belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Az új REHAU RAUGEO green talajszondák

A 2015-ös frankfurti ISH kiállításon mutatta be a REHAU a már Magyarországon is kapható, új talajszondáját. Az új szondák kifejlesztéséhez a környezettudatos gondolkodásmód, az energiahatékonyság és talajvízvédelmi szempontok vezettek.

 

A REHAU már régen foglalkozik a megújuló energiaforrások hasznosításával és fejlesztésével. Az ilyen rendszerek beépítése nemcsak a környezet védelmét szolgálja, hanem egyben hosszú távú befektetést is jelent. A regeneratív energiák hasznosításának egyik környezetbarát módja a talajhő hasznosítása. Ez többféleképpen is megtehető, de Magyarországon a legelterjedtebb alkalmazás a talajszondák telepítése. Ennek részben az is az oka, hogy 18 méternél mélyebben a külső behatások, mint például a napsugárzás, már nincsenek hatással a hőmérsékletre, a szondák által használt mélységben a hőmérséklet közel állandó. A szonda csöveiben keringő folyadék a hőhordozó közeg, amelyből a kinyert energiát villamos árammal vagy gázmotorral működő hőszivattyú segítségével alakítják át fűtési energiává. A szondákból kinyerhető energia többek között a szondák hosszától és a talaj összetételétől is függ. A magyarországi geológiai viszonyok mellett egy 100 m-es szonda alkalmazásakor kb. 4,5 – 5 kW teljesítményt lehet a talajból kinyerni.

A beépítésre kerülő szonda minőségének/ anyagának kiválasztása, gazdaságossági megfontolások és a műszaki biztonság mérlegelése után történik meg. A beépítés során a szondákat többféle hatás éri, amelyek a szonda élettartamára jelentős befolyással lehetnek. Az egyik ezek közül a szondacső felületén keletkező roncsolások. Bár szigorú előírás van a szonda furatba juttatására, elkerülhetetlen, hogy a szonda felülete kis mértékben ne sérüljön. A sérülések lehetnek szemmel nem látható karcolások, horzsolások, amelyeket a furat oldalából kiálló kitüremkedések okozhatnak. A PE100 alapanyagú szondák sajnos a repedés továbbterjedésének nem állnak ellen. Ha ezeken a csöveken repedések keletkeznek, a molekulaszerkezetből adódóan azok az idő folyamán továbbterjedhetnek. Ennek kiküszöbölésére javasoljuk a térhálósított polietilénből gyártott szondák alkalmazását. Ez az anyag a repedés továbbterjedésre nem hajlamos. A korábban ismert PE-Xa anyagból gyártott RAUGEO PE-Xa szondákat plusz védelemként egy PE100-as szürke színű hártyával is ellátta a gyártó. A REHAU PE-Xa szondák továbbfejlesztett változata a RAUGEO green szonda. Alapanyaga a már korábban sokszorosan bizonyított PEXa, de a szonda felületét, külső burkát továbbfejlesztette a cég. Ennek oka kettős. Fontos környezetvédelmi követelmény a szondákkal szemben, hogy azok ne zavarják, módosítsák a talajvíz-rétegeket, nyomásviszonyokat, ne engedjenek a rétegek között „átjárást”. A RAUGEO green szondák és a hozzájuk tartozó speciális tömedékelő anyag, a RAUGEO fill rot megfelelnek ennek a követelménynek.

A piacon beszerezhető legbiztonságosabb szondaláb – nincs hegesztés a talajban

Gyakori probléma, hogy sérülési lehetőséget rejt magában a szondaláb is. A PE100-as anyagból gyártott szondák visszafordító fejét – gyártótól függően – 2-3 hegesztéssel rögzítik a szondacső végére. Azt talán említeni sem kell, hogy itt lépnek föl a legnagyobb erőhatások. Bár gyárilag minden szondafejet és szondát szigorú minőségellenőrzésnek kell alávetni, amit jegyzőkönyvvel is igazolni kell, a hegesztési varrattal mégis egy fölösleges rizikófaktort viszünk a rendszerbe. Ezért fontos, hogy a szonda gyárilag legyen elkészítve, hiszen a helyben fölhegesztett szondalábaknál a rendszer nyomáspróbája gyakran elmarad. A RAUGEO PE-Xa green talajszonda előremenő- és visszatérő vezetéke folytonos.

A csövet egy speciális eljárással hajlítjuk meg, és üvegszál-erősítésű műgyantába ágyazzuk. Ezzel kizárjuk a hegesztési varrat tömítetlenségét, és a legmélyebb ponton is a legnagyobb biztonságot garantáljuk (3. ábra).

A szondafúró cégek visszajelzései alapján a RAUGEO green szondák szondafejét a korábbi szondafej-mérethez képest lecsökkentettük, hogy kisebb, a gyakorlatban alkalmazott lyukméretű furatban könnyen elhelyezhető legyen (4. ábra).

A teljes felület mentén érvényes 100%-os illeszkedés – talajvíz rétegek közötti átjárás nélkül a legjobb hatásfok érdekében

A legújabb kutatások szerint a talajszondák furatainak zárt állapotához nemcsak az egyes elemeknek kell hidraulikailag zártnak lenniük, hanem az egyes elemek csatlakozásának is teljes felületen meg kell történnie. Ha ez az állapot nem biztosított, akkor a furat mentén a talaj, illetve talajvíz rétegek között átjárás alakulhat ki. A talajvízrétegek közti átjárhatóság magában hordozza a talajvízminőség romlásának lehetőségét. Ha ugyanis a furat feltöltése után a tömedékelő anyag az idővel zsugorodik és elválik a talajtól, vagy a szonda felületéről, akkor légréteg alakul ki, ami nem csak a talajvízrétegek közti áramlást teszi lehetővé, de hátrányosan befolyásolja a hőátadást is. A következő, 2. ábra egy szokásos kialakítást mutat.

Az új RAUGEO green szonda optimálisan (mikro- és makroérdesség kombinálásával) kialakított funkcionális „érdes” felülete és a speciálisan kikísérletezett új tömedékelő anyag, a RAUGEO fill rot együttese tökéletes, teljes felület mentén érvényes, hosszú távú illeszkedést biztosít (1. ábra).

Olyan rendszertömörséget lehet így biztosítani, amely a szokásos talajszondákkal nem elérhető. A rendszer vízáteresztő képessége eléri a 10-10–t, amely még az agyagos talaj vízáteresztő képességét (10-9) is túlszárnyalja, és ezáltal hidraulikai szempontból a rendszer közel vízzárónak mondható (5. ábra).

A PE-Xa szondák magas, akár 90 °Cos hőállóképességük miatt tökéletesen alkalmasak hűtési, illetve fűtési feladatok ellátására is.

Egyedülálló termékbiztonság – 10 év garancia!

A REHAU által biztosított 10 éves garancia maximális biztonságot jelent nemcsak a furatban történő elhelyezés során, hanem hosszútávon, az üzemeltetésben is.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.
4. ábra.
5. ábra.


 


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam