belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Az energiacímkérõl és az új magyar szabályozásról

A High Six Team (HST) eddig is csak magas hatásfokú kondenzációs kazánokat forgalmazott, tehát termék oldalról nem sok tennivalónk volt. Természetesen a címkéket nekünk is mellékelni kell majd a készülékekhez. A változásnak azonban vannak olyan részei, amelyek meg fogják zavarni kicsit a piacot, illetve átmeneti zavart fognak okozni a fejekben.

 

Ami a jó: a vásárló első pillantásra meg tudja állapítani, hogy melyik berendezés „jobb”, mint a másik. Mivel a besorolás hátterével valószínűleg nincs tisztában, az információ csak ennyi lesz, nem fog tudni megtakarítási mértéket rendelni hozzá. Ennek ellenére le kell szögezni, hogy az A+ és a B besorolás hasznos támpont lesz a választáshoz. Jól látható, és közérthető.

Ami kicsit ellentmondásos: a hatásfokok számításánál változik a vetítési alap, azaz a százalék már nem a fűtőértékre, hanem az égéshőre fog vonatkozni. Már eddig is volt néhány laikus, akik egyszerűen hazugságnak minősítették a 100% feletti hatásfokot, ők most majd mosolyoghatnak, hogy már nem lehet „hazudni”. Ráadásul forgalomban van egy csomó prospektus, műszaki információ, stb. a régi értékekkel. Nehéz lesz majd kommunikálni a különbséget egy 92%-os (régi módon számolt) nem kondenzációs falikazán, és egy 93%-os (új módon számolt) hatásfokú kondenzáló kazán között.

Természetesen a vetítési alap változásának megvan az az előnye, hogy könnyebben lehet majd az energiamegtakarítást megbecsülni. Egyszerűen azért, mert nem a 109%-ot kell a 92%-hoz viszonyítani, hanem, mondjuk a 99%-ot a 83%-hoz. És nem kell majd magyarázni, hogyan veszünk 100% fűtőértéket a gázműtől, mint fűtőértéket, amiből 109%-ot csinál a kondenzációs kazán és 92%-ot az alacsony hőmérsékletű. Ehelyett az lesz, hogy veszünk 100% égéshőt, aminek 99%-ával, vagy 83%-ával fogunk tudni fűteni.

A HST honlapján mindenesetre megtalálható lesz a berendezések szezonális hatásfoka mind a régi, mind pedig az új módszer szerint.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Tanúsítványok: CE, ETA, Teljesítménynyilatkozat és társaik
  Tanúsítványok: Eurovent, Solar Keymark, ISO és társaik
  Szellőzőgépek hővisszanyerõ rendszerei – kicsit más szemmel
  DencoHappel az új GEA Klímatechnika!
  Jó szelet! – Az ErP rejtelmei
  Hőszivattyúk társasházban

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam