belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Az elmúlt 35 évben megszállottan üldöztem az energiatakarékos megoldásokat

Az elmúlt 35 évben többször is bejártam a világot Japántól Amerikáig, európai, ázsiai országokon keresztül kerestem az igazán megbízható, energiatakarékos termék gyártókat, megoldásokat. Tokióban, Tajvanon, Shanghaiban, Hong Kongban, Bangkokban, Szingapúrban, Szöulban járva mindig megdöbbenek azon, hogy ők már hol tartanak. Talán már 100 évvel is Európa előtt vannak? Nem is olyan régen még ők jártak ide fényképezni, szorgalmasan gyűjtve az ötleteket, aztán pár év alatt évtizedekkel húztak el szinte mindenkitől.

 

Műszaki életemet három ember határozta meg (természetesen a családomon, barátaimon kívül, akik mindenben támogattak):

 • Varga Zoltán, aki a Könyves Kálmán Gimnáziumban fizikatanárom volt. Ő segített abban, hogy beleszeressek a fizikába, és egy év alatt elérte, hogy az országos fizika versenyen döntős legyek.
 • Teller Ede, aki megtanított gondolkozni, és rövid idő alatt megtalálni a jó irányt (vele rövid ideig voltam együtt Los Angelesben).
 • A görög napkollektor gyáros, aki 25 évvel ezelőtt becsapott. Mutatós standot bérelt a Frankfurti Épületgépészeti Világkiállításon. 10 db napkollektort rendeltem tőle ott a helyszínen, és még a kiállításon odaadtam neki a kollektorok árát. Fél évvel később derült csak ki, hogy egy garázsban barkácsolja össze a napkollektorokat. Athénbe kellett mennem, hogy vissza tudjam követelni tőle a pénzt. Akkor fogadtam meg, hogy csak onnan veszek és tervezek be bármilyen berendezést, ahol előtte megbizonyosodtam a minőségről, láttam a gyárat és minden olyan körülményt, ami a termék gyártásával kapcsolatos.

Az elmúlt 35 évben többször is bejártam a világot Japántól Amerikáig, európai, ázsiai országokon keresztül kerestem az igazán megbízható, energiatakarékos termékgyártókat, megoldásokat. Ott, ahol energiatakarékos rendszereket, hőszivattyút, napelemet, napkollektort, gázmotort vagy egyszerű fűtési rendszert gyártanak többször is, de minimum kétszer már biztosan voltam.

Oxfordban és az amerikai iskolában megtanultam a feladatra koncentrálni. Rájöttem, hogy ott sincs kolbászból a kerítés. Ők is nagyon keményen dolgoznak.

Japánban, a tokiói egyetemen Okumura professzor tanszékén hosszabb ideig dolgoztam, ahol megismertem az OM házak lényegét, tervezését és az embertelenül feszített munkatempót. Amikor hazajöttem Tokióból, több OM házat terveztem Makovecz Imrével és más neves építészekkel. Ezeknek az OM házaknak nemcsak Japánban, hanem itthon is nagy sikere volt. Az egyik tulajdonos, aki már több mint tíz éve lakik abban az OM házban, amit Imrével terveztünk, a következőket mondta: „Köszönöm ezt a házat. Már tíz éve lakom benne, de ma is imádom, nagyon szeretek ide hazajönni. Egy hagyományos ház fűtésének a töredékéért működik. Nem kell külön a szellőztetéssel foglalkoznom, mert az is teljesen automatikus. Ugyanakkor szinte soha nem takarítunk, mert nincs por a házban. A rendszer szűrőjén keresztül beérkező levegőben már egy porszem sincs.”

Nem sok OM ház épült Magyarországon, mert magát a házat japán precizitással kell megépíteni. Ez pedig nem igazán megy a hazai kivitelezőknek.

Majd jött a passzívház őrület. Abból is terveztem néhányat. Nem igazán szeretem, mert azon túl, hogy télen nagyon kevés energiával lehet fűteni, nyáron a melegtől meg lehet benne fulladni. A passzív ház nekem olyan, mint amikor valakit felöltöztetnek egy bundába, amit többet nem vehet le magáról. Télen, a hidegben tökéletes, de nyáron?

Egyre elterjedtebbek lettek a mozgatható árnyékoló berendezések, a hőszivattyúk, az alternatív energiás rendszerek (napelem, napkollektor, geotermikus rendszerek, rekuperátor stb.), amit szintén érdemes beintegrálni az épületekbe.

Elhatároztam, hogy minden ötletet, amit valahol, valamikor is láttam, belegyúrok a „szuper energiatakarékos” házba. Így született meg a „BASEES” házak elmélete. A „BASEES” (Beautiful And Super Energy Economical System) gyönyörű, ugyanakkor szuper energiatakarékos rendszer.

Megépült az első közel ‘SEES ház a Rózsadombon (a „BA” betűket nem véletlenül hagytam le a szó elejéről). 1000 m2-es, fűtött-hűtött luxus ház, amibe a gáz már nincs is bevezetve. Az épületben helyet kapott minden alternatív energiás rendszer azért, hogy a rendszer működési költsége minél alacsonyabb legyen. Napelem, napkollektor, szélgenerátor, geotermikus hőellátás, termoaktivált födémek, felületfűtések, -hűtések. A működési költség a hagyományos energiákkal működő épületekhez képest kevesebb, mint a negyede. A folyamatosan gazdaságos üzemelés érdekében az épületet okostelefonról, internetről lehet kontrollálni, vezérelni és optimalizálni.

A rózsadombi fűtött, hűtött luxusház 81%-os energia megtakarítással működött, de véleményem szerint még nem volt igazán gyönyörű. Ezért még csak ‘ASEES háznak nevezném. A szó elejére csak később tettem a „B” betűt, mert fontos, hogy az épület ne csak szuper energiatakarékos, hanem gyönyörű (beautiful) is legyen.

Majd 2011-ben Pécelen, a „BASEES” házak néhány alkotóelemének felhasználásával megépült egy 37 lakásból álló lakótelep.

A péceli lakópark alapkoncepciója a következő volt:

 • Egy üres szántóföld kellős közepén hozzunk létre egy oázist, ahol a lakók egész évben úgy érezhetik magukat, mintha nyaralóban lennének.
 • Készüljön egy mesterséges tó vízeséssel, e köré épülnek majd fel az épületek.
 • Minden lakásnak legyen egy tóra néző kicsi kertje, terasza, de minimum ablaka.

A lakásokat csak alternatív energiával, nap- és geotermikus energiával fűtsük, hűtsük. Felejtsük el a gázt, a kéményt, a füstöt. Ne legyen hulladék energia, minden energiát hasznosítsunk újra. Például, amikor hűtünk, a meleg energiát ne a szabadba fújjuk ki, hanem abból készüljön a használati meleg víz.

A lakók véleménye, hogy lakásuk a legjobb nyaraló, sokan nyaralásukat is itt oldják meg. „Minek menjek nyaralni, sok pénzt költeni?” – mondják sokan közülük – „Vízparti nyaraló a lakásom.”

Nem csak a péceli lakóparkról, hanem más érdekes projektünkről is lehet találni több képet és filmet a www.thermo.hu/Referenciak weboldalunkon.

Egy angol milliárdos meglátta a péceli, „BASEES” alapon épített, szuper energiatakarékos rendszert. Rendelt egy hasonlót, ami lényegesen több épületből áll, egy még inkább elvarázsolt, mesterséges tórendszer körül. Itt nemcsak 184 darab, egyenként 170 m2-es „BASEES” ház épül fel, hanem 80 db nagyon aranyos fürdőház is. Az svéd és angol építészek által tervezett épületek fűtöttek, hűtöttek és rendkívül olcsón üzemelnek majd. (A komplett épületgépész, energetikai tervezési megbízást a vezetésem alatt álló, közel 32 éve működő Thermo tervezőstáb kapta.)

Mind a lakó, mind a fürdőházak ún. energia cölöpökön állnak, amelyek a tó alatt és a területen lefektetett földkollektorokkal együtt biztosítják a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer geotermikus energiaellátását. A geotermikus szolár „green” faluban minden hulladék energiát újrahasznosítunk. Nincs kidobott energia! („No waste energy at all!”) A földgáz már egyáltalán nincs sem az épületekbe, sem a lakótelepre bevezetve. („No gas! No gas chimney! No smoke! No waste energy! Only economical living on super low cost!”)

Még az elfolyó szennyvíz és a használt levegő energiáját is újrahasznosítjuk.

A „green” üdülőfalu épületei töredék költséggel üzemelnek a hagyományos technológiával épült házakhoz képest, miközben a lakók élvezik a tóparti rezidenciájukat, és a mellé épült fürdőházukat.

Fontos, hogy az épület magában hordozza az emberiség két alapelemét, a tüzet és a vizet. Minden „BASEES” ház víz közelben, vagy akár mesterséges tó partján épül és van benne minimum egy (vízbetétes) kandalló, búbos kemence vagy cserépkályha.

Néhány fontos szempont (és alkotóelem), amit figyelembe kell venni a „BASEES” házak tervezésénél:

 1. ár-érték arányban kedvező lakások, épületek,
 2. áramot termelő napelem használata,
 3. égtájtól függő falszerkezet („ÉFF”),
 4. felületfűtési-, hűtési elemek használata (lehetőleg Roth felületfűtési rendszerek),
 5. gyors megtérülés,
 6. hőszivattyúval történő energiaellátás, fűtés, hűtés, HMV-előállítás (javasoljuk a professzionális, rendkívül gazdaságosan, halkan működő svájci-német Alphainno-Tec hőszivattyúkat),
 7. horizontális és vertikális szélgenerátor beépítése,
 8. hulladékhő hasznosítása (szintén AlphainnoTec hőszivattyúval),
 9. a lakók igényeinek maximális figyelembe vétele,
 10. mozgatható (akár fázisváltó betéttel ellátott) árnyékoló szerkezetek,
 11. multifunkcionális energiatartály használata,
 12. napkollektor a HMV előállításához
 13. napkollektor földabszorber kapcsolattal, a téli energia tárolásra,
 14. okostelefonról, internetről kontrollálás, vezérlés,
 15. OM japán napház elve (tető, födém és falszerkezete),
 16. passzív ház elemei,
 17. professzionális, energiatakarékos világítási rendszer,
 18. rekuperátoros szellőző rendszer használata,
 19. termo-aktivált födém használata,
 20. üvegház (az épülethez ragasztott vagy beintegrált greenhouse),
 21. vízterű kandalló, búbos kemence vagy cserépkályha beépítése.

Feltételezem, hogy ijesztően hangzik ez a sok szempont, amit a „BASEES” házak tervezésénél be kell tartani. Érdemes azonban a sok szempontot figyelembe venni, mert így el tudjuk érni azt, hogy a beruházási költség mintegy 7%-os növekedése mellett az épületek működési költsége 75-85%-kal csökkenjen.

A „BASEES” elvek alapján tervezett épületnek már nincs szüksége gázra, kéményre. Nem termel füstöt, széndioxidot és egyéb káros anyagot: a gazdaságosság mellett még környezetbarát is.

LA

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam