belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Az épületautomatika ma már nem luxus

Napjainkban már mindenhol az energia megtakarításról hallunk. Ennek szellemében energiát használni csak ott, csak akkor és csak annyit szabad, amennyi a kellő komfort eléréséhez kell. Ebből az „annyi” feltételre sok tényező van hatással pl. az épület szigetelése, hőtermelő hatásfoka, automatika stb. Az „ott” és „akkor” feltételre szinte csak a megfelelő automatika van hatással. Ebből fakadóan az egyik leghamarabb megtérülő energetikai beruházás egy korszerű (és megfelelő!) automatika beépítése.

 

Gondoljunk bele! A házunk minden helyiségében (nappali, háló, fűrdő) azonos hőmérsékletet szeretnénk-e tartani? A házunkban minden helyiséget egyszerre (amikor a hálóban alszunk akkor a nappalit is) szeretnénk-e fűteni? A házunkban levő helyiségek használata állandó-e (nem megyünk-e el otthonról)? Ha az ablak nyitva, akkor is szeretnénk-e fűteni? Ha a kérdésekre igen a válasz, akkor valóban nincs szükség automatikára.

Napjainkban a helyiségenkénti hőmérséklet szabályozása szinte alapkövetelmény, ha energia megtakarításáról beszélünk. Ekkor minden helyiségre egyedileg meghatározhatunk egy időprogramot (mikor használjuk) és hőmérsékleti alapjeleket (milyen hőfokot szeretnénk tartani, amikor ott vagyunk és milyet, amikor nem). A meghatározott hőmérsékleti igények alapján vezéreljük a hőtermelő kazánt vagy hőszivattyút.

Ezen követelmények teljesítésére hozták létre a Synco Living lakásvezérlő rendszert, amely maximálisan 12 egyedi helyiség szabályozását teszi lehetővé.

A rendszer moduláris felépítésű, bővíthető, és rádió jelekkel kommunikál, így egyszerűen telepíthető a meglévő épületekbe is, utólagos kábelezés nélkül.

A rendszer főbb jellemzői:

  • egyedi helyiséghőmérséklet szabályozás; radiátorral, padlófűtéssel vagy falfűtés/hűtéssel rendelkező helyiségeknél, akár 12 zónában.

A helyiségek igénye alapján indíthatjuk a hőszivattyút vagy a kazánt,

  • világítási, árnyékolási (redőny) vezérlőfunkciók,
  • szellőztető berendezés működtetése (fokozat kapcsolás, szűrőfigyelés, fagyvédelem),
  • melegvíz készítés vezérlése,
  • távollét program: minden, vagy bizonyos világítások kikapcsolása távollét esetén, bizonyos árnyékolók zárása, fűtés takarékra állítása,
  • pánik program: világítások felkapcsolása, hangjelzés,
  • szabadság program (tartós távollét).

Ha nem vagyunk otthon, a lakást akkor is ellenőrizhetjük: a rendszer – egy webszerverrel bővítve – távolról is elérhető, így az interneten, okostelefonon keresztül ellenőrizhetjük, beállíthatjuk ingatlanunk állapotát. Probléma esetén SMS vagy e-mail riasztást kaphatunk.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam