belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

BME – Katasztrófavédelem együttműködési megállapodás

November 8-án, Budapesten nyilvános sajtótájékoztatóra hívta Dr. Kajtár László, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék vezetője a szakmédia képviselőit, hogy legyenek jelen és továbbítsák a szakma tagjai felé annak az együttműködésnek a hírét és jelentőségét, amelyet a Katasztrófavédelem Oktatási Központtal (KOK) a jelenlévők előtt írtak alá.

 

A meghívottak üdvözlését követően Dr. Kajtár László ismertette a megállapodás tartalmát:

  1. Az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék a Katasztrófavédelem Oktatási Központ szakmai fejlődési, oktatási célját szolgálva jelen megállapodás megkötését követően, elsősorban a kéményseprő ipari szakképzés égéstermékek elvezetése, légtechnika, épületgépészet és fűtéstechnika tananyagának gyakorlati oktatása céljából határozatlan időre térítésmentesen, használatra, előzetes egyeztetés szerinti időpontban biztosítja a légtechnikai Stokes Laboratóriumának használatát.
    a) A légtechnikai laboratórium használatának elsődleges célja az ott kiépített légtechnikai rendszerek, rendszerelemek bemutatása.
    b) A Stokes Laboratórium elsődleges használatának célja a fűtéstechnikai és égéstermék-elvezetési rendszerek, rendszerelemek bemutatása.
  2. A Katasztrófavédelem Oktatási Központ az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék szakmai munkájának támogatására a tanszék és a szakosztályok számára kutatási és oktatási céllal biztosítja szabad kapacitása terhére, előzetes egyeztetés szerint katasztrófavédelmi, tűzvédelmi, iparbiztonsági és polgári védelmi, szakterületi oktatói kapacitását, valamint objektumait, műszaki eszközeinek, szaktechnikájának és járműveinek oktatási célú használatát.

A tényszerű felsorolást követően Dr. Kajtár László így folytatta: „Azt gondolom, hogy ez a megállapodás valamennyiünk, az egész épületgépészeti szakma számára egy mérföldkő. Az égéstermék-elvezetés, kéménytechnika mindig fontos volt, most hogy a tüzeléstechnika bonyolódott, még inkább fontos témakör lett: gondoljunk arra, hogy a helytelen kémény kivitelezés, égéstermékelvezetés miatt, szén-monoxid-mérgezés következtében évente több haláleset történik. A mi oktatásunk tananyagában az égéstermék-elvezetés, a kémények témaköre szerepel és szerencsés, hogy a laboreszköz hátterünket és szaktudásunkat a katasztrófavédelem rendelkezésére tudjuk bocsátani a feladata ellátására.”

Dr. Papp Antal, tűzoltóezredes, a Katasztrófavédelem Oktatási Központjának igazgatója így fogalmazott: „a tűzoltóképzés, az iparbiztonság és a polgárvédelem egyre technikaigényesebb szakma, ma már olyan korszerű mérőműszereink, mobil laborjaink vannak, amelyek nagyon értékesek és nagyon modernek. Fontos tehát, hogy ezeket az eszközöket kellő tudású szakemberek kezeljék. A munkatársainkat mintegy 37 szakmában kell képeznünk, tehát borzasztó nagy a spektrum, és ez még csak tovább fog növekedni. A kéményseprőképzés is a mi feladatunk, amihez készítettünk egy oktatási programot, és miután megkaptuk erre az engedélyt, ez év elején létrehoztuk a szakcsoportot is e témában. Most már 75 sikeresen levizsgázott, kéményseprővel rendelkezünk, ők tűzoltók voltak és vállalták, hogy másodállásban fogják végezni ezt a szép, de nehéz szakmát. A katasztrófavédelem most kezd rájönni, hogy milyen nagy falatot kapott ezzel a kéményseprői iparággal. Mivel a munkánknak nemzetközi vetülete is van, ezért szeretnénk, ha a kéményseprő képzésünket külföldi példákkal is meg tudnánk erősíteni. Ehhez mintegy 40 tanárnak kell kimennie külföldre, hogy tapasztalatokat szerezzen. Az oktatási központnak van három háttérintézménye, az egyik háttérintézmény egy kutató labor, amelynek olyan jogosítványa van, hogy csak ennek az engedélyével lehet Magyarországon tűzvédelmi eszközöket forgalomba hozni. Nagy szükség van erre a felügyeletre. A szén-monoxid jelzőkre ugyan még nem tudtuk kiterjeszteni a jogosítványt, de folyamatban van ez is.”


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam