belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

Egyre népszerűbb Lengyelország

Az elmúlt évben jelentősen megnövekedett az érdeklődés Lengyelország iránt a magyar turisták körében. A történelmünkből adódóan is a magyarok legjobb barátaiként ismerhetjük a lengyeleket, így mindig nagy várakozással utazunk hozzájuk. Ezúttal a hozzánk legközelebbi, egyben a legdélebbi lengyel területet mutatjuk be.

 

Małopolska régió idegenforgalmi szempontból nagyon sok lehetőséget kínál a magyar turistáknak. Ebben a régióban találhatók hegyek (Tátra), műemlék városok (Krakkó, Tarnów), zarándokhelyek és gyógyüdülő helyek. A régió kulturális, oktatási szempontból is igen jelentős. Köztudott, hogy Krakkó egész történelme során jó kapcsolatot ápolt Magyarországgal. A Krakkói Egyetem ebben az évben ünnepli fennállásának 650. évfordulóját, ahol már a megalakulástól kezdve tanultak magyarok. Létrejöttében jelentős szerepe volt Hedvig lengyel királynőnek (Nagy Lajos lányának). Ebből az alkalomból az egyetem sok rendezvényt rendez közösen Krakkó városával. Az ünnepségsorozat márciusban kezdődik. A legfontosabb rendezvény május 10-én lesz az államfő részvételével, este egy nagy szabadtéri zenei rendezvénnyel.

Tarnow

A másik jelentős város Tarnów, amely a legmagyarabb lengyel város. Tarnówban született és temették el Bem apót, és nyomában egy útvonalat alakítottak ki, amelynek teljes hosszában minden információ magyarul is olvasható. A városban több helyen is találnak az odalátogatók magyar emlékeket, magyar feliratokat.

Az Opole régióban gyógyüdülők találhatók, a Kneipp gyógymódot kidolgozó Kneipp úr is itt dolgozott, szanatóriuma a mai napig fogadja a gyógyulni vágyókat. A Szent Annahegy, mint zarándokhely, illetve a műemléki városok (Opole és Nysa) is kiváló célpontot jelenthetnek a Lengyelországba utazóknak.

Bielsko – Biała az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, így anno kis Bécsnek is nevezték. Magában a városban és a környékén síelési lehetőségeket, felvonókat is találhatunk, amelyek fel vannak újítva és a sípálya ki van világítva. Úgy télen, mint nyáron a hegyvidék igen látogatott az aktív turizmust kedvelők körében.

Zakopane

Köztudomású, hogy Zakopane az ország legmagasabban fekvő alpesi jellegű városa, a Tátra hegység lábánál. A síelők jól ismerik Gubalowka korszerű pályáit egészen új, világszínvonalú felvonójával, amely a téli időszakon kívül a bioszféra rezervátumának tekinthető. A helybéli gorálok vendégszeretetét pedig le sem lehet írni, azt csak megtapasztalni lehet. Az itteni népművészet számos kultúra ötvözeteként jött létre, a kárpáti civilizációk elemeit is magában foglalva. Lengyelország öt leghíresebb utcájának egyike, a Krupówki utca bő egy kilométeren át minden évszakban lüktető, amelyet a műemlékekkel egyetemben nem kerülhetnek el az idelátogatók. Zakopane egyébként nem csak a kultúra és művészet kincsestára, hanem a szabadidő aktív eltöltését ajánló ötletek kimeríthetetlen forrása is. A Dunajec folyó áttörésén tutajozni maga a csoda, az egyik legnagyobb turisztikai érdekességként jellemezhető. A természet varázslatos díszletei között történő utazás különösen a magyaroknak óriási élmény, hiszen több hazai emlékkel is találkozhatunk. A folyó jobb partján húzódik a Szepesség, hajdanán a Magyar Királyság egyik közigazgatási egysége. A völgy e szakasza a középkortól egészen az első világháború végéig egybeesett Európa történetének talán leghosszabb ideig fennálló és legbékésebb határával. Többek között magyar emlék Nedec vára is, ám a sok évszázados szomszédságunknak sokkal több maradványa található a Piening-hegységben.


Zakopane

E régió nevezetességeinek sorában népszerűek a sóbányák. A bochniai és a wieliczkai pedig kihagyhatatlan! Lengyelország leggyakrabban látogatott nevezetessége a világörökség része, bő száz méterre a föld alatt. Mindez a közel 900 éves só kitermelés eredményeként egyfajta városra emlékeztet, alázatot keltve a természet erőivel és az ember lehetőségeivel szemben. A kibányászott útvonal páratlan kamrái megőrizték a bányászati munkák nyomait, az akkori szerszámokat és gépeket. A sóból faragott szobrok és domborművek között található a világ legszebb, Szent Kinga nevét viselő kápolnája, egy csodálatos sós tó árnyékában. A sóbánya különben kiváló és látványos helyszíne különböző rendezvényeknek, illetve ünnepségeknek, jól szervezett koncertekkel, valamint kulturális programokkal színesítve a kínálatot.

Krakkó

Krakkó, az egykori királyi főváros kontinensünk turisztikai térképének egyik legimpozánsabb települése. A Visztula folyó két partján fekvő város felbecsülhetetlen értékű kulturális és művészeti alkotásairól híres. A közel egymillió lakost számláló, az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címmel büszkélkedő, és a leglátogatottabb lengyel város. Itt van az egyik legrégibb európai felsőoktatási intézmény, az 1364-ben alapított Jagelló Tudományegyetem. A városközpontot pedig 1978-ban felvették az UNESCO Kulturális Világörökségi listájára, a rangos királyi úttal egyetemben.

A főtértől néhány száz méterre található a Wawel, a Királyi Vár (palota). A lenyűgöző építmény története bő ezer esztendőre nyúlik vissza. Kazimierz, a város egyik leglátványosabb városrésze a több száz éves műemlékével együtt. Egyébként itt élt és alkotott számos híres egyéniség, többek között II. János Pál pápa és két Nobel-díjas költő is. Az óváros házai alatt húzódik a gótikus folyosók és boltíves helységek ritkán látott pincerendszere, a történelmi pincék világa. A több mint száz pince összterülete 75 ezer négyzetmétert tesz ki.


Krakkó

Világszerte ismertek a krakkói betlehemi jászolok. A nép- és iparművészek alkotásai a barokk díszítőelemeket kapcsolják össze a népi elbeszélések, illetve legendák motívumaival. Csodálatra méltó a Mária-templom főoltára, amely a 15. században készült aranyozott és polikrómozott hársfából, ma is kontinensünk legnagyobb gótikus faoltára.

Síparadicsomok Lengyelországban

A rendszerváltás előtti időszakban a magyaroknak leginkább a szlovák hegyek jelentették a fő síelési lehetőségeket, másodsorban pedig Lengyelország két régiója, a fent említett Zakopane és Szczyrk környéke. Azonban nem csak erre a kettőre illik koncentrálnunk, mivel a Karkonosze hegység és a Szandeci Beszkidek hasonlóan magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak a tél szerelmeseinek.

A Karkonosze hegység két sícentrumot takar: a Szklarska Poreba a festői szépségű Kamienna folyó völgyében fekszik 440–1300 méter között, amely különleges terepviszonyainak köszönhetően kontinensünk egyik legjobb sífutó területe. A másik a Nyugati Szudéták legnagyobb síközpontja Karpacz városának környékén, a Lomnica folyó völgyében, 500–900 méter között. Itt több mint húsz sífelvonó működik, mintegy száz napig kitartó hótakaróval.

A Sziléziai Beszkidekben található a téli sportok fővárosa, Szczyrk. A több tucatnyi felvonó csúcsa közel 1300 méteren landol, ahol a síelési szezon december elejétől április elejéig tart. Ez egy igazi síkomplexum, mivel négy sísánc, sífutó és snowboard pályák állnak az ide látogatók rendelkezésére. Az említett városban több mint nyolcezer szálláshely várja a turistákat. Sőt, a környékén található Brenna üdülőfalu (közel a szlovák határhoz), a nemzetközi határátkelővel rendelkező Korbielow, a Visztula folyó kijáratánál elterülő Ustron, a hegyvonulat gyöngyszeme, Wisla és a Bielsko Biala sípályái külön említést érdemelnek. Ezekről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni!

A legismertebb és legrégibb, egyben a legmagasabb (Tátracsúcs, 2500 méter) sívidék, a korábban is említett Zakopane, amely már a 19. század vége felé kedvelt gyógyüdülőhellyé vált, majd turista- és síközponttá fejlődött, bő száz éves tradícióval. A Tátrát közel félszáz éve nyilvánították nemzeti parkká. Minden igényt kielégítő valódi sícentrum, téli stadionnal ellátva. A környéken található a Bukowina- és Bialka Tatrzanska, tökéletes sípályákkal.

A negyedik régió a Szandeci Beszkidek, amely az ország egyik legnagyobb gyógyüdülőhelye is egyúttal. Itt a sípályák össze vannak kötve egymással, és a nehéz és könnyű pályák sűrűn váltják egymást Krynica, Piwmiczna, Nedec és Kluszkowce határában.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Szenzáció az Egerszalóki „Pamukkale” Sódomb
  Világhírű radonterápia az Alpok gyomrában
  Síró torreádor a madridi arénában
  Debütáló zarándoklat Csíksomlyón
  Integrált ipar Hannoverben – lengyel partnerséggel
  A testet-lelket gyógyító Székelyföld

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam