíthatom, hogy a politikai felhatalmazáshoz társult és párosított szándékunk, hogy a kamarákkal közösen próbáljuk megreformálni az építészet ügyét és az építkezések közügyét. Ez eddig, az együttműködést illetően, igenis sikeres. A kormány megadja a tiszteletet a Magyar Mérnök Kamarának és az Építész Kamarának és együttműködést és alkotási lehetőséget kínál mindenkinek, aki ebben az együttműködésben részt vesz, hiszen nem mindegy, hogy mit és hogyan épít. A „mit” vonatkozásában: ma az embernek az egyik szeme a sír, a másik nevet. Egyrészről a rendszerváltozás óta talán a legnagyobb fellendülését és virágzását éli az építésügy, maga az építkezések volumene, mennyisége és minősége, soha ennyi beruházás és építkezés, mint az elmúlt években, nem valósult meg és nem volt folyamatban. Ez óriási lehetőség és felelősség, hiszen nagyon sok település újjáépítése zajlik, 30- 50 éve nem felújított, vagy meg nem épített álmok és épületek korszerűsítése és megvalósítása van folyamatban. Valamikor az ember örül, hiszen végig gondolt, alaposan megtervezett, megfontolt, kiérlelt gondolatok valósulnak meg és valamikor az ember szeme sír, hiszen ki tudja, mikor lesz lehetőségünk arra, hogy óvodákat, iskolákat, középületeket, vagy akár magánberuházásokat valósítsunk meg nagyvárosainkban.

Ezért aztán úgy gondolom, hogy az építészet megreformálásának, annak, hogy minden magyar településen építészeti arculatról, az építészet szabályainak újragondolásáról kell a képviselőtestületeknek és a polgármestereknek gondolkodniuk és a helyi közösséggel megegyezniük, szerintem nagyon nagy lehetőség.” – majd így folytatta: „a kormány gondolkozik azon, hogy a családi támogatási rendszert, hogyan tudja még tovább fejleszteni, hogy még több ember tudjon minőségi lakáscserét végrehajtani és egy jobb lakásba, jobb házba tudjon költözni. Ennek a programnak a kiegészítése, felülvizsgálata és előkészítése folyamatban van. Nem csak a magánberuházások megkönnyítése, a bürokrácia csökkentése, az építészi felelősség tisztázása, a kötelező tervezői művezetés és felelősségbiztosítás bejelentésügyének rendezése, építési engedélyek, az állam szabályozó és uralkodó jellegének szolgáltató jellegbe fordítása volt a feladatunk, hanem maga az állam is építkezik. És itt sokkal nagyobb az adósságunk, mint a magánépítkezéseknél.

Ma óriási innováció zajlik a világban, pont az épületgépészet az a szakma, ahol az elmúlt 10 évben olyan átalakulás, megújulás, olyan új technológiák jelentek meg, amelyek egy épületnek az életciklusát, fenntarthatóságát érdemben fogják meghatározni a következő években. Ezért az újításokat, a szakma megújulását, a képzést nem elég hangsúlyozni, hanem valóban gyakorolni kell, mint ahogy minden innováció előtt ki kell nyitni a kaput. Nekünk az az érdekünk, hogy fenntartható módon és formában építkezzen az ország, az állam és a magánszektor is, ezért nagyon fontosnak gondolom a digitalizáció segítségével az információk hozzáférhetővé tételét, a folyamatos képzést, tanulást és az új megoldások előtt a kapuk kinyitását.”

A köszöntő beszédek sorát Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke folytatta: „a mai rendezvényünk szakmai vezérfonala, hogy „a komfortért is mi felelünk”, ez valóban így van, hiszen az épületgépészek felelnek azért is, hogy az épületben tartózkodóknak és az azt használóknak megfelelő komfortérzetük legyen. De ki felel az épületgépészet komfortjáért? A mérnök a gazdasági teljesítmény egy maghatározó szereplője, ezért nem mindegy az, hogy mikor érzi komfortosan magát. Akkor, ha egy számára sikeres életpálya modellt tud megvalósítani, megfelelően képezni tudja magát, fel tud készülni a változó feladatokra, megfelelő eszközökkel rendelkezik, és megfelelő megbecsülése van. A felkészülésben a kamara igyekszik segíteni, ez a mai nap is egy ilyen alkalom. Egyre bonyolultabbak a feladatok, ma már nem elég egy rajztábla, nagyon komoly technikai háttér kell a munkához. De ugyanilyen fontos a jogszabályi háttér is, hiszen ez is a munka egyik eszköze. A szakma megbecsülése talán az egyik legfontosabb része az életpálya modellnek, amihez hozzátartozik természetesen a mérnökök anyagi megbecsülése is, ezen a téren pedig nagyon sok tennivaló van. A megoldás az lehet, ha egy egyértelmű mérnöki díjazási rendszert tudnánk kidolgozni. Eredményt csak akkor lehet elérni, ha a szakma is, a gazdaság szereplői is és a politika szereplői is beszélgetnek egymással. Ez a mai nap is ilyen. Ez a rendezvény alkalmas arra, hogy a politika üzenni tudjon a szakmának, de megfelelő arra is, hogy a szakma üzenjen a politikának.”

A következő felszólaló Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke volt: „most az intelligens, az okos városok, ezen belül az okos épületek, a szuper gyors internetes program, a digitális jólét program mind abba az irányba viszi az építészetet, hogy a hagyományoktól eltérő, egészen más épületek jönnek létre. Ez azért fontos, mert a kapcsolt területeknek, mint az épületgépészetnek meghatározó szerepük van. Az ország energiahatékonyságát is vizsgálni kell, hiszen az épületek 40%-a nem felel meg a kor követelményeinek. Fontos, hogy az épületgépészeten belül minden egyes részszereplő egy irányba próbáljon menni és remélem, hogy ez az esemény is az összefogást szolgálja. A komfortérzetet kell biztosítanunk a lakosság számára, mert tudatosítanunk kell, hogy a jövő útja a fel nem használt energia, és ebben a gondolkodásnak, a mérnökeinknek igen nagy szerepük van.”

A köszöntő előadásokat követően a konferencián a „komfort-követelmények érvényesítése a tervezői gyakorlatban” témakör köré szervezett három blokkban 10-17 óra között hangzottak el érdekes előadások a mai magyar épületgépészet jelenetős személyiségeitől. Ezeket igyekszünk a következő lapszámainkban megjelentetni azok számára, akiknek nem volt módjuk a konferencián részt venni.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam