belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Bosch székház – referencia bemutató

Kevés olyan cég van ma Magyarországon, amelyik növekedésről, bővülésről, új és nagyszabású beruházásokról számolhat be. A magyarországi Robert Bosch Kft. azonban egyike ezeknek. A magyarországi Bosch csoport 2013. július 31-én adta át új budapesti központját, amely 2015-től a vállalat kutatási és fejlesztési központjának is otthont ad. Az elkészült 11 000 négyzetméteres épületkomplexumba a Bosch csoport 350 fejlesztő, kereskedelmi és adminisztrációs területen dolgozó munkatársa költözött.

 

Ez az épületkomplexum biztosít helyet a Bosch Rexroth, a kéziszerszám üzletág, a gépjármű technika, a biztonságtechnika és a termotechnika üzletág számára egyaránt.

A termotechnika üzletág Bosch és Buderus márkája lakó és ipari épületek fűtését, használati melegvíz-termelését, ipari technológiák forróvíz és gőz előállítását biztosító berendezések forgalmazását végzi Magyarországon, ezért is volt fontos, hogy a saját székházban is saját rendszer-megoldásokat alkalmazzunk.

A 32 000 négyzetméter fűtött alapterületű budapesti központ fűtését és használati melegvíz-előállítását két darab Buderus Logano plus SB 615 típusú, 640 kW teljesítményű acéllemez kondenzációs álló gázkazán biztosítja. A kazánok kiválasztásánál fő szempont volt, hogy a mai kor igényeit legmagasabb szinten kielégítő, legkorszerűbb technológiával gyártott, energiatakarékos, környezetkímélő és üzembiztos berendezések kerüljenek beépítésre. A tüzelőanyag legszigorúbb károsanyagkibocsátási előírásoknak is megfelelő eltüzeléséről a kazánokra szerelt egy-egy Weishaupt gyártmányú földgázégő gondoskodik.

A kazánok füstgázzal és kondenzvízzel érintkező részei korrózióálló acéllemezből készülnek. Az adott üzemi körülmények között elérhető maximális kondenzáció a víz és füstgáz hőcserélő ellenáramú elv szerinti kialakításának köszönhető. A berendezések sugárzási vesztesége a 80 mm-es hőszigetelés miatt elhanyagolható, füstgázveszteségük a speciális turbó-kondenz fűtőfelületek eredményeképpen kialakuló rendkívül alacsony füstgázhőmérsékletek miatt is kevés. A fűtési rendszer hőfoklépcsőjétől függően a füstgáz hőmérséklete akár 44°C is lehet. A készülék két különálló visszatérő csonkja több fűtési körös rendszer magas (pl. légtechnikai), illetve alacsony (pl. felületfűtések) vízhőmérsékletű visszatérő köreinek külön csonkra történő visszavezetésével a kondenzációs hő optimális kihasználását teszi lehetővé. Mindezek eredményeképpen a készülékek kiemelkedően magas, akár 109%-os éves hatásfok elérését is lehetővé teszik, aminek köszönhetően az irodaház fűtési költsége rendkívül alacsony szinten tartható. Formatervezett kivitelük, kis helyigényük a kazánház optimális helykihasználásában jelentett különösen előnyt.

A gázkazánok irányítását a Buderus Logamatic 4000 típusú, mikroprocesszor vezérlésű, digitális szabályozó berendezései végzik, amelyek az intelligens épületvezérlésért felelős épületfelügyeleti automatikával kommunikálva állítják elő a külső hőmérséklet függvényében a fűtési rendszer számára szükséges hőmérsékletű fűtővizet. Ezek a készülékek vezérlik továbbá a fűtési rendszer kazánköri elemeit (kazánköri szivattyú, keverőszelep), valamint a készülék reteszkörébe épített biztonsági elemek (nyomáshatároló, vízhiány biztosító stb.) működése alapján engedélyezik, illetve tiltják a kazán(ok) működését. A szabályozó berendezések tartalmazzák a kazánok kötelező biztonságtechnikai elemei közül a biztonsági hőmérséklet határolót, valamint a kazánvíz hőmérséklet szabályozót is.

A kazánokra szerelt, a hőenergia előállítására szolgáló alacsony károsanyag- kibocsátású, folyamatos lángszabályozással rendelkező földgázégők vezérlését szintén a Buderus Logamatic 4000 szabályozók végzik. A készülékek a rendszer egészére értelmezett kézi/automatikus üzemállapot kapcsolón kívül az egyes fűtőkörök külön-külön történő 0/kézi/automatikus üzemállapot váltására is lehetőséget biztosítanak. Ez a funkció a kazánházi elektromos szerelés költségeit csökkenti, továbbá segítséget nyújt a karbantartási, mérési és beszabályozási munkák elvégzéskor.

A szabályozók egymással BUS vezetéken keresztül állnak kapcsolatban, informálva egymást aktuális üzemállapotaikról. A kazánok működési paramétereit a „Master” szabályozókészülék dolgozza fel, majd az épületfelügyelettől kapott utasításoknak és a beállított fűtési programnak megfelelően osztja szét a feladatokat a hőtermelők között. A szabályozók a fűtési feladatot egy hőtermelő egységként kezelik, és ennek megfelelően gondoskodnak a kazánok terhelésének megosztásáról és rotálásáról. Ez azt jelenti, hogy a szabályozó rendszer a kazánok bekapcsolási sorrendjét olyan módon változtatja, hogy az közel azonos üzemidőket eredményezzen.

Részleges meghibásodás, vagy leállás esetén a rendszer a működő készülékkel igyekszik kielégíteni a hőigényt, miközben értesítést ad az épületfelügyeleti automatikának a kialakult üzemzavarról, hogy a szükséges hibaelhárítás mihamarabb megkezdődhessen.

A Logamatic 4000 szabályozó rendszer modul-rendszerű felépítése és a rendelkezésre álló, különféle feladatok kezelésére szolgáló moduljai (HMV-modul, fűtőköri modul, szolár modul, EIB és LON modul, léptető modul stb.) révén számtalan fűtéstechnikai szabályozási feladat és funkció megoldását teszi lehetővé.

A kondenzációs kazánok által előállított hőenergia leadását Buderus Logatrend VC-profil típusú, beépített szelepes acéllemez lapradiátorok biztosítják. A radiátorokat a konvencionális formavilág és a magas leadott fűtőteljesítmény jellemzi. A felszerelhető termosztatikus szelepfejek által egyedi helyiség hőmérséklet- szabályozás is megvalósítható, amivel az üzemelési költségek tovább optimalizálhatók. Egyszerű és gyors, ezáltal költséghatékony szerelhetőségüknek köszönhetően alkalmazásuk rendkívül előnyös választás. Gyártási technológiájuk, a kétrétegű, műanyag alapú festés a karcolódásokkal szemben teszi nagymértékben ellenállóvá a radiátorokat. A felületen kialakított védőréteg teljes körű védelmet nyújt a korrózióval szemben, elegáns külsőt és hosszú élettartamot biztosít.

A kialakított komplett Buderus fűtési rendszer a készülékek beüzemelését, valamint a fűtési hálózat beszabályozását követően hibátlanul, a több száz munkatárs teljes megelégedésére teszi a dolgát, észrevétlenül. Bár a komfortérzet, azon belül is a hőérzet egy szubjektív érzés, az annak való megfelelés egy ilyen nagy létszámú irodaházban rendkívül komoly kihívást jelent.

Robert Bosch Kft.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam