belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Az épületgépészeknek óriási jövője van az energetika területén

Beszélgetőpartnerem Nagy Gyula, a Piraton Komplex Kft. ügyvezetője, akit 2015. január 29-én a Magyar Mérnök Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnökévé választottak.

 

Megtiszteltetés, és az épületgépész társadalom jelentős elismerése ezt a pozíciót kiérdemelni. Egy rövid életrajzszerű összefoglalót kérnék tőled arról, hogy miként jutottál el a diploma megvédésétől az elnöki cím megszerzéséig?

Ez egy rögös és hosszú út volt, amelyet immáron 40 éve jártam be. Épületgépészként végeztem a BME-n és az első munkahelyem a Hűtőgépgyár Klímatechnikai Főosztálya volt, ahol hűtéstechnika, klímatechnika, légtechnika területén dolgoztam olyan kiváló, jó nevű mesterekkel, mint pl. Várjon Dénes, vagy Ángyán János, akik a klímatechnikában már nagyon komoly gyakorlattal rendelkeztek. Két évet töltöttem ott, de a többi fiatal kollégáimmal együtt az első pillanattól kezdve önálló munkákat kaptunk, bedobtak minket a mély vízbe. Ezután egy rövid kitérő következett a KOGÉPTERV-ben, ami nem igazán vált be és egy fél év után átmentem az Épületgépészeti és Villamossági Tervező Vállalat Légtechnikai Szakosztályába, ahol Czeizel Tamás volt a vezető. Itt 1991-ig, a cég megszűnéséig dolgoztam. Több mint 10 évet töltöttem ott és ezen idő alatt nagyon sok szép munkánk volt. Ezt követően néhány évig magánzóként tevékenykedtem. 1997-től vagyok főállásban a Piraton Komplex Kft. egyik ügyvezetője és dolgozója. Ez egy mérnökiroda, ahol mindennel foglalkozunk, ami a mérnöki tevékenységbe belefér, elsősorban tervezünk, és szakértői munkákat végzünk. Nagyon sokféle feladatunk volt már: a sajtgyártól kezdve az atomerőműig, az óvodától a kórházakig, mindent terveztünk.

A kamarai tevékenységem 2011-ben kezdődött, amikor beválasztottak a Minősítő Bizottságba, amelynek az elnöke lettem. Ez az időszak ráhangolt a kamarai munkára, hiszen ott a minősítések mellett én is részt vettem az elnökség munkájában, állandó tagja voltam az elnökségi üléseknek is. Amikor az elnöki pozícióra az első felkérést kaptam, teljesen komolytalannak tartottam az elképzelést, de kb. egy éve ismét végiggondoltam és úgy döntöttem, talán lehet valami olyat tenni, ami az épületgépész mérnökök hasznára válhat.

Számomra nagy meglepetés volt, hogy egyedül a te személyedet jelölték erre a pozícióra. Szerinted miért volt ez?

Az látszik már az elmúlt egy hónap után is, hogy ez a pozíció nagyon sok elfoglaltsággal jár, ami a konkrét főállású munkától elvonja a figyelmet, ezért lehet az, hogy olyan nagy tolongás nincs ezért a tisztségért. A kérdés másik felére, hogy mely tulajdonságom emelt ki a jelöltek táborából, talán azok tudnának válaszolni, akik jelöltek, illetve rám szavaztak. A leglényegesebb talán az volt, hogy legyen egy tervező elnök is, egy olyan gyakorlattal rendelkező valaki, aki szakértéssel, tervezéssel foglalkozik főállásban, hiszen őket képviseli a kamara.

Ez évben töltöd be a 63. életévedet. Nem lenne jobb otthon az unokákkal játszani, mint az energiáid nagy részét a kamarára szánni?

Jó lenne az unokákkal foglalkozni, de sajnos nincs unokám.

Ez a kamarai munka szerintem elhivatottság kérdése. Tudnunk kell valami olyat tenni közösen az elnökséggel és a tagsággal, ami előrevivő a szakmának. Jó lenne, ha a tagok alaposabban megismernék a tevékenységünket, azt, hogy a vezetőség, vagy egyáltalán a kamara mit is csinál.

Az Épületgépész Tagozat elnökének lenni sok-sok kötelezettséggel, elfoglaltsággal, utazással is jár. Bírod majd mindezt energiával és főleg szabadidővel?

Kell bírnom, hiszen ezt láttam előre és emiatt is gondolkoztam hosszú ideig azon, hogy elvállaljam-e. Biztos vagyok benne, hogy bírni fogom! Ez a tevékenység a tagság, a kollégák, a család segítsége nélkül nem végezhető eredményesen.

Mit szóltak a kollégáid az új pozíciódhoz? Örültek, vagy inkább kritikusak? No és – tapasztalatból mondom –, ha őszinte véleményt szeretnél valamiről, kérdezd meg a feleségedet!

A feleségemmel természetesen megbeszéltem, sőt, az egész családdal is. A fiam véleménye is meghatározó volt. Ő szintén végzett épületgépész mérnök, jelenleg velem együtt dolgozik a cégben. A kollégáim is támogattak ebben a jelentős döntésben.

A feleséged véleményét ugyan már elmondtad, de bemutatkozhatnál, mint magánember is! Család, sport, hobbi?

A család a legfontosabb, azért élünk, hogy az utódaink boldoguljanak és tovább vigyék azt, amit mi elkezdtünk. Én szerencsésnek érzem magam, mert a családi hátterem mindig is óriási segítséget és előnyt jelentett nekem. Három gyermeket neveltünk fel, a fiamon kívül van egy lányunk, aki most főiskolás. A másik lányunknak három éve megállt a szíve, ő a mennyországból vigyáz ránk. A hobbim? Nagy barátja vagyok a fának. Amatőr asztalosként sokat fabrikálok. Családi házban élek és fel vagyok szerelkezve mindenféle géppel, szerszámmal, ha valamire szükségünk van, igyekszem magam megcsinálni. Sok mindennel, amire szükségünk van, úgy vagyok, hogy ezt én is meg tudom csinálni, ezért aztán mindenféle munkába belevágok. Azaz, nagy „mekk mester” vagyok. A sportolás döntően a téli időszakra marad. Minden évben több alkalommal síelünk a családdal, barátokkal, kollégákkal. Tizenöt éven át nyaranta a Tiszán kenuztunk. Sajnos ez az utóbbi években elmaradt.

Milyen terveket forgatsz a fejedben, ami majd az elszámolásnál a te nevedet fémjelzi, amelyek a kamara elismertségét, stabilitását erősítik? Követed az elődöd sikeres munkáját, vagy gyökeresen szakítasz vele?

Chappon Miklós elnök úr nagyon sok mindent elindított, új elemeket vezetett be az elnökség munkájába. Ebből igyekszem én is mindazokat átvenni, amelyek tényleg jól működtek. A hibákból pedig tanulni kell és azt, ami nem sikerült, elhagyjuk, vagy másképp csináljuk. De nagyon sok mindent viszünk tovább abból, amit Miklós kialakított. Azt szeretném, hogy ez a kamarai munka olyan hatékonyságú legyen, hogy egy átlagos kamarai tag is érezze, hogy mindez ő érte történik és a kamara nem csak egy díjfizetési, vagy állandó továbbképzési hely. Mindenki érezze, hogy a dolgok az előrelépésért, a tagokért történnek. Sajnos a többség ma ezt nem így látja. Őszinte legyek? Én sem így éreztem, amíg ezzel közelebbről nem szembesültem.

Emellett talán a legfontosabb, hogy megfelelő stabilitást tudjunk teremteni a kollégák számára. A szabályozási környezet ne gátoljon, hanem segítsen. Ne állítsunk minduntalan akadályokat, hanem segítsük a tagok, a mérnöktársaink munkáját. Ez a munkavégzés feltételeiben, az érdekérvényesítésben meg kell, hogy jelenjen.

A piacon egymás konkurensei vagyunk, de ennek ellenére ki kell alakítani egy olyan összefogást, ami az együttes érdekeket tudja előre vinni.

Nagyon fontos a különböző szakmai érdekképviseleti szervezetek összehangolása. Csak együtt lehet igazából eredményt elérni. A kamara mellett működnek olyan szakmai szervezetek, amelyek eddig önállóan igyekeztek olyan érdekvédelmi munkát kifejteni, ami a belátásuk szerint a szakma érdekében történik, de ez csak úgy hatásos, ha együtt lépünk fel. Én szeretném ezeket a szervezeteket összefogni, ami nem egy egyszerű feladat, ezt jól tudom. Eddig még senkinek sem sikerült, de újra és újra meg kell próbálni. Talán a piaci helyzet jobban ösztönzi őket arra, hogy együtt próbáljunk meg igazán sikeresek lenni.

Hogyan állsz a nyelvekkel? Mert ez sajnos szükséges ahhoz, hogy az ország határain túl is népszerűsítsétek a Magyar Mérnöki Kamara szerepét, ha ez cél!

Elsősorban itthon kell megoldani a feladatainkat, mert minden ország védi a saját szakmai körét. Mi sajnos sok esetben a különböző uniós előírásokat úgy értelmezzük, ami adott esetben nekünk éppen hátrányos, ezzel is óvatosnak kell lenni. A nyelvekkel kapcsolatban, sajnos úgy érzem, hogy ez az egyik gyenge pontom, ezen a területen még fejlődnöm kell. Tervezzük a nemzetközi szakmai szervezetekkel felvenni a kapcsolatot, elsősorban az egyetemek oktatóinak közreműködésével.

Mit gondolsz egyébként az épületgépészet jövőjét illetően? Önállóak tudunk maradni, vagy beolvadunk valamilyen erősebb vonulatba?

Az épületgépészeknek óriási jövőjük van az energetika területén! Gyakorlatilag rajtunk, az épületgépészeken múlik, hogy az energetika milyen irányba fog haladni, hiszen az épületgépészek az energiafelhasználási oldalon tudnak fontos, döntő szerepet vállalni. Ki kell hangsúlyoznunk minden fórumon, hogy menynyire fontos a mi szakmánk tevékenysége. Azt, hogy jól érezzük magunkat pl. egy szobában, abban az épületgépésznek óriási szerepe, munkája van. Építészetileg rosszul megépített épület egy jó épületgépészettel javítható, megfelelő komfortérzet hozható létre, tehát a közérzetünket döntően befolyásolni tudja egy jó épületgépész.

Ha majd a négy éves periódusod letelte után a személyedet értékelik, mit szeretnél legfőképpen hallani?

Azt szeretném, hogy ha négy év múlva egy összegzést végzünk, akkor abban röviden az legyen, hogy: „ez jó volt!” Az egyik legfontosabb szerintem, hogy erőteljesen fiatalítani kell az épületgépész szakmában. Úgy gondolom, én biztosan nem fogom a következő időszakra jelöltetni magam, mert a fiataloknak kell jönniük. Szerettük volna ezt a fiatalítást most is véghezvinni, de az a baj, hogy a mi korosztályunk után a tervezők között van egy „életkori” lyuk. Az 1990-2000-es években végzett mérnökök között nagyon kevés tervező van, kevés kolléga vesz részt a kamarai munkában. Remélem a mai negyvenesek négy év múlva „felnőnek” arra, hogy át tudják venni tőlünk a zászlót.

Ki kell alakulnia egy utód, minket követő szakmai csapatnak, akiket már most, ebben a négy éves időszakban is igyekszünk bevonni a kamarai tevékenységbe, hogy ne nulláról induljanak, megismerjék az elnökség, a tagozat és a szakcsoportok munkáját.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam