belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Épületenergetika

A Siemens Zrt. Gizella úti központjában a Magyar Energiahatékonysági Intézet október 27-én egy előadássorozatot rendezett, amely az épületenergetikai forradalom témakörét járta körbe. Az előadások között helyet kapott a Siemens tetőkertjének megtekintése is.

 

Hónapról hónapra dőlnek meg a globális melegrekordok, de sokan nem tudják, hogy mégis mit lehetne tenni ellene. A rendezvény célja az volt, hogy ösztönözzön az energiahatékonyságra. A középpontban a nemzetközi trendek felvázolása állt, valamint annak bemutatása, hogy az energetikai változásokat mi indította el, és milyen módon befolyásolja a tervezők munkáját, milyen műszaki megoldások állnak a rendelkezésre.

Elhangzott, hogy 2018-tól minden új épület építésekor vagy felújításakor már olyan normák lépnek életbe, amelyek a mai épületenergetikai elvárásoknál mintegy 40 százalékkal szigorúbbak. 2021-től pedig minden uniós tagállamban bevezetésre kerül a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó szabályozás.

Fontos emlékezni arra, hogy a változások középpontjában az ember áll, akinek elsődleges célja saját maga és a családja számára a komfort, és a minél jobb életkörülmények megteremtése.

Az energetikai hatékonyság mellett fontos az épületek dizájnja és az, hogy hogyan jön létre a kommunikáció. Dr. Palatka Lívia jogász-közgazdász, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., vagyis a beruházó képviselője és Pólus Károly, az Archikon Építésziroda tervezője bemutatták az ország első passzívház óvodáját, amely a XIII. kerületi Meséskert Tagóvoda. Már a kinézete eltér a megszokottól, mivel az épület egy gyermekjátékra hasonlít, amelynek a tetején kör, négyzet, háromszög alakú lyukak vannak. Az óvoda 5. homlokzata tetőkertként funkcionál. Modern burkolat, nagy játszóterek, fényérzékelő és mozgásérzékelő LED világítás, korszerű gépészet, alacsony energiafogyasztás, beépített automata árnyékolás, állandó pollen- és allergénmentes friss, szűrt levegő, mágneses és rajzolható fal, sószoba, két tornaterem, és becsípődés-gátlóval ellátott ajtók találhatók az intézményben. Minden csoportnak saját állatkája van, amihez egy nyíl van rendelve, ami a bejárattól elkalauzolja a gyerekeket a saját csoportjukhoz.

A szakmai rendezvény nagyon érdekes volt, és sok hasznos információt nyújtott.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Jégvilág a Fővárosi Nagycirkuszban
  Jubileumi díszoklevél átadása a BME-n
  LG Multi V 5 VRF
  Képekkel a vasútért
  Hatékony épületgépészet
  Tűzbiztos hőszigetelés a gyermekekért

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam