belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Az ErP rendeletek és a magyar szabályozási tervek

A Kormányzati portálon 2015. augusztus 18-án megjelent a 813/2013/EU és a 814/2013/EU energiahatékonysági rendeletek bevezetésével kapcsolatos átmeneti intézkedéstervezet, amelyre a megadott szűk időintervallum ellenére nagyon sok észrevétel érkezett. Számos gyártó, így az Immergas is reagált a 65/2011. (IV.15) Kormányrendelet kiegészítése (módosítására) készített tervezetre.

 

Mindkét Európai Uniós rendelet – 813/2013/EU és 814/2013/EU, amelyek már 2013. augusztus 2-án hatályba léptek – teljes részletességgel és pontossággal határozzák meg a 2015. szeptember 26-i dátummal kezdődően hatályba lépő változásokat, amelyek kivétel nélkül érintenek minden EU-s tagállamot. Mindkét rendelet pontosan meghatározza az egyes piaci szereplők – kezdve a készülékgyártókkal – kötelességeit és az elvárásokat velük szemben.

A szóban forgó 65/2011. (IV.15) Kormányrendelet tervezet alapvetően korlátozásokat fogalmaz meg a már piacon (kereskedőknél) lévő gázkészülékek eladásával és felhasználhatóságával kapcsolatosan.

Számos példát lehet felhozni, hogy a jóval nagyobb gázkészülék piacokkal rendelkező tagállamokban (Németország, Olaszország, Franciaország) sem, és a Magyarországgal hasonló szinten található tagállamokban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) sem léptettek életbe az ErP rendeletekhez további szabályozásokat vagy rendeleteket.

A magyar tervezet ez év végéig engedné csak a már piacon lévő nem ErP kompatibilis gázkészülékek beépítését és beüzemelését, mely korlátozás megnehezítheti, és sok esetben ellehetetlenítheti a piaci szereplők helyzetét, indokolatlanul nehéz helyzetbe hozza a fogyasztói társadalmat, növeli az egyébként is hosszadalmas bürokratikus procedúrát és ellentétes több ide vonatkozó EUs törvénnyel is. Értékesítési szempontból talán a legalapvetőbb, hogy a tagállamok nem korlátozhatják azon termékek forgalmazását, amelyek már piacra kerültek és megfelelnek a rájuk vonatkozó előírásoknak, praktikusan CE jellel vannak ellátva.

A piacon lévő, nem ErP kompatibilis gázkészülékek nem elavultak, csak nem felelnek meg az új, szigorított műszaki követelményeknek, többek között a megemelt éves hatásfok- követelmény értékének. Mindemellett nem arról van szó, hogy Magyarországon huzamosabb ideig még forgalomban maradnának a „régi” gázkészülékek, hanem az év során megvásárolt kereskedelmi készletek kifutását nem kellene akadályozni. A becslések szerint a mindösszesen 20 000 db körüli készlet várhatóan 1-2 év alatt el is fogyna.

A fentiek értelmében az Immergas, több szakmai szereplővel egyetértésben, nem tart szükségesnek semmilyen korlátozást, amely egyezik az EU és a többi tagállam szándékával is.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam