belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Egyre inkább az energiahatékony rendszereké a jövő

Beszélgetőpartnerem Szekeres Gábor, a Rosenberg Hungária Kft. ifjú ügyvezető igazgatója, akivel az év elején rendezett Rosenberg Szakmai Napokon, a gyárlátogatás szünetében sikerült összeülnöm, kérdésekkel elhalmoznom.

 

Miért éppen most, januárban szerveztétek meg a rendezvényt? Ez hagyomány nálatok, vagy pedig valami különleges mondanivalótok van a partnereitek számára?

Úgy gondoljuk, fontos, hogy időnként megmutassuk a piacnak azokat a fejlesztéseket, amelyekkel foglalkozunk. Tavaly több témában komoly fejlesztéseket hajtottunk végre, amelyek a tél közepére, végére fejeződtek be. Szerintünk az év utolsó napjaiban már nem érdemes egy ilyen rendezvényt tartani, mivel az év végi hajtásban mindenki az év lezárására koncentrál, ezért választottuk inkább az év elejét, tudván, hogy ilyenkor az építőiparban kevesebb projekt van, így mindenkinek valamivel több az ideje.

Van-e mégis valamilyen sajátos üzenete a rendezvénynek?

A fő apropó a legújabb fejlesztéseink bemutatása, publikálása. Elkészült egy demonstrációs berendezés, egy mérőállomás és ezt feltétlenül szeretnénk a partnereinknek bemutatni.

Hogyan választottátok meg a rendezvény témaköreit? Mi határozta meg azt, hogy miről fogtok előadásokat tartani a kétnapos esemény alatt?

Mindkét napon ugyanazokat az előadásokat tartottuk, csak egy kicsit más hallgatóságnak. Az első napon inkább a tervezőkhöz szóltunk, a második napon pedig a beruházók, egyetemek számára tartottuk az előadásokat. Praktikus okok miatt választottuk szét ezt a két célcsoportot, hiszen 70-80 emberrel nem egyszerű és nem is célszerű egy működő üzemben gyárlátogatást megszervezni.

Melyik célcsoport a legfontosabb számotokra?

Valójában a beruházók és a tervezők is egyaránt. Célunk, hogy a korszerű termékeinket minél több épületbe tervezzék be. Ezen termékek teljesítik a vonatkozó Európai Uniós direktívákat, amelyek hazánk és az Unió versenyképességét hivatottak biztosítani. Több téma is felmerült, amelyet az épületgépész szakma számára meg akartunk mutatni, azon belül is főleg a légtechnikával foglalkozó szakembereknek. Egy elismert egyetemi oktató is előadást tartott a közös fejlesztéseinkről. Fontosnak tartjuk, hogy a műszaki felsőoktatás naprakész legyen az aktuális ipari fejlesztésekből, ezért több egyetemi oktató is részt vett a rendezvényen. Ők legalább olyan fontos célcsoportot jelentettek számunkra, mint a tervezők.

Ezt én is megerősíthetem, és rá is akartam kérdezni, mert – kissé szokatlan módon – a látogatók között legalább nyolc oktatót, egyetemi tanárt vettem észre. Először ezen nagyon meglepődtem, de aztán az előadások során kiderült, ők azért is vannak itt, mert közös munka során fejlesztettétek ki a legújabb terméketeket.

Igen, mi ipari cég lévén, korlátozott erőforrásokkal rendelkezünk, így sokszor külső szakembereket is bevonhatunk a fejlesztéseinkbe, melyeket valószínűleg a önállóan is el tudnánk végezni, de nem rendelkezünk annyi idővel, és egyes szakterületeken olyan mélységű tudással, hogy az ilyen szintű kutatásokat egyedül, hatékonyan meg tudnánk oldani. Sokkal célszerűbb ilyenkor az egyetemi tudást igénybe venni. Nálunk ez már hagyomány, hogy a fejlesztéseinket valamelyik egyetemmel kooperációban végezzük.

Van olyan tanszék, akikkel rendszeresen, évek óta együtt dolgoztok?

Több ilyen is van, utóbbi időkben talán a legtöbbet a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszékkel, valamint a BME Áramlástan tanszékkel dolgozunk együtt.

Milyen évet zártatok 2013-ban?

2011-2012-ben sorra rekord árbevételeket teljesítettünk, ám ezt a trendet tavaly már nem sikerült folytatnunk. Csökkent az árbevételünk, de szerencsére nem estünk vissza a válság alatti időszak szintjére. Összefoglalva tehát: a tavalyi évünk nehéz volt, de alapvetően pozitív évet zártunk. A belföldi piacon ráadásul még nőni is tudtunk. Inkább a külpiacokkal, azon belül is Kelet-Európával voltak problémáink.

Úgy tudom, hogy a termékeitek jelentős részét nem is Magyarországon, hanem külföldön értékesítitek.

Igen, jellemzően 70-80% az export hányadunk, ennek nagyobb része Nyugat-Európába, főleg Németországba és Ausztriába irányul, a kisebbik része pedig Kelet-Európába.

Egy kicsit speciális helyzetben vagytok: magyar cég lévén – miután nagy részben az EU piacaira dolgoztok –, talán sokkal komolyabb minőségi követelményeknek kell eleget tennetek, mint egy olyan vállalatnak, aki csak a magyar piacra gyárt.

Ez így igaz! Főleg a német és az osztrák területeken van így. Érezhető, hogy ezekben az országokban a magyar piachoz képest nagyságrendekkel eltérnek a követelmények. Ami Magyarországon még nem általánosan elfogadott, sőt, esetleg megkérdőjelezik a létjogosultságát, az ott már tény, sőt követelmény! Már szinte kizárólag csak az energiatakarékos termékeket és a kiváló minőséget fogadják el és ebben nincsen semmilyen kompromisszum. Ezzel szemben nem csak Magyarországon, hanem Szlovákiában, Csehországban és a többi kelet-európai országban, elsősorban az alacsony ár a legfőbb követelmény.

A szakmai napok keretében áttekintettétek a tavalyi fejlesztések eredményeit. Mit sikerült megvalósítani 2013-ban és mire vagy a legbüszkébb?

Tavaly nagyon sok átszervezést hajtottunk végre a gyáron belül annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a gyártásunk. Emellett irodát is bővítettünk, miközben egy teljesen új légkezelőgép családot fejlesztettünk ki. Immár két éve zajlik és mostanra érett be a jelenlegi legnagyobb fejlesztésünk, a nagy hatékonyságú közvetítőközeges hővisszanyerő rendszerek fejlesztése. Erre vagyok a legbüszkébb! Ennek az új terméknek a bemutatására építettünk egy demonstrációs berendezést. Ez tulajdonképpen egy légkezelő gép, amely az irodánkat látja el friss levegővel, amelybe beleépítettünk egy nagy hatékonyságú közvetítőközeges hővisszanyerő rendszert. A berendezés komplex automatika rendszert kapott, így számos műszaki paramétert tudunk mérni és rögzíteni: hőmérsékletet, nyomáskülönbségeket, páratartalmat, elektromos teljesítmény felvételeket stb. Lényegében minden olyan adatot mérünk, amely a rendszer kiválasztó lapján is szerepel. Ezzel is szeretnénk a partnereinknek bebizonyítani, hogy a kiválasztásaink megfelelnek a valóságnak. Úgy gondolom, hogy kevés cég rendelkezik Európában olyan berendezéssel, ami ilyen szintű műszerezettséggel rendelkezik, és amellyel különböző üzemállapotokat tudunk szimulálni.

Terveitek, vágyaitok a 2014-es évben?

Idén is folytatni szeretnénk a fejlesztést, most is vannak folyó munkálataink, amelyek – úgy gondolom – fél éven belül fognak nyilvánosságra kerülni. És e mellett párhuzamosan továbbra is nagy erőbedobással dolgozunk azon, hogy még hatékonyabbá tegyük a termelésünket, hogy növelni tudjuk termékeink versenyképességét. Így a vevőinket is versenyképes pozícióba hozzuk a jó minőségű és alacsony üzemeltetési költségű gépeinkkel.

Ha van egy kis szabadidőd, azt mivel töltöd?

Szeretek sportolni, futni, úszni, síelni. De érdekel a fényképezés és a vitorlázás is.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam