belépés / regisztráció
2021. július 31. szombat
Aktuális lapszám

Bemutatkozik a sárospataki Vay Miklós Református Szakképző Iskola és Diákotthon

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma néven ismert iskola 1531-es megalapításától kezdve a magyar oktatás egyik fellegvára volt.

 

Igyekezetünket már állami szinten is elismerték, ugyanis 2013. október 23-án kiemelkedő szakképző tevékenységünkért miniszteri elismerő oklevélben részesültünk.

Iskolánk rövid története

A szervezett szakmai képzés Sárospatakon a XIX. század II. felében kezdődött. Jelenlegi épületünk 1976. január 1-jétől 119. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet néven lett a helyi szakmunkásképzés fő színtere.

1994 szeptemberében kezdődött el intézményünkben a szakközépiskolai szintű képzés.

Első épületgépész technikus és gépjárművezető- és karbantartó tanulóink már a Vay Miklós Szakképző Iskola diákjaiként végeztek. Intézményünk 1997 szeptemberétől viseli a neves hadmérnök nevét.

Iskolánk 2012 szeptemberében a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK) fenntartása alá került. Vay Miklós Református Szakképző Iskolaként nevelési céljaink megváltoztak. A keresztyén értékrendre alapozott oktató munka a hátrányos helyzetű tanulóink felzárkóztatásában érezhető változásokat eredményezett.

Fenntartónknak köszönhetően 2013. október 23-án egy diákotthonnal bővültünk. Vay Miklós Református Szakképző Iskola és Diákotthonként a környékbeli településekről bejáró tanulóink számára nem csak szálláshelyet, hanem egy aktívabb közösségi élet lehetőségét is biztosítani tudjuk.

Épületgépészeti szakmák oktatása a Vay-ban

A víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő szakmák gyakorlati oktatására korszerű, jól felszerelt tanműhelyek állnak rendelkezésünkre. A tárgyi feltételek meglétének is köszönhető, hogy 2007-ben iskolánk rendezhette meg az épületgépész technikus tanulók Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének (OSZTV) döntőjét.

A legjelentősebb versenyeredményeket az épületgépész technikusok érték el. Az iskolák közötti versenyben címvédőként indultunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a tavalyi eredményt idén is sikerült megismételnünk.

A szakma iránti érdeklődés fokozása, és a szakmai ismeretek naprakészen tartása érdekében a tanév folyamán több tanulmányi kirándulást is szerveztünk. A Debreceni Épületgépész Szakmai Napokon való részvételünk kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy szakmai kapcsolatainkat is bővítsük. Ezeket is felhasználva szerveztük meg a hagyományos Épületgépészeti és Gépjárműtechnikai Kiállításunkat 2014. április 11-én. A tanulók érdeklődéssel fogadták a többek között felületfűtésekről, a fűtési rendszerek vízkezeléséről, és a hőszivattyúkról szóló előadásokat.

***

1. ábra. Az iskola épülete


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam