belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Az elérhető „okos” technológia – vezeték nélkül – az otthonokban és a munkahelyeken

Mára a mindennapjainkat már átszövik az olyan intelligens technológiával ellátott eszközök, amelyek arra hivatottak, hogy könnyebbé tegyék az életünket. Miért ne alkalmazhatnánk ezt az intelligens technológiát az otthonunkban vagy a munkahelyünkön? Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, hogy egy olyan eszköz segítségével vezetjük be ezt, ami már amúgy is a rendelkezésünkre áll – az okos telefon. Ezen keresztül az épületen belül a legtöbb rendszer elérhetővé válik: világítás, fűtés, légkondicionálás, árnyékolás. Az ELTAKO eszközei erre kínálnak egyedülálló megoldásokat.

 

Az épületvezérlő rendszerek új generációja

A vezeték nélküli villanyszerelés olyan kulcsfontosságú technológia napjainkban, amely széles körben megalapozza az elektromos kivitelezések sikerét. A hatékony vevőegységek és a saját tápellátással rendelkező érzékelők egyesítésével az ELTAKO vezeték nélküli rendszere lehetővé teszi a hatékony és rugalmas épületvezérlés biztosítását (1. ábra).

A vezeték nélküli jeladóktól érkező rádiójelek elérik az RS485-ös buszt, és a kétirányú FAM14-es antenna modul (amely integrált tápegységgel is rendelkezik) segítségével vezérlik a kívánt berendezéseket. A rendszerbe illesztett aktorok közvetlenül reagálnak a kétirányú funkciónak köszönhetően. A rendszer rendelkezik egy PC szoftverrel, amely lehetővé teszi az aktorok és az egyéb eszközök konfigurációját. Ez a „PC tool” képes eltárolni az aktorokat és az eszközöket egy meghatározott adatbázisban, természetesen a hozzájuk rendelt funkciókkal együtt. Így ez az eszköz nemcsak a programozást könnyíti meg, hanem kifejezetten hasznos későbbi módosítások vagy esetleges aktor-változások esetén.

A FAM14-es antenna modulba integrált, kapcsolt üzemű tápegység leválasztja az összes telepített eszköz elektronikus alkatrészét a 230V-os tápellátásról. Ennek köszönhetően az eszközök nincsenek kitéve az egyre gyakoribb és intenzívebb feszültség ingadozásoknak és más lehetséges tápzavarnak, ami nagymértékben hozzájárul az élettartam növeléséhez.

Multifunkcionális megoldások

A rendszer sokkal szélesebb körben biztosít automatizálási lehetőségeket az eddig telepített rendszereknél. A 14-es sorozat vezeték nélküli eszközei alkalmazhatók kapcsolások, szabályzások, vezérlések végrehajtására és folyamatok szabályozására az épületekben. Az ELTAKO érzékelők és eszközök széles választéka biztosítani tudja az épület teljes vezeték nélküli lefedettségét, kültéren és beltéren egyaránt. Az intuitív GFVS 3.0 vizualizációs és vezérlő szoftver hozzáadásával további funkciókkal egészíthetjük ki a vezeték nélküli rendszereket.

Smart home a kényelmesebb életért

A modern épületvezérlő rendszerek az innovatív épülettechnológia új elemei: ELTAKO eszközökbe épített intelligens EnOcean technológia segítségével akár egy központi helyről vezérelhetővé válik az épület világítása, fűtése és árnyékolása. Ugyanakkor biztonsági kamerával és kaputelefon hozzáadásával is kiegészíthetjük a vezeték nélküli rendszert, amely okos telefonról és tabletről egyaránt vezérelhető.

Az ENOCEAN technológia, amely az intelligens épületet még okosabbá teszi (2. ábra)

Az energiahasznosításon alapuló vezeték nélküli technológia az egyik legkorszerűbb módja az energiatakarékos épületautomatizálásnak.

Az Enocean energiahasznosításon alapuló vezeték nélküli technológiája jól bevált épületautomatizálási funkciókat használ, amelyek lehetővé teszik az intelligens épületek vagy intelligens fogyasztásmérő rendszerek vezeték nélküli vezérlését. Az Enocean technológiával felszerelt épületekben egy gateway-en vagy hub-on keresztül összekapcsolhatóvá válik a világítás, fűtés, hűtés és egyéb elektronikai berendezések. A gateway (TCP/IP protokollon) lehetővé teszi az épületautomatika teljes vezérlését web alapú interface-en keresztül, amely más végfelhasználói szolgáltatásokat vagy intelligens hálózati rendszereket is magában foglal.

Moduláris biztonsági koncepció

Az Enocean technológia olyan moduláris biztonsági koncepciót ajánl, amely eleget tesz az alternatív energiahasznosítási rendszerek energiafogyasztási követelményeinek. A berendezések gyártóinak lehetőségük van ugrókódok és más titkosítási mechanizmusok kombinálására az egyedi igények kielégítéséhez, amelyeket az előírásoknak megfelelően, különböző biztonsági szinteken lehet alkalmazni (3. ábra).

Előnyök a felhasználóknak:

  • a vezeték nélküli érzékelők és kapcsolók rugalmasságot biztosítanak,
  • megnövelt kényelem,
  • egyszerű telepíteni (nincs kábel),
  • karbantartásmentes (nincs elem).

Előnyök a szolgáltató cégek számára:

  • biztonságos vezeték nélküli szabvány,
  • átjárható megoldások,
  • egyszerű telepíteni (nincs kábel), karbantartásmentes (nincs elem).

A Busz rendszer, amelyhez tetszés szerinti nyomógomb illeszthető

A tavalyi Light + Building kiállításon az ELTAKO bemutatta az FTS61BTK busz csatoló egységet, amely már lehetővé teszi a kereskedelemben kapható tetszés szerinti nyomógombok használatát függetlenül az ártól és dizájntól. A csatoló egységen kívül a kétvezetékes busz vonalra mindössze az FTS14TG nyomógomb gateway telepítése szükséges (4. ábra). Az új FTS61BTK buszcsatoló nagymértékben megkönnyíti az elektromos kivitelezést. Korábban a nyomógombokat közvetlenül az elosztó dobozokba kellett bekötni.

Az új ELTAKO termékkel ez többé már nem szükséges. Mindössze egy kétvezetékes buszvonalra van szükség – csillag, vagy pedig fa topológiával. Továbbá, már nincsen szükség speciális nyomógombra, hanem bármilyen, tetszőleges nyomógomb választható. Ez a legnagyobb rugalmasságot adja az épület tulajdonosoknak, a vezérlés tervezését illetően.

Egy budapesti villa tulajdonosának is éppen ez nyerte el a tetszését, aki egy költséghatékony, intelligens busz rendszert szeretett volna beépíteni az épületbe, amely a teljes vizualizációt és az okos telefonos vezérlést is magában foglalja. Az FTS61BTK kiváló lehetőséget nyújtott a feladat megoldására. A háromszintes épület minden egyes szintjén egy-egy FTS14TG nyomógomb gateway-t telepítettek.

Összesen 10 áramkörön, több mint 40 buszcsatoló és közel 50 fényerő szabályozó került vezérlésre. A teljes installáció egy vizualizációs felületen jeleníthető meg. Ez lehetővé teszi a teljes rendszer WLAN-on keresztüli vezérlését, épületen belül és kívül egyaránt (5. ábra). Összesen 30 FTS61BTK buszcsatolót lehet összekötni az FTS14TG nyomógomb gateway BP és BN termináljaival. A teljes vonalhossz összesen 150 m lehet. Egy RLC egység FTS61BTK-hoz történő illesztésével a vonal hossza akár 250 méterig kibővíthető. A FTS61BTK 29VDC tápellátást kap a kétvezetékes buszvonalról, amely az adatforgalomért is felel.

Opcionálisan a nyomógombok által közvetített üzenetek egy FTS14FA vezeték nélküli kimeneti modul rendszerbe illesztésével közvetlenül a vezeték nélküli rendszerbe is beleilleszthetők, amely további rugalmas, vezeték nélküli bővítést is lehetővé tesz a rendszerben (6. ábra).

***

1. ábra. A 14-es sorozathoz tartozó aktorok könnyedén lehetővé teszik az épületvezérlő rendszerek centralizált és intelligens telepítését, ahol a fogyasztók egy központi helyről működtethetők. Ennek alapját az ELTAKO RS485-ös busz rendszere szolgáltatja.
2. ábra.
3. ábra.
4. ábra.
5. ábra.
6. ábra.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam