belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék új hidraulikai laboratóriuma

Napjaink sajátossága, hogy igazán semmire sincs pénz, így nem jut elegendő anyagi háttér az oktatásra sem! A február 15-én ünnepélyesen átadott laboratórium megvalósulása egy jövőbe mutató irányvonalat jelölt ki, hogyan lehet mégis közös összefogással értéket teremteni, önzetlenül, felsőfokon!

 

A laboratórium gépészeti szerelését megelőzte a csarnokrész építészeti felújítása, amelyhez nagy támogatást nyújtott a BME Gépészmérnöki Kara, majd bekapcsolódott a Grundfos Magyarország Gyártó Kft., közreműködésükkel korszerű és esztétikus környezet alakult ki.

A gépészeti mérőrendszerek kialakításához, a fő támogató, Grundfos Magyarország Gyártó Kft. és Grundfos Hungária Kft. mellett, mintegy 20 szakvállalat nyújtott támogatást berendezések és szerelvények ingyenes, vagy kedvezményes átadásával. Az összefogás eredményeként olyan korszerű épületgépészeti laboratórium jött létre, ahol a következő mérési lehetőségek végezhetők el:

  • különféle gázkészülékek, hőlégfúvó és pelletkazán üzemi jellemzőinek vizsgálata,
  • hőszivattyú üzemi jellemzőinek vizsgálata,
  • különböző szabályozási körök és tárolótöltések vizsgálata,
  • elektronikus keringető szivattyúk szabályozási módszereinek vizsgálata,
  • víz és glikol hőhordozó közegű fűtési körök beszabályozásának vizsgálata,
  • hőcserélők üzemviteli mérése,
  • korszerű nyomásfokozó berendezés és szennyvíz-átemelő berendezés üzemi jellemzőinek vizsgálata,
  • különböző vízelvezető csőanyagok akusztikai tulajdonságainak vizsgálatára alkalmas berendezés,
  • gravitációs és vákuumos tetővíztelenítés összehasonlítására alkalmas mérőberendezés
  • fluidizációs szárító-, keretes szűrőprés szelepkarakterisztika mérőállomás.

A felújított laboratórium, a fő támogató Grundfos kérésére, nevet is kapott. A névadó olyan tudósok közül került ki, akik az áramlástan, vagy a hőtan területén tettek szert világhírnévre. A választás végül Sir Georg Gabriel Stokes (1819-1903), ír származású tudósra esett, akinek munkássága meghatározó a tanszék mindkét fő profilja (épületgépészet és eljárástechnika) szempontjából. Sir Georg Gabriel Stokes a Cambridge-i egyetem világhírű természetfilozófus triójának (aminek rajta kívül Maxwell és Kelvin a tagja) legidősebbje, 54 éven át az egyetem matematika professzora volt. Maradandót alkotott nemcsak a fluidumok áramlása, hanem a matematikai fizika, az optika (pl. a fluoreszencia jelenségének felismerése és magyarázata) és az akusztika területén is.


Dr. Láng Péter egyetemi tanár, az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék tanszékvezetõje ünnepélyes megnyitójában kiemelte, hogy ezzel a létesítménnyel a XXI. századi technológia költözött be az egyetem falai közé, mely több lépcsõs, átfogó oktatást tesz lehetõvé.

A fõtámogató Grundfos Hungária Kft. ügyvezetõje Jánvári József úgy fogalmazott, hogy az itt tanuló diákok a jövõ technológiáját sajátíthatják el. Zárszavában a labor létesítését egy nagyobb mértékû együttmûködés kezdetének nevezte.

Dr. Czigány Tibor, a BME Gépészmérnöki Kar dékánja kijelentette, hogy a műszaki egyetemen szerzett diplomának presztízse, súlya van a piacon és ezt továbbsegíti a megvalósított, a mai napon átadott laboratórium.


„Az ünnepélyes átadáson megkérdeztük Erdei Istvánt, a Grundfos Hungária Kft. műszaki vezetõjét a cég támogatásával kapcsolatban:

Az energiatakarékosságról szóló új Európai Uniós irányelvek, különösen az ún. ErP (EuP) és az azzal összefüggõ rendeletek elvárásai a gyártókat is jelentõs fejlesztésekre, technológiáik megújítására kényszerítik. A jelenleg „praktizáló” és a jövõ épületgépész szakembereinek is szembesülnie kell azzal, hogy az új technológiák megismerése különösen fontossá válik. Az oktatásnak alkalmazkodnia kell a piaci elvárásokhoz, hiszen a stabil elméleti háttér mellett a jövõ mérnökgenerációjától elvárt, hogy az iskolapadból kikerülve már megfelelõ ismeretekkel rendelkezzenek a legmodernebb épületgépész technológiákról. Ebben kívánt segítséget nyújtani a Grundfos, a hidraulikai labor felújításának támogatásával.

A projekt elõkészítési, tervezési fázisától egészen a megvalósításig együtt dolgoztunk a tanszéki kollégákkal, hogy olyan labort tudjuk létrehozni, ahol a diákok az épületgépészetben alkalmazott legmodernebb eszközökkel és megoldásokkal ismerkedhetnek meg.

Mindezek mellett olyan együttmûködési megállapodást kötöttünk a Tanszékkel, amely biztosítja a lehetõséget a Grundfos számára is, hogy a labort regionális oktató helyként bevonja továbbképzési programjába.”

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam