belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Célunk azt elérni, hogy a munkánk legyen a reklámunk

Ismét eltelt egy év, és velem szemben ül Szigetvári Dénes barátom, a Szikra Kft. tulajdonosa, akivel azt tűztük ki célul, hogy az elmúlt év eseményeit elemezzük, próbálunk hasznos következtetéseket levonni. Csapjunk is bele!

 

Az elmúlt évben a „több lábon állást” vettük górcső alá, mint az egyik legfontosabb gazdasági kérdést. Sikerült előre lépni, a hazai, vagy a külföldi piacon?

Próbáltam ebben az ügyben haladni, érdeklődni, utánajárni kérdéseknek. Voltak már konkrét elképzelések is a külföldi piacon – itt elsősorban Ausztriáról beszélhetünk –, de végül úgy döntöttünk, hogy mégsem vágunk bele, mert olyan adózási és egyéb feltételeknek kellett volna megfelelni, amelyek miatt, ha tisztességesen teljesíti az ember (és nem feketén, mint ahogyan azt sokan ott csinálják), akkor nem éri meg. Olyan befizetési kötelezettségek vannak, amelyekhez képest Magyarországon jobban tudok dolgozni.

A lengyel piac továbbra is él export oldalról, ott a falfűtéseinkkel kapcsolatosan működik a munka, de én Ausztriával kapcsolatban elsősorban a kivitelezésre gondoltam, ahol viszont úgy tűnik, hogy egyféleképpen lehet csak hasznot termelni, ha az ingatlanfejlesztésben beruházóként van jelen az ember. Egy ottani betéti társaságot kell alapítani, tőkét befektetni majd, ha megépült a projekt, akkor értékesítés után annak arányában bomlik fel a bt. és kapja meg mindenki a részesedését. Ez kb. nettó 10%-os hozammal bír éves szinten. Ezt kivitelezéssel nem lehet elérni.

Szívesen kérdeznélek itt arról is, hogy a „Főgázos” kapcsolatotok helyre állt már? Vagy ez a „láb”, még mindig nem üzemel?

Folyamatban lévő ügyről beszélünk. Vezetésváltás történt a Főgáznál és így megnyílt annak a lehetősége, hogy egy peren kívüli megállapodást tudjunk kötni. Most éppen ez zajlik, aminek elvileg egy, másfél hónapon belül meg kell történnie, mert ha nem, akkor fut tovább a per. Ha sikerül a peren kívüli megállapodás, akkor viszont ez az ág ismét el fog indulni.

Csendben, nagyobb hírverés nélkül dolgoztatok tavaly. Megvolt az eredménye? Milyen évet zártatok?

2014-ben az árbevételünk 300 millió forint felett volt annak ellenére, hogy már elkezdődött ez a „harc” a régi vezetésű gázműveknél. De később ennek is köszönhetően a bevétel 2015- re visszaesett 96 millió forintra. Magabiztosak voltunk, nem számítottunk olyan problémákra, amelyek nem a szakmaiságot érintik, ennek következtében viszont talpon kellett maradnunk. 2014 végén azonban lehetőségünk nyílt arra, hogy a szomszéd telket megvásároljuk, így most teljes a telephelyünk. 2015-ben ráadásul még egy nagyszabású felújításba is bele kellett fognunk: összenyitni a két telket, térkövezni, lassan elkezdeni azt az épületet is helyrehozni, aminek a végére most jutunk el. Minden költséget ezért vissza kellett fognunk, mindent minimálisra kellett beállítanunk, ezért sajnos munkatársakat kellett elküldenünk. Megbízásunk is nagyon kevés volt. De most, a CSOK bejelentésével és az ÁFA csökkentésével annyi megbízásunk lett, hogy így alacsonyabb létszámmal, alvállalkozókkal augusztus végén már 200 millió forint fölött van az árbevételünk.

Akkor te is úgy látod, hogy beindult az építőipar? Mert én úgy érzem, hogy sok helyen építkeznek, jelentős mozgás van.

Korábban mindig olyan építkezések voltak, mint pl. stadionok, útépítések, nagy állami beruházások, amelyekhez kicsi alvállalkozóként lehetett maximum közel kerülni. Ez viszont nekünk nem érte meg, mert a költségeinket ezek a munkák nem tudták volna fedezni, hiszen mi nem egy garázsban vagyunk, ahol van három íróasztal. Tehát túl drágák voltunk ezekhez a projektekhez. Most, ahogy említettem, azért már más a helyzet, tényleg vannak komolyabb munkáink.

Félig fővállalkozásban gépészeti és a villanyszerelési feladatokat látunk el nagy beruházásokban, jelenleg is egy 96 lakásos társasházban szerelünk. Itt még hagyományos technológiával folyik a fűtés, hűtés kivitelezése, azonban már most kilátások vannak egy 200 lakásos, egy 240 lakásos és egy 40 lakásos luxus lakóházi kivitelezésére is. A 40 luxuslakásnak már kb. a fele le van kötve, pedig még a földmunka sem indult el, a 96 lakásos társasházban, Zuglóban pedig 5 lakás nincs még eladva, pedig a gépészeti kivitelezés 80%-ánál tartunk még csak. Tehát nagyon jó értékesítési piac van. Talán ezért is sokkal optimistábban ülök itt, mint egy-két évvel ezelőtt. Most egészen mást látok, mint tavaly, pedig én mindig reálisan próbálom nézni a világot.

Mindenütt azt hallom, hogy munka lenne, de megfelelő tudású szakembergárda ma már gyakorlatilag nem áll rendelkezésre. Nálatok nincs ilyen gond?

Kétféle probléma van a szakmunkákban ma Magyarországon. Ad1.) Alulképzés folyik. A mai oktatási intézményekből kikerülő ifjúság, amíg te nem tanítod meg a kivitelezésre, addig értéktelen. Ez viszont költséggel jár. Akkor, amikor recesszió van, ebbe nem lehetett költséget ölni. Ad2.) A jó szerelők kimentek külföldre dolgozni, ezért visszaesett a minőségi szakember gárda létszáma. Nekem azért van szerencsém, mert alvállalkozóként és nem közvetlen alkalmazóként sikerült ezeket az embereket megtalálnom. Újra kellett építenem azt a csapatot, amit korábban leépítettem, de ezzel a megoldással tudom a megbízásokat teljesíteni. Ezek az alvállalkozók ma már jelentkeznek hozzám, hogy inkább feladják a cégeiket és az alkalmazásomba szeretnének kerülni, mert megismerték a Szikrát, ahol mindig kifizetjük őket és azt is tudják, hogy a munkájukat értékeljük. Gazdasági szempontból jobb nekik, ha velem dolgoznak, mint ha alvállalkozásban tennék azt.

Ti vagytok talán az ország egyik legismertebb – falfűtéssel foglalkozó – társasága. E területen a fiatal szakemberek sokat tanulhatnának tőletek. Nem vesztek részt az ún. duális szakmunkásképzésben?

Korábban mi ebben nagyon is benne voltunk, már akkor, amikor még nem is volt szó szervezetten duális képzésről. Próbálkoztunk az egyetemen is, olyannyira, hogy Csilla lányom és Uzonyi Laci kollégám a mai napig részt vesznek a tervezés oktatásában az egyetemen. Mindig vannak diplomát készítő leendő kollégák is nálunk. Szervezetten azért még nem tartunk ott, hogy aktívan részt vegyünk a képzésben, bár gondolkodtam már rajta. A Szikra Holdingon belül létre is hoztunk az ifjúságnak egy külön kft.-t, „Szikra New Generation” néven. Ezek a fiatal kollégák fognak majd ilyen képzési munkákat is átvenni.

Még mindig nem vettetek fel a palettátokra saját hőszivattyút, hogy a falfűtéssel együtt egy komplett rendszert tudjatok ajánlani? Kis túlzással állíthatom, hogy ma már minden cég rendelkezik ilyen termékkel.

Még mindig ugyanazt vallom, mint korában. Mi a Nibe-hőszivattyúk forgalmazójával olyan kapcsolatban vagyunk, hogy számunkra az ő termékeik a legjobbak ár-érték arányban. Mindenki elégedett vele, viszont olyan darabszámban nem tudjuk ezeket telepíteni, hogy önállóan tudnánk velük foglalkozni. Nem érné meg nekünk. Ők, mint egy társcég funkcionálnak nálunk, az ő termékeiket ajánljuk, tőlük vásárolunk, azt építjük be, nagyon jó a kapcsolat.

Ugyanez vonatkozik a Cosmogas elnevezésű kondenzációs kazánra is. Olyan ár-érték arányban dolgoznak, hogy szerintem ma Magyarországon kevés a vetélytársuk. A készülékeik nagyon jó paraméterekkel rendelkeznek.

Mi a helyzet a szövetségek munkájának hasznosságával? Még mindig lesújtó véleményed van a többségükről?

A szövetségekkel kapcsolatban nem változott a véleményem, ezt nyugodtan mondhatom. Például amikor nekem nem szólnak, hogy letelt az egy év és nem fizettem be a tagsági díjat, hanem automatikusan – egy sor értesítés nélkül – kizárnak, az azért elég felháborító. Erről nem is tudok többet mondani.

Evezzünk egy kicsit a magánéleted felé! A folyamatos elfoglaltságod, munkád mellett jut elég idő a családra? Bírod még a terhelést?

A terhelést jól bírom és nagyon szívesen is csinálom. Nekem boldogságot és örömet okoznak a gyerekek, figyelhetem, követhetem a fejlődésüket, hiszen Dorka is most már szeptember 1-jétől óvodás lett.

A kis ördög megszólal bennem! Nem lenne jobb nyugdíjba menni és csak a családdal foglalkozni?

Nem azért dolgozom, mert megélhetési problémáim lennének. Most már a befektetéseimmel a megélhetésünk hosszútávon biztosított. Emiatt tehát nincs szükségem a munkára. Viszont nem tudok megmaradni a fenekemen, hiába vagyok 60 éves. Késztetésem van arra, hogy továbbra is alkossak, eredményeket tudjak magamnak produkálni, ez éltet. A gázművekkel való küzdelemben is az motivál, hogy szakmailag meg tudjam magam védeni még akkor is, ha nekem ez a bizonyítás és védelem pénzbe kerül. Most egyébként úgy szerveztem át az életemet, hogy délelőttönként inkább a munkával vagyok elfoglalva, délutánonként kezelésekre járok és utána már csak a család létezik számomra.

Nőnek a gyerekek. Kialakult már a családban valamilyen közös tevékenység? Pl. kirándulások, hosszabb, rövidebb utazások, esetleg családi sportolás, szabadidő eltöltés?

Igen, nőnek a gyerekek, de azért még picik. Egy 6 éves és egy 3 éves kislány még kicsi az ilyen elfoglaltságokhoz. Idén nem is mentünk el nyaralni, azért sem, mert ahová mentünk volna, ott kockázatos lett volna üdülni. Még 2-3 év az, amíg ez az állapot tartani fog, addigra a kisebbik is eléri az 5-6 évet és akkor már sokkal könnyebb lesz velük a szabadidő eltöltése.

Zárszóul most is, mint az eddigi alkalmakkor a rövid és hosszú távú terveidről, vágyaidról kérdeznélek a cégedet és a családodat illetően is.

A társaságot illetően mindenképpen szeretném megerősíteni a Szikra NG létezését, a tevékenységét, mert ott lehet az én 40 éves szakmai múltamat visszakövetni, ezt a tevékenységet adtam át az ifjúságnak, ez a számomra büszkeség. Itt sem az anyagi oldal motivál, hanem hogy legyen egy emlék rólam, hogy: „igen, ezt az öreg csinálta meg”. A másik szakmai célom, hogy egy nyugodtabb életvitellel, alvállalkozókkal, nagyobb beruházásokon szintén olyan munkát végezzünk, amire büszke lehetek. Az a beruházó, akivel most is és korábban is dolgoztunk, azt mondta, hogy ő ilyen munkát még nem is látott, egészen más anyagból, más minőséggel dolgozunk, mint ami megszokott, lehet is látni, hogy később nem fog felmerülni garanciális igény. Míg a pár évvel ezelőtt megépült házaiknál mi járunk ki sorra javítgatni az épületet az anyag miatt, a spórolások miatt. Árban ez a minőségi munka neki 5-10%- os növekedést jelent. Büszke vagyok erre a minőségre, mert kevesen tudják ezt ma Magyarországon.
Családilag szeretnék nagyon boldogan élni és sokat együtt lenni velük.
 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam