belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Beszámoló az Épületgépészeti Múzeum 2015. évi tevékenységeiről

Az Épületgépészeti Múzeum a 2015-ös éve folyamán több kiállításon vettünk részt, illetve szerveztünk mi is. A tárgyi és az irodai emlékeket leltároztuk, de folytattuk a plakettozási tevékenységünket is.

 

Az Épületgépészeti Múzeum immár hagyományosan részt vett a Hungarotherm nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállításon, illetve a Szakma Sztár rendezvényen, ahol a VIP vendégünk Orbán Viktor, miniszterelnök volt.

Épületgépészeti üzletekben rendeztünk kiállításokat országszerte, az egyik ilyennel kapcsolódtunk be a múzeumok éjszakája rendezvénybe. A ceglédi ipartestületek kiállításához múzeumi anyagot kölcsönöztünk és a Zipernowsky Házban immár második kiállításunkat rendeztük meg, ezúttal „Komfort, ahogy régen volt” címmel.

A Debreceni Épületgépész Napok keretében megújítottuk állandó kiállításunkat, a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott Épületgépészeti Napokon pedig az Épületgépészeti Tanszékkel közös kiállításon mutattuk meg gyűjteményünket.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Művelődési Központban a Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskolával közösen rendeztünk kiállítást és az ország különböző városaiban működő szakiskoláknak kínáltunk fel vitrineket és kiállítási anyagokat, saját kiállításaikhoz.

A Komáromi Klapka György Múzeummal, a Zipernowsky Házzal, a Közlekedési Múzeummal, a Műegyetemmel, néhány magán gyűjtővel és a szakiskolákkal szoros kapcsolatot tartottunk, rendezvényeiken részt vettünk és alkalmanként bevontuk saját kiállításaink rendezésébe.

A leltárt folyamatosan karbantartjuk, kiegészítjük, pontosítjuk az új anyagokkal, jelenleg, a tárgyak esetében a 4100 sorszámnál, az irodalmi anyagok területén pedig a 9600 sorszámnál tartunk.

A szakiskolák oktatóinak és tanulóinak bevonásával igyekszünk tárgyainkat úgy kezelni, hogy régies jellegük ne sérüljön, de gondozott benyomást keltsenek. Sajnos ezen a területen még jelentős munka vár ránk. Ezen cél elérésére érdekében raktárunkban egy „barkács-sarkot” kívánunk létrehozni, amelyhez szaporodik kisgép és szerszám-állományunk.

A hagyományoknak megfelelően 2015-ben is több plakettet helyeztünk el, ezzel biztosítva ezen tárgyak „védettségét”, illetve növelve ismertségét. Itt két érdekes darabot említenék meg, az egyik a szegedi, annak idején dr. Szent-Györgyi Albert tulajdonát képező jégszekrény, a másik egy szegedi gyűjtő által rekonstruált, az Agóra kiállításon bemutatott Worthington gőzkazán tápvízszivattyú. Ez utóbbi érdekessége, hogy külső energia felhasználása nélkül, a kazán gőzével működik.

A közeli jövő feladatai

A jól bevált feladatmegoldásaink fenntartásán túl a következők megvalósítására törekszünk:

  • az utóbbi időben kapott, részben üvegezett szekrényeink felhasználásával a gyűjteményünk egy részének olyan elhelyezése, hogy az, adott esetben „raktár-bemutató” formájában elérhető, megtekinthető legyen az érdeklődők számára,
  • az eddigi kiállításaink fényképeinek rendezése után ezeket honlapunkon kívánjuk könnyen elérhetővé tenni,
  • az interneten, könyvtárakban és egyéb forrásokban további régi, szakmai információk után kutatunk,
  • feladatunknak érezzük szakember elődeinkre vonatkozó információk gyűjtését,
  • szaklapjainkban fokozott intenzitással szeretnénk közreadni a fellelt anyagokkal, személyekkel kapcsolatos információkat,
  • fontosnak tartjuk igazgatósági tagjaink, szakmai kollégáink, szakmánk tanulói, egyetemi hallgatók fokozott aktivizálását céljaink elérése érdekében.

Sircz János a Múzeumi Igazgatóság tagja

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam