belépés / regisztráció
2021. május 8. szombat
Aktuális lapszám

Élet az ErP után

Jelen cikk megírásának napján lett hivatalosan is bejelentve, hogy hatályba lép a kormány 65/2011. (IV. 15.) számú rendelete, ami végre pontot tett az elmúlt hónapok alatt összegyűlt bizonytalanságokra. A nemzetközi Vaillant Csoport hazai márkáinak termékváltása azonban már az uniós rendelet hivatalos bejelentése után elkezdődött, amit hosszú évek előkészítő munkája előzött meg.

 

Fontos már az elején leszögezni, hogy a szeptember 26-tól életbe lépő (2016. július 1-jéig a lakosság számára üzembe helyezhetők hagyományos gázkazánok) rendelkezések egy, az elkövetkező évek során egyre szigorodó műszaki struktúraváltás első mérföldkövei. Terjedelmi korlátok miatt, illetve az újabb előírások részletezése helyett lássuk, mindez milyen változásokat jelent a Vaillant és a Saunier Duval termékek esetén. A Vaillant márka évtizedek óta úttörőnek számít a fűtéstechnikai piac innovációiban, így egyáltalán nem volt váratlan követelmény a környezettudatos tervezés előírásainak teljesítése.

A jelenleg forgalmazott ecoTEC plus készülékek (< 40 kW) már a termékbevezetés idején (2013. október) maradéktalanul teljesítették az ErP követelményeket, így idén ősztől csak az ecoTEC pro, illetve a 45 és 65 kW-os egységteljesítményű ecoTEC plus készülékeknél kellett augusztus 1-től (LOT 11) új szivattyú típusokat (EEI<0.23) beépíteni. Az új, kompakt felépítésű kondenzációs hőtermelők (eco/auroCOMPACT) hazai megjelenése esetén is – többek között – az új előírások teljesítése volt az egyik fő cél, így a gázüzemű fali készülékek között az egyetlen igazi újdonság a teljesen új konstrukciójú atmoTEC pro (VUW 240/5-3) termék. A melegvíz-készítés hatékonyságát növelő megoldások közül újdonságként csak a teljesen átformált auroSTEP plus/4 szolár termékcsaládot kell megemlíteni, ugyanis a többi, tárolós megoldás már 2013 óta „ErP ready”. A környezettudatos termékek közül az egyik legmagasabb hatékonyságot a jövőben a különböző hőszivattyúk képviselik, így logikus, hogy a Vaillant márka ebben a szegmensben is teljesen új termékcsaláddal jelenik meg.

A Saunier Duval márka hazai fő profilja alapvetően mindig is a gázüzemű hőtermelő volt, így ősztől új (Thelia Condens) és megújult (Thema Condens) kondenzációs fali gázkészülékek váltják a kifutó, hagyományos működésű berendezéseket (az átalakuló Thema Classic kivételével). A kéményes, öntvény állókazánok helyett azonban innovatív műszaki megoldást képviselő, a régi rendszerek „sajátosságaihoz” jól illeszkedő, rendkívül robosztus felépítésű kondenzációs állókazán család (SD KKS Condens) jelenik meg. Természetesen ez a márka is igyekszik javítani a HMV-készítés hatékonyságát a drainback és nyomás alatt működő Helio-Set termékpaletta magyarországi bevezetésével.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Vaillant recoVAIR légtechnikai rendszerek
  Az EVI elv használata szondás rendszerű hőszivattyúkban
  Moduláris felépítésű hőszivattyús rendszerek
  Geotermikus hőhasznosítás magasabb hatásfokkal
  Melegvíz-tároló választási praktikák
  HMV készítési 1 x 1: egyszerű képletek gyakorlati szemszögből

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam