belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Daikin évértékelő és névváltó sajtótájékoztató

Az érdekes és várt sajtótájékoztatót március 6-án, az Intercontinental Hotelben Zuggó Balázs ügyvezető igazgató tartotta, az alábbi történeti összefoglalóval és új információk közlésével:

 

„Az 1924-ben alapított Daikin cég hosszú története során mindig élenjárt a különböző fejlesztésekben és azokban az erőfeszítésekben, amelyeket környezetünk megóvása érdekében fejtett ki. A cég élete során gyártott már kompreszszorokat, hűtőberendezéseket, nem csak épületekbe, hanem repülőkbe, mozdonyokba is.

Megemlítenék egy terméket, amely számomra a konszern túlélő erejét mutatja: a 40-es évek a végén a japán gazdaságot a II. világháború mélyen érintette, ezért a cég a fémipari gyökereihez visszatérve lábasok, serpenyők gyártásába fogott, ugyanis erre volt akkor szükség és ez biztosította a konszern túlélését. Az 50-es években vissza tudott térni az eredeti termékeihez, és azóta is ontja azokat a termékújdonságokat, amelyek segítségével a Daikin a világ vezető hűtéstechnikai cégévé nőtte ki magát. Az egyik legfontosabb innováció ezen a területen az ún. változó tömegáramú, direkt elpárologtatós rendszerek, illetve az Altherma hőszivattyú kifejlesztése, amelynek segítségével megvetette a lábát a lakossági fűtéstechnikai piacon.”

Ezután az ügyvezető igazgató, eloszlatva minden felmerült bizonytalanságot, elmondta, hogy miért volt szükség a cég nevének megváltoztatására:

„A Daikin nevével együtt emlegetett McQuay márka később csatlakozott a csoporthoz, de igen hosszú múltra tekint vissza. Mindkét cégről (Daikin, McQuay) elmondható, hogy a 60-as évek végén megvetette a lábát Európában. A Daikin az egyetlen olyan japán tulajdonú konszern, amelyik a hűtéstechnika piacán európai gyártással rendelkezik, így Belgiumban, Csehországban és Olaszországban. Ezen kívül van még gyártóhelye Törökországban és az Egyesült Királyságban is. Mindkét cég a 90-es évek óta van jelen Magyarországon, vegyesvállalati, vagy leányvállalati formában. 2006-ban a Daikin megvette a McQuay márkát, 2008-ban pedig felvásárolta a McQuay résztulajdonában lévő vegyesvállalatokat, úgymint a McQuay Szanyó Kft.-t, vagy Szanyó Szerviz Kft.-t, és 2009- ben megalakult a Daikin McQuay Magyarország Kft. Ez egészen 2013. április 1-jéig tart, mert ekkor átnevezik Daikin Hungary Kft-re. Ezzel együtt márkaváltás előtt is állunk, mivel a McQuay márkától itt Magyarországon el fogunk köszönni. Ennek az oka, hogy az anyavállalat úgy határozott, hogy egy erős márkára koncentráló kereskedelmi politikát fog folytatni.”

Zuggó Balázs az évértékelőjében kiemelte, hogy: „Magyarországon a 2012-es év szerencsére meghozta a kilábalást, mivel közel 10%-os növekedést tudtunk elérni, így bizakodva nézünk a 2013-as év elé.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam