belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Az Oventrop kibõvítette termosztátszelep-programját

Az Oventrop kibővítette a termosztátszelep-programját, rögtön két új terméksorozattal: „AV 9” a kézi hidraulikai kiegyensúlyozáshoz, „QV” az automatikus hidraulikai kiegyensúlyozáshoz.

 

Egy fűtőberendezés energiahatékony működésének előfeltétele a hidraulikai kiegyensúlyozottság. Ehhez valamennyi hőfogyasztó berendezés térfogatáramának összehangolása szükséges.

Az „AV9” típusú szelep a térfogatáram pontos beállításához fokozatmentesen állítható szelepbetétet tartalmaz (1. ábra). A szükséges térfogatáram a hőveszteségszámítás alapján adódik, ehhez figyelembe kell venni az előremenő és visszatérő hőmérsékletet, valamint a fennálló nyomáskülönbséget is. A pontos beállításhoz a szelepbetéten 17 beosztással ellátott skála található. A különállóan is rendelhető szelepbetét a „Demo-Bloc” típusú szerszám segítségével akár a nyomás alatt álló berendezésen is kicserélhető.

A „QV” típusú szelep az átáramló térfogatáram automatikus szabályozására alkalmas és a beállítási értéket meghatározó beosztással rendelkezik. Az áthaladó vízmennyiség 10 és 170 l/h érték között állítható be 17 fokozatban (2. ábra). Ilyen módon a hidraulikai kiegyensúlyozás érdekében valamennyi fogyasztónál a méretezéssel meghatározott maximális térfogatáram közvetlenül a termosztát- szelepen állítható be és tartható állandó értéken. Az előbeállítási érték meghatározásához szükséges fáradságos méretezésre nincs szükség. A beépített szabályozó gondoskodik róla, hogy a „QV” típusú szelepen belül a nyomáskülönbség állandó legyen, függetlenül a fűtőberendezésben fellépő nyomásingadozásoktól. A külön is rendelhető szelepbetét ideális lehetőséget biztosít a meglévő fűtőberendezések modernizálására, mivel a szelepbetét valamennyi 1999 után gyártott, M30 x 1,5 menettel ellátott szelepházba utólag beszerelhető. A szelepbetét cseréje a „Demo-Bloc” típusú szerszámmal nyomás alatt lévő fűtőberendezésen is lehetséges (3. ábra).

További információk az új termékekkel kapcsolatban a www.oventrop. hu oldalon találhatók.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam