belépés / regisztráció
2021. október 15. péntek
Aktuális lapszám

Csaptelepek tisztítása – szakszerűen

Legyen szó otthonunkban, vagy közintézményben felszerelt csaptelepről, a tisztítása sokak számára okoz fejtörést. Hiába vásároljuk meg a leghatékonyabb, leggyorsabb hatóidejű vízkőoldókat, a krómfelület hamar elveszti újszerű megjelenését, kopottá, karcossá válik; a víz nem egyenletesen folyik a kifolyóból. Mindez könnyen megelőzhető rendszeres és szakszerű tisztítással.

 

A tisztítás három alapeszköze: kíméletes tisztítószer, puha törlőkendő, perlátor kulcs (1. ábra).

Melyik az alkalmas tisztítószer? Hazánkban a kereskedelmi forgalomban kapható termékek jelentős hányada agresszív, maró hatású. Ezek, valamint a súrolóporok használata kerülendő, mert bár gyorsan eltávolítják a vízkövet, kárt tehetnek a csaptelep felületén, legyen az krómozott, vagy színezett. A megfelelő választás a citromsav alapú tisztítószer, mert ez, ha valamivel lassabban is, de kíméletesen távolítja el a vízkövet és egyéb szennyeződéseket. A KLUDI kínálatában megtalálható a gyártó által forgalmazott, magyar gyártmányú termék (2. ábra).

A tisztítószert sohasem közvetlenül a felületre, hanem a törlőkendőre kell fújni, majd így felvinni a tisztítandó részekre. A puha tisztítókendő szintén fontos: engedjük, hogy a „munkát” a tisztítószer végezze, ne használjunk dörzsszivacsot.

Az agresszív szerek egyik ismérve, hogy heves reakcióba lépnek a szennyeződéssel: gyakori tévhit, hogy ez a pezsgés a hatékonyságot jelzi. A citromsav alapú tisztítószer nem pezseg, néhány percen át hatni kell hagyni, majd tiszta vízzel le kell öblíteni, a megtisztított felületet pedig puha kendővel szárazra kell törölni (3. ábra).

Fontos tudni, hogy a felület szakszerűtlen tisztításból adódó roncsolódása nem tekinthető garanciális meghibásodásnak!

Ha a kifolyóból a víz már nem egyenletes sugárban folyik, előfordulhat, hogy a kifolyó végében lévő perlátor is elvízkövesedett.

A perlátor megtisztításához perlátor kulcsra, franciakulcsra, vagy csőfogó kulcsra van szükség. A perlátor kulcs szakkereskedésekben beszerezhető; ha ez nem áll rendelkezésre és franciakulcsot, vagy csőfogó kulcsot használunk, tegyünk egy puha rongyot az eszköz és a perlátor közé, hogy annak felülete ne sérüljön, karcolódjon!

Közintézményekben, szállodákban gyakori a „rejtett” (azaz a kifolyón belül elhelyezett) perlátorral szerelt csaptelep – ebben az esetben mindenképpen speciális perlátor kulcsra van szükség!

A perlátort (4. ábra) csavarjuk le, és áztassuk citromsav alapú tisztítószerbe (a tömítőgyűrű nélkül). Jelentősebb mennyiségű lerakódás esetén hosszabb idő, 15-20 perc is kellhet a vízkő feloldásához.

Amennyiben a perlátor komoly mértékben szennyeződött, vagy a vízkövesedés miatt esztétikailag nem felel meg az elvárásoknak, szakkereskedésből pótolhatjuk.

Nem csak magánházakban, de szállodákban és sportlétesítményekben is foglalkozni kell a kézizuhanyok tisztításával. A legegyszerűbb módszer a megelőzés: a KLUDI kínálatában számos változatban kaphatók olyan kézizuhanyok, amelyek fúvókái nem műanyagból, hanem szilikongumiból készülnek (5. ábra). Ennek előnye, hogy a rugalmas fúvókákat akár ujjal megdörzsölve is megtisztíthatjuk. Mindez persze nem helyettesíti a rendszeres, alapos, citromsav alapú tisztítószeres takarítást.

A csaptelep szakszerű tisztításáról a KLUDI YouTube csatornáján bővebben tájékozódhat.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.
4. ábra.
5. ábra.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam