belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Egy darabig nem megyek kiállítani, nem bizony!

Pár évvel ezelőtt még nagy önbizalommal mentem, hogy kiállítsam a cégem legújabb szerzeményeit. Anno már 10. napja ültem a BNV „A” épületének 304-es standján, ahol cégünk kiállította Nyugat-Európa jelen-, és Kelet-Európa jövő-kazánját, a levegőkazánt.

 

Természetesen a kiállítást úgy hirdették meg, hogy „Korszerű Energiatakarékos Berendezések Vására”. Mivel nem volt elég korszerű berendezés, lett hát sok grillsütő, kávéfőző, repülő csészealj, festett, meztelen csaj és egyéb, ami egy ilyen szakmai kiállításra nem való. De hát a bevétel, a kiállítók pénze fontos…

De ez még semmi! A látogatók voltak az igazán nem semmik! Mindenhez értenek, a kiállítókat beavatják, kioktatják, fárasztják, szóval, ahogy azt kell, kicsinálják.

Valahogy az volt az érzésem, mint egy méhkasban: először a látogatókat összegyűjtik, kiképzik őket fullánkok lövöldözésére, szekírozásra, cikizésre, és irány a kiállítók!

„Tokkal, vonóval, mikor térül meg?” – jön hozzánk szinte mindenki.

Standunktól nem messze állítottak ki egy 2.000.000 forintos masszírozó fotelt, másik irányban 500.000 forintért egy konyhai turmixgépet, harmadik irányban egy 2.500.000 forintos biliárdasztalt. „Önök szerint az mikor térül meg, természetesen tokkal, vonóval, dákóval, golyókkal?” Soha! Érdekel ez bárkit?

„A levegőkazán (a vájt fülűek kedvért levegő-folyadék hőszivattyú) három-négy év alatt térül meg!” – válaszoltam századszor az érdeklődők kérdésére.

„Bizonyítsa be, nem hiszem!” (Igaz, hogy azt sem tudta mi az, leült, otthon érezte magát, lopkodta a tollakat, ette a kirakott kekszet, cukorkát. Kérdez, kérdez, okoskodik, és nagyon jól érzi magát.) Minél többet kételkedik, annál több toll tűnik el a zsebében, és keksz a bendőjében. Már unom, de nem mondhatom meg neki, megpróbálok türelmesen válaszolni, miközben látom, hogy már amikor kérdez, sem érdekli a válasz, csak az, hogy mit tehetne még zsebre a beszélgetés közben.

„Drága uram!” –- próbáltam megszólalni türelmesen többször „Mikor látja be, hogy már régen nem arról van szó, hogy mikor térül meg. Már réges-régen a biztonságunkról van szó. Egészen biztos, hogy már csak 50–60 évig van a földön gáz. Az is biztos, hogy egy F16-os vadászgép semmit sem ér, ha nincs benne üzemanyag. Maximum a földön lehet tologatni és közben brummogni. Tehát törvényszerű, hogy a nagyhatalmak a saját biztonságuk érdekében a Föld utolsó 20–30 évnyi olajkészletét elteszik maguknak. Egyszerű ember számára a földgáz és az olaj maximum 20–30 évig elérhető, ha tudunk mivel fizetni. Tud Ön egyetlen terméket is, amivel a gázszámlánkat pár év múlva ki tudjuk majd még fizetni?”

„Igen!” – válaszolja a szemét sandán körbe forgatva. A magyar okos, mindig feltalálja magát. Máris kinyújtja a karját, zsupsz, egy toll és egy cukorka megint landolnak a táskájában.

„Na és akkor mi van?” – néz rám komolyan. „Majd vízzel hajtunk mindent!” – szól a kedves érdeklődő, miközben az előző cukorka papírját eldobva, az ötödik csokit gyömöszöli magába.

Vízzel, hát persze, te sem voltál még fizika órán, gondolom magamban, de hát ezt sem mondhatom meg neki, inkább tűrök, tűrök, ha már egy zsák pénzt kifizettem a kiállítási standért, el kell viselnem mindent. Még azt is, hogy a lángos a büfében ötször annyi, mint a Balaton legdrágább büféjében, azt is, hogy egy pohár szóda többe kerül, mint a Gundel étteremben.

Tegnap mutatták a tv-ben, és amit ott mutatnak, az ám a tuti. Szóval, azt mutatták, hogy az Északi-sarkon már annyira elolvadtak a jéghegyek, hogy hajózható. Hurrá! Rövidebb úton tudnak jönni a kínaiak. Lesz mindenünk, csak kérdés, fogunk-e még élni?

Tudom, hogy a magyar leleményes és mindent megold, mindenféle tanulás nélkül. De hogyan fog levegőhöz jutni, ha nincs? A friss levegőt számunkra is a Golf-áramlat biztosítja. Tudják, hogyan? Az Északi-sarkon hideg, az Egyenlítőnél meleg van. Ez a hőmérséklet-különbség biztosítja, hogy nem csak a tenger vize, de a levegő is állandóan cirkulál, áramlik. Akár hiszik, akár nem, akármilyen okosak is vagyunk, szükségünk van friss levegőre, még akkor is, ha három éven belül nem térül meg. Volt már szmogriadó Budapesten is, nem is olyan régen. Emlékszünk talán arra, milyen a levegő egy szobában, ahol soha nem nyitják ki az ablakot? Valahogy ilyen lesz az is, amikor leáll a Golf-áramlat. Nem kapunk friss levegőt, szép lassan megfulladunk. Az is igaz, nincs jobb, mint egy kétmillió forintos masszírozós fotelban átutaznunk a túlvilágra. Viszont lesz időnk számolgatni, hogy tokkal-vonóval, mikor térül meg.

LA

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam