belépés / regisztráció
2021. október 15. péntek
Aktuális lapszám

Az Épületgépészeti Múzeum időszakos kiállítása Komáromban

A Monostori Erőd Dunai Bástyájának Guyon teremében, 2014. szeptember 20. és november 26. között második alkalommal rendezték meg az Épületgépészeti Múzeum időszakos kiállítását.

 

Szaklapunk az esemény zárónapján vett részt, amely egy gyönyörű napsütéses, őszi nap volt, és talán ennek is köszönhető az a különleges hangulat, amely érkezésünkkor fogadott bennünket: az erőd ódon, hatalmas, monumentális, múltat idéző falai a lőrésekkel, az utat övező „ezerszínű” lombbal rendelkező fák, bokrok, a Duna vízének szürkéskék csillogása, a vízfolyam végtelenbe és párás ködbe vesző kanyargó vonala. Aki még nem látta, keresse fel ezt a vidéket, nem fog csalódni benne!

„A 2010-ben szervezett első kiállításunk is a szakmának, a nagyközönségnek, az ifjúságnak és a gyerekseregnek egyaránt szólt és sikerrel zárult. A gyűjtőmunkába már sikeresen bevontuk az épületgépészeti szakiskolákat és a vállalkozásokat az ún. „Vitrin-kiállítási verseny” meghirdetésével, gyűjteményünk jelentősen gyarapodott például korabeli acetiléngáz-fejlesztő, hegesztő készülékekkel, kútgyűjteménnyel, és gőzzel működő, kézzel is működtethető tűzjelzővel. Ez utóbbit főleg a gyerekek működtették „gőzerővel”, akiknek ebben az évben pingponglabda zsonglőr légtechnikai játékkal is kedveskedtünk, közelebb hozva hozzájuk is az épületgépészetet.

A 2014. évi kiállításunk rangját emeli, hogy a komáromi Klapka György Múzeummal és a budapesti Öntödei Múzeummal közösen rendeztünk be korabeli konyha-, fürdő enteriőrt, és helytörténeti nosztalgia mesterségek, családtörténetek, valamint a kályha, és vasaló kiállításokat” nyilatkozta Sircz János, az Épületgépészeti Múzeum egyik szervezője, egy azonos nevű régi komáromi bádogos és szerelő kisiparos fia.

A kiállítás záróakkordjának izgatottan várt része a „Vitrin- kiállítási verseny” eredményhirdetése volt, ahol Feszt Ferenc Árpád, az Épületgépészeti Múzeum főszervezője a látogatóknak egy rövid tárlatvezetést tartott, majd a versenyről az alábbiakat mondta:

„Csak egy első helyezést osztunk ki, a második és harmadik helyezett pedig dicséretben részesül. Ahány vitrint meg tudtak tölteni a diákok, annyi vitrint ajánlunk nekik örökös bérletbe. Ezenkívül kapnak majd egy érdekes könyvjutalmat is – Józsa István: A hazai szivattyúgyártás története a XX. században – a belvízi szivattyútelepek gőzzel működő szivattyúiról, mivel az 1800-1900-as években már a Schlick, majd a Schlick-Nicholson gépgyár olyan öntödével rendelkezett, ahol szivattyúkat, gőzgépeket is gyártottak. Erről a Mezőberényi Bodoky Károly Vízügyi Múzeummal Józsa István közreműködésével készített kiállítási tabló is látható és van egy olyan vitrinünk is, amit a Schlick szépunoka rendezett be. Tehát szeretettel adom át a könyvet mind a három résztvevőnek.”

Az első helyezést a debreceni Povolny Ferenc Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola nyerte el. A szegedi Móra Ferenc Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, illetve a budapesti Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium pedig dicséretben részesült. Örömmel nyújtom át nekik az okleveleket és nagyon remélem, hogy a következő ilyen kiállításunkkor még több iskola fog részt venni”.

Az esemény talán legnagyobb attrakciója annak bemutatása volt, hogy a Pipelife Hungária Kft. gyártja a világ legnagyobb átmérőjű csövét. A két és fél méter átmérőjű csőből is bemutattak egy darabot a bejárat előtt, amelyet Norvégiából, postán küldtek el a múzeumnak. A műanyagvezeték további érdekessége, hogy például 400 méter hosszúságban úsztatták le Norvégiából a felhasználási helyig, az Odesszai kikötőig, azaz a csövek megjárták a fél világ tengereit.

Reméljük, találkozunk 2015-ben is!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam