belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Az Épületgépészeti Múzeum kiállítása Szegeden

December elején az Épületgépészeti Múzeum kiállítást rendezett a Szegedi Ipari Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged- Móravárosi Tagintézményében. A tárlat célja az épületgépészeti szakma köré csoportosuló, a múlt századot megelevenítő épületgépészeti berendezések, szerelvények bemutatása volt.

 

A kiállítás Hoffmann László tanár úr odaadó munkája révén jött létre, az Épületgépészeti Múzeum keretein belül, amelyet a szegedi középiskola is támogatott e szakmai rendezvény méltó helyszínének biztosításával. A megnyitó díszvendége Schlick András, a Schlick-féle Vasöntöde és Gépgyár tulajdonosának unokája volt.

A tárlat látogatói betekintést nyerhettek a szakma kialakulásába és nyomon követhették annak fejlődését. Megcsodálhattak több tíz, de akár száz éves berendezéseket, szerelvényeket, használati tárgyakat, díszített bádogos mestermunkákat, átfolyós gáz-vízmelegítőket, illetve kézi kutakat is. Ezenfelül rengeteg régi eszköz volt még látható, amelyek főként a fűtéstechnikában és a vízellátásban voltak használatosak, többek között a csőfogó-, csőhajlító- és menetmetsző- szerszámok. A kiállítás egyik legérdekesebb darabja egy acetilén gázfejlesztő volt. De megtekinthetők voltak még a különféle szabályzó-, és biztonsági berendezések is, mint pl. a súlyterhelésű gáz nyomásszabályozó és a túlnyomás ellen védő, biztonsági lefúvató szelep.

A bemutatott tárgyak legtöbbjét Hoffmann László gyűjtötte össze, a diákokat is bevonva a munkába. Szorgos kezek segítségével sok olyan régiség újult meg, amelyek ma már az Épületgépészeti Múzeum védettsége alatt állnak.

A múzeum vezetősége kihasználva az alkalmat, a Szegedi DÉMÁSZ Hálózat nagyfeszültségi tartóoszlopán és a Vízmű Zrt. telepének szivattyúján múzeumi „védpecsétet” helyezett el.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Bemutatkoznak a gépész verseny győztesei

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam