belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Energiatakarékos és egészséges épületek – hővisszanyerős szellőztetés

A gazdasági és a politikai trendek, szabályozók is az egyre energiatakarékosabb épületek irányába mutatnak, akár a teljes – energetikai értelemben – függetlenséget, önálló működést tűzve ki célként. Az energiatakarékos működéshez az épületen belül minden folyamatot a kezünkben kell tartani, felügyelni kell.

 

A jól hőszigetelt, következésképpen szinte légtömör épületekben a komfortos és egészséges belső levegőt is nekünk kell előállítani. Ennek hiányában a lakók is és az épület is „megbetegszik”. A gépészeti eszközök erre a célra léteznek, különféle szellőztető berendezések formájában. A jelenlegi legteljesebb megoldást a központi hővisszanyeréses, csillagpontos elosztású rendszer adja. A rendszer lényeges elemei (1. ábra):

Központi gép

A központi szellőztető berendezés, jellemzően egy kompakt egység egy elszívó és egy befúvó ventilátorral, elválasztott légáramokkal és lemezes hőcserélővel. A korszerű kereszt-ellenáramú hőcserélés hatásfoka 90% körüli, azaz télen a befújt frisslevegő fűtésével gyakorlatilag nem kell számolnunk. A készülékben található szűrők védik a hőcserélőt és egyben a lakást is a poros, szennyezett levegőtől. Mindig a termikus burkon belül kell telepíteni (pl. kazánház, mosókonyha stb.), a hőveszteség és a kondenzátum lefolyás elfagyásának elkerülése érdekében.

Külső levegő vétel és kifúvás

Mindössze két ponton kell az épület külsejét átlyukasztani. Az egyik a frisslevegő beszívásához szükséges, míg a másik a lakótérben elhasznált levegő kidobására szolgál. Célszerűen oldalfali, esővédett rácsokkal, de a „rövidzárat” el kell kerülni.

Belső légelosztás (2. ábra)

A belső légelosztás a kis átmérőjű (jellemzően NÁ75) jó gyűrűszilárdságú, mégis flexibilis rendszerrel történik, amely minden helyiségbe elviszi a szükséges levegőmennyiséget az osztóktól/gyűjtőktől. Egy helyiségbe csak kis légmennyiség áramlik, amely így huzatmentes és zajmentes. A folyamatos és szabályozott üzemmel biztosítható, hogy a kis térfogatáramok ellenére a kellő intenzitású szellőztetés megtörténjen.

Energiatakarékosság

Az energiatakarékosság nem csak a jó hatásfokú gépeket jelenti, hanem azok igény szerinti üzemeltetését is. A szellőztető rendszereknél már a kezdetektől fogva alapvető követelmény egy heti programóra, de újabban a még takarékosabb, érzékelős automatikus üzem terjed. Alapvetően három fő tényezőt monitorozunk, a páratartalmat, a CO2-tartalmat és a VOC tartalmat (VOC – szerves káros anyagok). A helyiségek egymással légkapcsolatban vannak, ezért a vezérlés központilag történik, a legfejlettebb berendezések akár számítógép hálózaton, PC-n, okostelefonon, tableten keresztül is elérhetők.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer költsége a beruházás kb. 5%-át teszi ki, mégis az egyik legmeghatározóbb szereppel bír a komfortos és egészséges belső klíma biztosításában.

***

1. ábra. Kereszt ellenáramú hőcserélő (Forrás: Helios)
2. ábra. Belső levegő elosztó rendszer (Forrás: Helios)

 

 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Energiahatékonysági besorolás – értékelés és „kakukktojások”
  A hővisszanyerős szellőztetés integrálása KNX épületautomatizálási rendszerekbe

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam