belépés / regisztráció
2021. október 15. péntek
Aktuális lapszám

Beszámoló a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének 2014. évi tevékenységéről és 2015. évi terveiről

A 2014. év sajnos nem a kéményseprők sikeres éveként fog bevonulni a szakma történetébe, hiszen a rezsicsökkentés komoly anyagi gondokat jelentett a kéményseprő-ipari közszolgáltató vállalkozásoknak.

 

Az elmúlt évben az összes szakmunkás vizsgáztatáson képviseltettük magunkat, minden esetben szövetségünk tagjai közül került ki a vizsgabizottság elnöke is.

Az év során igyekeztünk a jogalkotói munkában is részt venni, ez sajnos egyre kisebb hatékonysággal valósult meg.

Több szakmai segédletet készítettünk szervezetünk tagjai számára. Részt vettünk a Magyar Szabványügyi Testület munkájában egyrészt az égéstermék-elvezetőket, másrészt a szénmonoxid-érzékelőket érintő szabványok egyeztetésében.

Több, az épületgépészethez kapcsolódó szakmai szervezettel működtünk együtt az év folyamán.

Különböző médiumokon keresztül igyekeztünk tájékoztatni a tüzelőberendezést használókat a veszélyforrásokról, a szén-monoxidmérgezés megelőzésének lehetőségeiről.

Rész vettünk több tagunk által az Országos és a Megyei Tűzmegelőzési Bizottságok munkájában.

Igyekeztünk szakmai és egyéb segítséget nyújtani azokban az esetekben, amikor a közszolgáltató anyagi ellehetetlenülése miatt felhagyott a kéményseprő-ipari közszolgáltatással és a Katasztrófavédelem közérdekű közszolgáltatót jelölt ki az adott területre.

A 2015. január 1-jétől előírt új feladatok és a meglévő feladatok díjainak rendezéséhez nyújtottunk segítséget tagjaink és több önkormányzat részére a változatlanul fennálló rezsicsökkentésre vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

A jövőt illetően sajnos a főcsapás a szakmai színvonal további csökkenésének megakadályozása, a gazdasági ellehetetlenülés elkerülése lesz.

Fontos feladat az év elejétől előírt új kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenységek ellátásának szakmai támogatása a tagjaink, tagszervezeteink körében.

Változatlanul részt kívánunk venni a jogalkotás folyamatában, amennyiben a jogalkotó azt igényli.

A szakmai szervezetekkel kapcsolatainkat szeretnénk szorosabbra fűzni, a különböző szakmai összejöveteleken szándékunkban áll szövetségünket képviselni.

A szakmunkás képzés, vizsgáztatás mellett tervezzük, hogy a 2015. évben igény esetén a mesterképzést, vizsgáztatást is újra elindítjuk. Leegyszerűsítve: a 2015. évben változatlanul szeretnénk a 2014. évben végzett szövetségi munkánkat folytatni. Fontos feladatunk a mester végzettségű rendes tagjaink és pártoló tagszervezeteink létszámának növelése, azaz a tagtoborzás.

A szakmánkat az elmúlt két évben ért negatív hatások ellenére bizakodva nézünk a jövőbe, és bízunk abban, hogy egyszer már saját magunknak is szerencsét fogunk hozni, nem csak a velünk kapcsolatba kerülő és a gombokat megfogó embereknek.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének rövid évértékelése és elképzelései a 2017-es évre vonatkozóan
  A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének tervei, elképzelései a 2016-os évre
  A kéményseprők szakmai érdekképviseleteinek közleménye
  Rövid évértékelés és tájékoztató a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (MOKÉSZ) 2013. évi tevékenységéről
  A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam