belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Energiahatékonysági besorolás – értékelés és „kakukktojások”

2016 januárja óta örülhet a lakásszellőztető piac az előírt energiahatékonysági jelöléseknek (gyakran energiahatékonysági címkének is nevezik), amelyek a végfelhasználók számára az energiahatékony termékek átláthatóságát hivatottak növelni. Természetesen a tervezők és szakkivitelezők részéről is elvárás a termékek átláthatósága. De lehetséges-e minden további nélkül a termékek összehasonlítása az energiahatékonysági címke alapján?

 

Hónapokkal az EU-rendelet bevezetése után érdemes a következő kérdésekkel megvizsgálni a piaci helyzetet:

  • Milyen termékinformációkat kell a lakásszellőztető gyártóknak rendelkezésre bocsájtaniuk?
  • Mennyire jelentőségteljes és átlátható az energiahatékonysági címke valójában?
  • Milyen módszerrel lehet értelmesen értékelni az energiahatékonysági címkéket?
  • Milyen kockázatokat jelent a hiányzó termékösszehasonlítás a tervező, szakkivitelező számára?

A következő nézőpontok főként a hővisszanyeréssel rendelkező szellőztető berendezésekre vonatkoznak, ugyanakkor messzemenően átvihetők a hővisszanyerés nélküli szellőztetőkre is (1. ábra).

Milyen termékinformációkat kell a lakásszellőztető gyártóknak rendelkezésre bocsájtaniuk?

A gyártóknak egy általános termékinformáció megadási kötelezettségük van, amely minimálisan a termék adatlapjának előállítása, ennek tartalma az EU 1253/2014 rendeletben specifikált. Ezen felül a hővisszanyeréses berendezéseknek rendelkezniük kell energiahatékonysági jelzéssel (címke). Mindkét dokumentumot nyilvánosan hozzáférhetővé kell tenni.

A tervezőknek és szakkivitelezőknek fontos tudniuk, hogy a hővisszanyeréses készülékek technológiájuk szerint mely kategóriába tartoznak. A decentrális (helyiségenkénti), vagy az egész lakást ellátó berendezések nemcsak eltérő termékinformációval rendelkeznek, hanem azok vizsgálati, számítási módszere is különbözik, ami releváns az energiahatékonysági címke szempontjából.

Mennyire jelentőségteljes és átlátható az energiahatékonysági címke valójában?

Az energiahatékonysági címkék értékelése a más termékeknél már megismert osztályok szerint történik: A+ és G jelzés között. A címkén megadott hatékonysági osztályra önmagában nem szabad hagyatkozni a számítási tényezők előzetes megismerése nélkül. Mint minden egységesített vizsgálati módszernél, itt is adott egy kis „játéktér”, amelyet a technológiától és gyártótól függően különbözőképpen használnak ki.

A gyakorlatban az energiahatékonysági osztály meghatározásánál részben igen eltérő gyakorlatot követnek a gyártók. A legkitűnőbb esetek talán a decentrális helyiségszellőztetők esetében figyelhetők meg. A címke nélkülitől az azonos termékre A-tól E osztályig hiányosan kiállított adatlapokig minden megtalálható. Mivel a tervező és a kivitelező megbízója felé felelősséggel tartozik, érdemes jobban megvizsgálni ezeket.

A laikusok számára a hatásfok osztály mérési és számítási eljárásának teljes végigkövetése áltálában nem lehetséges, de ez nem is szükséges. Egy termék, illetve technológia összehasonlításához elegendő a szellőzés vezérlési tényezőjére figyelmet fordítani (CTRL), amely a SEC-érték számításánál releváns, és igen nagy befolyása van a kalkulációban. Azonban gyakran a feltüntetett osztály csak további kiegészítők megvásárlásával (pl. szenzorok) realizálható, tehát a szállítási tartalom a fontos. A hővisszanyerés hőmérsékletváltozási foka (eta-t) is lényeges információ. A lakásközponti szellőztetőknél a SEC-érték alapja rendszerint egy mért, korrigálás nélküli hőmérsékletváltozási érték. A közvetlen összehasonlítás itt jól megoldható.

(Képlet)

A decentrális, helyiségenkénti eszközöknél a SEC-érték ezzel szemben korrigált hőmérsékleti változással számol (eta5). Ez többféle specifikus módosítást tartalmaz, amely a decentrális szellőztetők különleges tulajdonságait veszi figyelembe. Legtöbbször a korrigált érték alacsonyabb a nem korrigáltnál, így az energiahatékonyságnál egy gyengébb érték adódik (2. ábra). Egyes gyártók gyakran a jobb érték elérése érdekében a korrigálatlan értékkel számolnak, így hamis a megadott energiahatékonysági adat. Azaz vigyázat, gyakran a termékek összehasonlításánál „az almát a körtével” szituációba kerülhetünk!

Hogyan hasonlítsuk össze tehát helyesen a különféle technológiákat és termékeket?

1. Központi lakásszellőztető rendszerek – azonos technológiák

Először is a tervezőnek a szükséges, vagy kívánt energiahatékonysági osztályt kell meghatároznia. A termék adatlapja alapján ellenőrizni kell, milyen vezérlési tényezővel éri el a magadott osztályt. 1-es tényezőnél nincs kilátásban további költség kiegészítő tartozék, amennyiben a szállítási egység része egy kezelőelem. Ha a CTRL faktor < 1 a következőkre lehet számítani:

  • 0,95: a készülékhez egy időkapcsoló programórára van szükség,
  • 0,85: legalább egy érzékelővel kell kiegészíteni (pára, CO2, VOC), amely akár integrált is lehet,
  • 0,65: legalább két szenzorra van szükség (pára, CO2, VOC), amelyből egy a helyiségben van.

Az egynél kisebb érték esetén tehát többletköltséggel kell számolni, amely gyakran nem csak a szenzorokat jelenti, hanem a fejlettebb vezérléstechnikát és kiegészítő automatikát is. Egyes gyártóknál ez már a termékismertetőkben jelezve van, máshol rejtett költséget jelent. Kétely esetén rá kell kérdezni a gyártónál/forgalmazónál.

2. Decentrális helyiségszellőztetők összehasonlítása – azonos technológiák

Először a termék adatlapján szereplő, alkalmazott hőmérsékletváltozási fokot kell ellenőrizni. Ha a termék adatlapján nincs eta-5 érték feltüntetve, arra lehet számítani, hogy a megadott hatékonysági osztály nem felel meg a szabványnak, és az EU-rendeleteknek. Ebben az esetben óvatosan kell a kiválasztást a tervezőnek elvégeznie, mert egy ilyen termék választása jogos reklamáció kockázatával jár. Másodszor a vezérlési tényezőt kell ellenőrizni. Az előzőekben leírtak itt is érvényesek és azonos a hatásuk az energiacímkére és a többletköltségekre. Ezen felül meg kell vizsgálni a kínált érzékelő megfelelőségét a gyakorlatban, ugyanis a piacon fellelhető megoldások közül előfordul a felhasználó számára teljesen haszontalan is.

3. Különféle technológiák összehasonlítása

A különféle technológiákat használó rendszerek összehasonlítása hasonló kritériumok alapján történik, mint az előzőekben. Kezdésként a hőcserélés hőmérsékletváltozási fokát ellenőrizzük a termék adatlapjából. Második lépésben a vezérlési metódusokat kell számba venni, amely a kívánt, vagy szükséges energiahatékonysági osztály eléréséhez beépítendő, figyelembe véve az extra tartozékok gazdasági vonzatát.

A termékösszehasonlítás hiányának kockázatai

Vakon a termékek energiahatékonysági címkéjére hagyatkozni sem tervezőnek, sem szakkivitelezőnek nem tanácsos. Ahogy mondani szokták „a bizalom jó, az ellenőrzés még jobb”, és mint a leírtak is mutatják, már két tényező összevetésével könnyen elvégezhető a termékek összehasonlítása.

***

1. ábra.
2. ábra.
A+-os hővisszanyerős készülék


A szerzõ egyéb cikkei:

  Energiatakarékos és egészséges épületek – hővisszanyerős szellőztetés
  A hővisszanyerős szellőztetés integrálása KNX épületautomatizálási rendszerekbe

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam