belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Egy jó szakma felér egy diplomával

Több ezer fiatal szakember és nevelő tanár jelenlétében Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg a szakmunkástanulók legnagyobb versenyét:

„Hetedik alkalommal találkozunk itt és egyre nagyobb és nagyobb ez a verseny. Most már 73.000 m2-t használunk erre a vetélkedésre, ahol 38 szakmát tudunk bemutatni azoknak a pályaválasztóknak, akik ellátogatnak erre az eseményre. Kb. 14-15 ezren fogunk itt megmozdulni az elkövetkezendő három napban, de ami különösen nagy büszkeséggel tölt el az az, hogy a diákok jó része pályaválasztó, tehát most kap lehetőséget arra, hogy végigtekintse, végiggondolja életének következő fontos lépését, azt, hogy milyen szakmát akár választani. Budapestről kb. 5000 hallgatót várunk, vidékről mintegy 10000-t, amihez több mint 200 buszt kellett bérelnünk és forgalomba állítanunk.

Ennek a rendezvénynek a jelmondata, hogy: „Egy jó szakma felér egy diplomával”, azt gondolom, hogy mára már az egész magyar társadalomban közismert. Évekkel ezelőtt tűzte ki célul a kamara, hogy népszerűsíteni fogja a szakképzést és megpróbál a duális képzés élére állni. Most azt gondolom, hogy ezt a célt elértük.

Végig kell gondolnunk azt az összefüggést is, hogy a felsőoktatás irányába milyen nyitási feladataink és lehetőségeink vannak, hiszen azt látjuk, hogy a fejlett Európában a fiatalkorú, felsőfokú végzettségű munkanélküliség egyik legnagyobb ellenszere, hogy a gyakorlati képzést bevezették az egyetemeken és a főiskolákon egyaránt. Nekünk is ebbe az irányba kell mennünk. A kormány segítséget nyújt abban, hogy az Euro Skills (az európai országok szakmai versenye) vetélkedő 2018-as megrendezéséért Magyarország pályázhasson. Végezetül szeretnék mindenkinek nagyon jó, tisztességes versengést és sok sikert kívánni, illetve leginkább azt, hogy azt a tudást, amit a fiatalok az évek során megszereztek, azt ne csak itt a versenyen, hanem az életben, az előrehaladásuk során, a boldogságuk megteremtésében is tudják majd hasznosítani.”

A kormány képviseletében Czomba Sándor, foglalkoztatás politikáért felelős államtitkár a következőket mondta:

„A nagy szavakkal óvatosan kell bánni, de én azt gondolom, hogy a jövőnk múlik azon, hogy milyen az oktatási rendszerünk. A fejlődés legerősebb motorja, de a legnagyobb gátja is lehet az, ha mi az oktatás területén nem vagyunk képesek átütő sikereket elérni.

Ahhoz, hogy segítsük a pályaválasztást, ezek az alkalmak rendkívül hasznosak. Egyébként pedig azt gondolom, hogy az a tanulmányi ösztöndíj-rendszer, amit az elmúlt években kidolgoztunk, amely szerint egy hiányszakmát tanuló diák havonta akár nettó 50 000 forintot is megkaphat, abban biztosan segít, hogy ezeket a szakmákat minél többen válasszák. Ha Magyarországon azt szeretnénk, hogy egy picit nyugodtabbak legyünk foglalkoztatás ügyben, akkor tartósan 4 millió fölé kell emelnünk a foglalkoztatottak számát és tartósan 4% alá kell szorítanunk a munkanélküliséget. Ebben a mai napnak óriási szerepe, jelentősége lehet. Gratulálok mindenkinek, aki a szervező munkában az elmúlt napokban részt vett, a kamarának különösen, hogy így kinőtte magát ez a rendezvény. A főszereplőknek pedig sok sikert és eredményes versengést kívánok!”

Az ünnepélyes megnyitót követően a versenyzőké lett a főszerep, mindenki a szakmájának megfelelő kategóriában próbálta magából a legjobbat kihozni. Születtek is kiváló teljesítmények, főhetett a zsűri feje, mire a végső értékelés megtörtént.

A háromnapos esemény ebben az évben szolgált határon innen, határon túl a hazai, fiatal szakembergárda tehetségére. Szaklapunk is elhatározta, hogy az újság oldalain olvasóinak is bemutatja a díjnyertes fiatalokat és tanáraikat. Megérdemlik! A zárónapi ünnepségen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tisztelte meg látogatásával a versenyt, és zárszavában az alábbi gondolatokkal búcsúzott a jelenlévőktől:

„Nagyszerű érzés a szakmunkások legjavával együtt lenni! Gratulálok mindenkinek, aki elismerést és díjat kapott, hiszen önök itt mestermunkát tettek le az asztalra. Legyenek büszkék, mert nem csak maguknak szereztek elismerést, hanem az iskolájuknak, a felkészítő tanáraiknak és a versenyen keresztül Magyarországnak is!”

Aki kilátogatott a versenyre ezzel a kijelentéssel csak egyetérteni tudott!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam