belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Családi házak, lakások energiatakarékos szellőzése

(alcím: Helyiségenkénti levegőminőség érzékeléssel szabályozott megoldások)

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról sem.

 

A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt a friss levegő pótlása, valamint az elhasználódott, szennyezett levegő helyiségekből történő eltávolítása csak szellőztetéssel oldható meg. Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25-30%-a, addig egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50%-át okozhatja a hagyományos ablaknyitásos légutánpótlás, és a szabályozatlanul működő elszívó rendszer, ezért mindenképpen érdemes a helyiségenkénti érzékeléssel optimalizált, szabályozott szellőzési rendszer kialakítása.


1. ábra. Álmennyezet fölé rejtett hővisszanyerõs szellőztető készülék

Az intelligens szellőzési rendszerek koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik. A helyiségenkénti érzékeléssel vezérelt szellőzés – legyen szó páraszabályozott, vagy hővisszanyerős rendszerről – akár egy meglévő épületben utólagosan is kialakítható. A választható megoldások közül könnyen kiválasztható az épület adottságaihoz, illetve a szellőzés kialakítására, felújítására szánt költségkerethez leginkább illeszthető rendszer (1. ábra).

Páraszabályozott szellőzési rendszer

A higro(pára)szabályozott rendszer automatikusan csak azokra a helyiségekre koncentrálja a szellőzés intenzitását, ahol a használat függvényében aktívabb légcsere igény lép fel. Érzékelői segítségével a rendszer elvégzi mind a szennyezett levegő gyors és hatékony eltávolítását, mind a friss levegő utánpótlását, ugyanakkor a használaton kívüli helyiségekben csak minimális légcserét biztosít. A páraszabályozott szellőztető rendszer harmonikus együttműködésre tervezett elemei a nyílászáróba, vagy falátvezetésbe utólag is könnyen beszerelhetők.

A kiszolgáló helyiségek (konyha, fürdő, WC, stb.) a szennyezett levegő elszívását szabályozó páraés/ vagy mozgásérzékelős légelvezetők, és a légcsatornákon keresztül csatlakozó, automatikus nyomásszabályzással vezérelt, alacsony fogyasztású EC motorokkal szerelt központi ventilátorok, amelyek a légcsere igény mértéke szerint kerülnek méretezésre.


2. ábra. Az Aereco páraszabályozott szellőzési rendszerek a helyiséghasználat függvényében optimalizálják a szellőzést, ezáltal jelentős fűtési energia takarítható meg

A páraszabályozott szellőzési rendszerrel folyamatosan biztosítható az épület helyiségeiben az optimális levegőminőség, ugyanakkor egy szabályozatlan szellőztető rendszerhez képest akár 20-40% fűtési energia takarítható meg (2. ábra).

A hővisszanyerős szellőzés szabályozási lehetőségei

A hővisszanyerős szellőztető készülékek kiválasztásakor a maximális energiahatékonyság érdekében nemcsak a hővisszanyerés hatásfoka, hanem az alkalmazott ventilátoregységek villamosenergia fogyasztása is fontos szempont.

A helyiségenkénti légcsere szabályozás érdekében a készülékekhez illeszthetők a befúvás szabályozást végző térfogatáram szabályozó egységek, valamint a pára- és mozgásérzékelős légelvezető elemek.

Legyen szó páraszabályozott vagy hővisszanyerős szellőzésről, a helyiségenkénti légcsere szabályozással az Aereco rendszerek a bent tartózkodók életritmusához igazítva optimálissá teszik a szellőzést, maximalizálják a komfortérzetet, ugyanakkor elkerülhetővé teszik az alul-, vagy túlszellőztetettségből adódó problémákat.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Új generációs DXR és DXA hővisszanyerős rendszerek
  Helyiségenkénti légmennyiségek szabályozása lakóterekben az optimális komfortért
  Az energiatakarékosság esetleges nem várt veszélyei
  A szemléletváltás szükségessége a lakóépületek szellőztetésénél
  Speciális érzékelők a szellőzőrendszerek szabályozásához
  Felújítás energiatakarékosan, komfortosan, csakis átgondoltan

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam