belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Életbe lépett az új OTSZ

Életbe lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, vagyis az új OTSZ, mely jelentős változásokat hozott a tűzvédelem területén, épp ezért a központi témája volt a XI. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferenciának is, amelyet a TFH+E Tetők-Falak-Homlokzatok+Épületenergetikai szakkiállítás- és konferencia keretében rendeztek meg.

 

A szakkiállítás és konferencia második napján rendezték meg az immár hagyománnyá vált ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia és Továbbképzést, ami egyben a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának szakmai továbbképzése is volt. A rendezvényen az új OTSZ-szel kapcsolatos tudnivalókat, változásokat mutatták be. A hazai tűzvédelem területén egy korszakot zárt le az 54/2014. (XII.5.) BM rendelettel kiadott új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ 5.0), amelynek március 5-i életbe lépésével megkezdődött az épületek kockázati alapú besorolásán alapuló tűzvédelmi tervezés.

Első előadóként Heizler György ny. tű. ezredes, a Védelem, a Katasztrófavédelmi Szemle főszerkesztője foglalta össze a tudnivalókat az új OTSZ szerinti kockázati osztály meghatározásáról, egyben annak gyakorlati oldalát is megvilágította.

A következő előadás, Lestyán Mária, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség képviselőjétől a tervezői felelősséget mutatta be az új OTSZ és a közelmúlt jogszabályi változásai alapján. A szakértő hangsúlyozta, hogy az új OTSZ nem csak az új épületek létesítése során alkalmazandó, hanem a meglévő épületek módosítása során is. A szakértő kiemelte, hogy az OTSZ-hez Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) készülnek, amelyek önkéntesen alkalmazandó tervezői segédletek, választható módszereket, megoldásokat tartalmaznak.

A konferencia- és továbbképzés további részében a tervezésé volt a főszerep. A szakértők az új OTSZ előírásai alapján mutatták be az egyes épületrészek tervezésének folyamatát.

Az utolsó blokkban a menekülés, mentés feltételeinek biztosítása állt a középpontban. A hő- és füstelvezetés tervezését az új OTSZ alapján Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke ismertette, míg Lengyelfi László ny. tű alezredes a MMK Tűzvédelmi Tagozatának elnöke a menekülés, mentés tervezésének folyamatát mutatta be.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam