belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Építők Napja 2015

Immár 65. alkalommal rendezték meg az Építők Napját június elején, melyet idén a Vasas Szakszervezet Székházának a Dísztermében tartottak.

 

Az ünnepi ülésen megjelenteket Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, az MMK alelnöke kedves szavakkal köszöntötte:

„Építeni csodálatos dolog, az építés az egyik legősibb, alkotó emberi tevékenység. Az építés nemcsak igényeket elégít ki, hanem értékteremtőként jelentősen hozzájárul a nemzeti jövedelemhez, fontos tényezője a makró és mikró környezet alakításának. Az építőipar a magyar nemzetgazdaság negyedik ágazata, a bruttó hazai termék 6,5%-át állítja elő, és a munkavállalók mintegy 6%-át foglalkoztatja. A gazdaság jelzőrendszere, húzóhatást vált ki, fejlesztéseket indukál a különböző iparágakban, munkahelyek létrehozását teszi lehetővé.”

Kassai Ferenc ezt követően az építőipar és a hazai lakásépítések szomorú helyzetével foglalkozott, KSH adatokra támaszkodva olyan táblázatokat mutatott be, ahol az épített lakások száma 2004-ben még 43.913 db volt, de tíz évvel később, 2014-ben már csak mindössze 8.358 db.

„Némi optimizmusra adhat okot, hogy a 2014-ben kiadott építési engedélyek száma jelentősen növekedett az előző évekhez képest! Mindezek mellett is bízhatunk abban, hogy az építők társadalma egy megérdemelt jobb jövőt remélhet.” – folytatta gondolatsorát és végezetül gratulált mindazoknak, akik a mai napon elismerést, kitüntetést kaptak.

A következő felszólaló Füleky Zsolt, építészeti és építésügyi helyettes államtitkár volt, aki egy olyan, 17 pontba sűrített – koncepciót és konkrét stratégiát tartalmazó – programcsomagot vázolt fel, amellyel a kormány az építőipart, az építészetet és a mérnök társadalmat olyan helyzetbe tudja hozni, hogy az az egész társadalom számára kiindulópont lehessen. „Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert mindaz a folyamat és erőfeszítés, amelyet az elmúlt fél évben végeztünk a kollégákkal, a kamara és a szakmai szervezetek képviselőivel, két pillérre épül: a korszerű építésügyre és a minőségi építészetre. A kettő egyensúlya tudja megteremteni azt az alapot, amely az egész társadalom számára hasznos, fenntartható és maradandó értéket eredményezhet. Ennek értelmében nem csak szimbolikus jelentősége volt a nemrégiben aláírt együttműködési stratégiai megállapodásnak, amit Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter úr írt alá a két kamara elnökével arról, hogy ennek a folyamatnak szerves részei legyenek a kamarák. Éppen ezért született a döntés a miniszter úr részéről, hogy minden kamarának szeretné megerősíteni a mindennapjait, a lehetőségét és a szakmai munkáját, jelentős forrást biztosítva minden építész és mérnök kamarai szervezetnek erre az évre, hogy annak a munkának, amire a kormány a mérnök társadalom részéről számít, ne legyenek működésbeli akadályai.”

A továbbiakban Dr. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Dr. Nagy Szilárd, egészségügyért felelős államtitkár, kabinetfőnök, Dr. Gulyás András, a HM Hatósági Hivatal főigazgatója, Dr. Nagyunyomi Sényi Gábor, az ÉTE elnöke, és Pallagi Gyula, az ÉFEDOSZSZ elnöke fejtette ki ünnepi gondolatait és köszöntötte a díjazottakat.

Olvasóinktól előre is elnézést kérünk, hiszen szerkesztőségünk képviselői a díjátadáskor elsősorban a kitüntetésben részesült épületgépészekre koncentráltak, akiknek ezúton is gratulálunk, és különösen sajnáljuk azokat a kollégákat, akik a Miniszterelnökségen felmerült technikai hiba miatt elismerésüket nem vehették át.

Végül pedig következzenek azok, akikre különösen büszkék vagyunk:

  • Dr. Emhő László, Mérnöktovábbképző Intézet, c. egyetemi docens/ energetikai képzés vezető
  • Dr. Kajtár László, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, egyetemi docens, tanszékvezető helyettes
  • Golyán László, Golyán Épületgépészeti Kft., ügyvezető igazgató
  • Gyárfás Attila, Magyar Épületgépészek Szövetsége, ügyvezető elnök
  • Halász Györgyné dr., Gödöllői Szent István Egyetem, egyetemi docens, tanszékvezető

Hol a határ? – Díjátadás az Építők Napján

Az Építők Napja hosszú idő óta alkalmat ad arra, hogy a szakma jeles képviselői elismerést kapjanak. Az idei évben is a minisztériumok és a szakmai szervezetek közel 40 fő részére adtak át elismerő oklevelet, kiemelve a díjazottak példamutató szakmai tevékenységét. Az ünnepi hangulatot azonban kínos esemény is beárnyékolta. A Miniszterelnökség felügyelete alá tartozó MMK által javasolt szakemberek nem tudták átvenni elismerő oklevelüket.

A Magyar Mérnöki Kamara 10 főt javasolt, ők voltak azok, akiket ugyan meghívtak az eseményre, de csak nézőként tudtak részt venni!

A Miniszterelnökség az átadás előtt egy nappal értesítette a Kamarát, hogy „technikai okok” miatt nem tudják aláírni az okleveleket. Kassai elnök úr az utolsó pillanatig küzdött, hogy a díjátadás megvalósuljon, de ez nem sikerült.

Az Építők Napja ünnepi ülésen Füleky Zsolt úr, a Miniszterelnökség képviseletében ígéretet tett, hogy az átadás későbbi időpontban meg fog történni! Ez az ígéret azonban nem tompíthatja az érintettek csalódottságát, sokan voltak, akik önérzetükben megbántva érezték magukat. Kérdés, a szakma, a kiemelkedő szakemberek megérdemlik-e az ilyen eljárást?

Reméljük a Miniszterelnökség megfelelő körülmények között pótolja az elmaradt díjátadást!

Az MMK Épületgépészeti Tagozata Keve Lajos okl. gépészmérnököt 50 éves kiemelkedő tervezői és szakértői tevékenysége, emberi példamutatása alapján javasolta az elismerésre. Lajos 15 évig tevékeny tagja volt a tagozat Minősítő Bizottságának is. Azt hisszük a legfontosabb a kollégák elismerése és ezt egy díjátadás elmaradása nem árnyékolhatja be.

Nagy Gyula
MMK ÉgT
elnök

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam