belépés / regisztráció
2021. május 10. hétfő
Aktuális lapszám

Az oktatásban az a szép, hogy újra és újra fel kell eleveníteni az alapismereteket

Őszintén szólva, amikor tanszékvezetőnek kineveztek úgy gondoltam, hogy vége az eddigi gyümölcsöző együttműködésünknek, mert oly mértékű, nagy felelősséggel járó többlet feladatot tesznek majd a válladra, hogy az minden más teendő végzését lehetetlenné teszi. Szerencsére nem így történt, ha néha-néha akadozik is a szekér, azért még jól halad! – fordulok Baumann Mihályhoz, a PTE Pollack Mihály Műszaki Kar tanszékvezető tanárához, akit a Pollack Expo kiállításon kérdezek a múltról, jelenről és a jövőről:

 

A szaklap olvasóinak általános véleménye, hogy „Tanműhely” című rovatod fontos és szükséges űrt pótol az épületgépész szakma művelőinél, különösen azoknál, akik már régen szerezték meg diplomájukat. Nem bántad meg, hogy belevágtál, és már 6. éve közölsz rovatanyagokat a Magyar Installateurben?

A szakmát gyakorlók többségére az a jellemző, hogy egy-egy részterületen tevékenykedve annak a területnek lesznek a specialistái, az egyéb területekről szerzett ismeretek pedig sokszor megkopnak. Az oktatásban az a szép, hogy újra és újra fel kell eleveníteni az alapismereteket is, hiszen el kell tudni magyarázni egyes folyamatok, jelenségek lényegét. Az így megszerzett tapasztalatokat igyekszem az olvasóknak is közvetíteni. Gyakran kapok visszajelzéseket olvasóktól, akik jelzik, hogy szívesen veszik az ilyen fajta tanműhelyt, ezért változatlanul fontosnak tartom ezt a rovatot. Magam sem érthetek a szakma minden területéhez, ezért jó lenne, ha a vízellátás-csatornázás, vagy légtechnika területek is bekapcsolódhatnának, valaki felvállalná ezeket a területeket.

Mi a terved a már nyomtatásban megjelent anyagaiddal? Lehet, hogy egyszer még lesz egy Baumann Mihály – Magyar Installateur szakkönyv a leírtakból? Mi állunk a rendelkezésedre!

Természetesen magam is gyűjtöm ezeket az anyagokat, a diákok számára egy-egy cikket továbbadva próbálom az oktatás hatékonyságát növelni. A könyvben való megjelentetést én is szívesen venném, az ötlet jó! Át fogom nézni olyan szemmel, hogy vajon hol vannak olyan lyukak, amelyek teljesebbé tehetik az anyagot. Ugyanakkor úgy érzem, talán néhány anyag leporolása sem hagyható el, különösen, ha egységes szerkezetben kellene megjelentetni. Van tehát feladat még ezzel is!

Sokszor gondolok arra, hogy vajon mi késztetett rá, hogy ez irányú tevékenységedet éppen a mi szaklapunk hasábjain közöld?

Talán az elején nem volt teljesen tudatos a választás, valahogy így alakult. Én magam sem váltogatok szívesen, ezért nem is tervezem a váltást. Azt gondolom, hogy kialakult a lap szakmai olvasói köre is, a visszajelzéseket kapva látom, azokba a körökbe jut el a szaklap, amelyet olvasóközönségként én is szívesen célzok meg. Annak, hogy a rovat változatlanul megjelenik, nagy szerepe van a főszerkesztőnek, aki folyamatos, szelíd erőszakkal késztet a munkára.

Vissza a tanszékvezetői feladataidhoz! Mekkora plusz terhet ró rád ez a megbízás és hogyan változott a tanszék a te irányításod alatt? Mit említenél elsőként, ami már a te munkásságod eredménye?

A tanszéken már 33 éve dolgozom. A korábbi időszak sem úgy telt el, hogy ne végzetem volna szervezési feladatokat, tehát ilyen értelemben nem feltétlenül nőttek meg a terhek. Külön ki szeretném emelni azt is, hogy a tanszék dolgozói valamennyien kiveszik a részüket a munkából, ez jelentősen megkönnyíti a napi életet. Biztosan szerepet játszik az is, hogy az elmúlt 10 évben a tanszékre érkezett kollégák valamennyien az én kezdeményezésemre vállalták az oktatást. Talán ennek is köszönhető, hogy kialakult egy kedvező munkahelyi légkör.

Konkrét eredményként a most frissen avatott, ipari csőrendszer szerelését bemutató kört említeném meg, amely a Rehau és Hilti hathatós támogatásával valósult meg. Hamarosan szeretnénk egy újabb mérőrendszer-avatást is tartani, de hangsúlyoznom kell, hogy a Grundfos támogatásával megvalósult szivattyú mérőkör elsősorban Eördöghné Dr. Miklós Mária kolléganőm érdeme.

A tanszékvezetői tevékenységed mellett lankadatlan erővel dolgoztok az épületgépészetben alkalmazott programjaitok fejlesztésén, amit ma már több mint kétezer mérnök használ. Ez Magyarországon már önmagában is unikum! A tanszékvezetői, vagy a programfejlesztési munkák a kedvesebbek számodra?

Mindig is szerencsésnek tartottam azt, hogy a két tevékenység szorosan összefonódik, hiszen ugyanarról a szakterületről van szó. A szoftverfejlesztés szakmai része hasonló kompetenciákat követel meg, mint az oktatás. Nem titok, hogy szoftvert írni nem tudok, abban az öcsém a profi. Az én feladatom a szakmai előkészítés, illetve az elkészült szoftverek menedzselése. Ehhez kapcsolódóan gyakran tartunk oktatásokat, hiszen talán ehhez értek igazán. Az oktatásaink népszerűek, nem tudunk elegendő számú oktatást tartani, gyakran sajnos vissza kell mondanunk a jelentkezéseket.

Hamarosan az 58. életévedbe lépsz és mégis egyre több oktatási, vezetői munkát vállalsz. Bár még mindig fiatalnak, energiával teli embernek ismerünk, de azért óvatosan megkérdezem, hogy gondolsz- e már az idősebb, nyugdíjas időkre?

Az információ téves, mert még nem töltöttem be az 57. évemet. Mivel számos elvégzendő feladatot látok magam előtt, ezért egyelőre nem gondolkodom a nyugdíjról, el sem tudom képzelni ezt a szituációt.

Majd elfelejtem a „bűneid” között felsorolni a Pollack Expo kiállítás érdekében kifejtett erényeidet, ami a látottak alapján – hál’ Istennek és a te ismertségednek, szervező képességednek – nagyon sikeresnek tűnik. Meddig szándékozod még ezt is folytatni? Nem kellene átadni a stafétabotot a fiataloknak?

Aki egy kicsit figyelmesebb, az jól érzékelhette, hogy számos feladatot átvettek már a fiatalok, ezt a jövőben természetesen erősíteni kell. Szerencsére ez jól bejáratott csapatmunka, ahol a legtöbb résztvevő már pontosan tudja a feladatát, ami a terheket nagymértékben csökkenti. Mivel a szakmában jó hírnevet szereztünk, ezért azt érzem, hogy hiba lenne ezt a rendezvényt veszni hagyni. Már most ötletelünk, mi lehetne az az újdonság, amivel a jövő évi rendezvényt fel lehet dobni.

A következő kérdésem a „nagy utazó” Baumann Mihályhoz szól! Hol jártál tavaly és mi az elképzelés ebben az évben? Utazással kapcsolatos rovatot nem szeretnél elkezdeni a szaklapunkban?

Tavaly egy nagyon jól sikerült korzikai barangolást, túrát tettünk a feleségemmel kettesben. Nagy élmény volt a változatos hegyvidéki táj, az ott élő emberek megismerése. Idén két kisebb lélegzetű szervezett utat tervezünk Szentpétervárra és Skóciába. Nagyon várom mindkettőt, mert év közben kevesebb idő jut a fényképezésre, itt viszont biztosan rengeteg lehetőség lesz rá. Valóban lehetne a képanyagaim alapján ebből is rovatot indítani, de azért az utazások témaköre – bármenynyire is kedvelem – más, mint a konkrét épületgépészeti feladatok megoldása, oktatása.

Milyen változásokról tudsz beszámolni a magánéleteddel, a családoddal kapcsolatban?

Tavalyhoz képest csupán annyi a változás, hogy mindhárom unokám szépen cseperedik. Nagy élményt jelent, hogy valamennyien a közelünkben laknak, ezért gyakran találkozunk.

Hogyan állsz a tavalyi ígéreted teljesítésével? Azaz elkészült már a doktori munkád?

Ez a mumuson, a sok feladat mellett ez szorul mindig a háttérbe. Rendszeresen a körmömre koppintanak, hogy most aztán nincs mellébeszélés, és megígértetik velem, hogy folytatom a doktorit, de a napi feladatok sokaságában erre valahogy nem jut elég idő.

Záró akkordként ismét a közeljövő terveiről, vágyairól kérdeznélek. Vigyázat, mert semmi sem megy feledésbe!

Az eddig elmondottak talán mindenkit meggyőztek arról, hogy már az is egy fontos eredmény, ha a sokrétű feladatoknál az eddigi színvonalat tartjuk. Félve, de a doktori munkát említem meg, mint elengedhetetlen feladatot.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam